Τσίπρας: Πολιτική με χαρτοπαιχτικούς όρους μη αποκλείοντας και νέο δημοψήφισμα

Τσίπρας: Πολιτική με χαρτοπαιχτικούς όρους μη αποκλείοντας και νέο δημοψήφισμα

Διατεθειμένος να παίξει για μια ακόμη φορά με τη «φωτιά» φέρεται να είναι ο Αλέξης Τσίπρας αν κρίνει κανείς από τα όσα είπε στην επιστροφή του από την Κίνα.

Η χρήση της ρήσης του Μάο «μεγάλη αναταραχή, σπουδαία κατάσταση» αλλά και ορισμένες σκέψεις του που έχει εκμυστηρευθεί σε στενούς συνεργάτες του για προσφυγή και πάλι σε δημοψήφισμα στην περίπτωση που δει τα πράγματα να σκουραίνουν επικίνδυνα γι’ αυτόν, έχουν κάνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προβληματισθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη επισήμανε σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους ότι «το θηρίο γίνεται πιο επικίνδυνο όταν ξεψυχά», εννοώντας ότι ο κ. Τσίπρας βλέποντας να χάνει το έδαφος μέσα από τα πόδια του και να αγωνίζεται, σε λίγο, να πιάσει διψήφιο αριθμό στις δημοσκοπήσεις, είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε σπασμωδικές κινήσεις και θα τα παίξει όλα για όλα προκειμένου βγει από το αδιέξοδο ή υποστεί μια διαχειρίσιμη ήττα που θα του επιτρέπει να παραμείνει στο πολιτικό παιχνίδι.

Μέσα στο σχεδιασμό του βρίσκεται πάντα ο αγαπημένος του αιφνιδιασμός μέσω της κάλπης. Αυτή τη φορά όμως επειδή δεν του βγαίνει θετικά ένας εκλογικός αιφνιδιασμός σκέφτεται όλο και περισσότερο το δημοψήφισμα, αυτή τη φορά για ζητήματα που αφορούν στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το ενδεχόμενο αυτό, αν και συνταγματολόγοι του έχουν επισημάνει ότι δεν είναι δυνατόν να κάνει δημοψήφισμα για ζητήματα που αφορούν στο περιεχόμενο του Συντάγματος, ο κ. Τσίπρας φέρεται να επιμένει προβάλλοντας ένα συγκεκριμένο σημείο. Τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στόχος του βέβαια, δεν είναι να απεμπλέξει την εκλογή του Προέδρου από την προκήρυξη εκλογών, αλλά να φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ της οποία τα μισά στελέχη είναι υπέρ της εκλογής από το λαό και τα υπόλοιπα μισά κατά.

Ο κ. Τσίπρας έχει διαπιστώσει ότι κορυφαίοι παράγοντες της ΝΔ όπως οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής, Ντόρα Μπακογιάννη κ.α., σε αντίθεση με τη θέση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν ταχθεί υπέρ της εκλογής από το λαό. Με αυτό το δεδομένο πιστεύει ότι μια προσφυγή σε δημοψήφισμα για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας θα προκαλέσει σχίσμα στη ΝΔ, με δεδομένο μάλιστα ότι το κόμμα είναι πάντα «καραμανλικό».

Βέβαια στη συνέντευξή του στον Star ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση του κ. Μεϊμαράκη ο οποίος είχε δηλώσει ότι αν η Βουλή αδυνατεί μετά από τρεις ψηφοφορίες να εκλέξει Πρόεδρο τότε να πηγαίνουμε στον λαό για να εκλεγεί με την ψήφο του λαού ο Πρόεδρος και να αποφεύγονται εκλογές.
Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν προβλήματα αφού αν εκλεγεί Πρόεδρος το πρόσωπο που έχει προτείνει η αντιπολίτευση και όχι αυτό που έχει προτείνει η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα εκληφθεί η ψήφος ως δυσαρμονία λαού και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και μοιραία σύντομα θα οδηγηθούμε σε εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας βλέπει ότι μέσα από ένα τέτοιο σκηνικό «θα σηκωθεί κουρνιαχτός που ίσως προκαλέσει τριγμούς στο πολιτικό σύστημα», όπως χαρακτηριστικά έλεγε συνεργάτης του Μεγάρου Μαξίμου.

Πάντως ο κ. Τσίπρας στο ταξίδι της επιστροφής από την Κίνα, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Ματέο Ρέντσι έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί, αν χάσει το δημοψήφισμα στην Ιταλία για τη συνταγματική αναθεώρηση, το φθινόπωρο, ο ίδιος με περισσή αλαζονεία δήλωσε: «Εγώ θα κάνω δημοψήφισμα για να το κερδίσω».

Σε ό,τι αφορά στον Κώστα Καραμανλή του οποίου το όνομα και πάλι εμπλέκει στους σχεδιασμούς του ο Αλέξης Τσίπρας, ποτέ δεν είχε κρύψει από τους συνομιλητές του ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας θα τον ενδιέφερε μόνο αν ο Πρόεδρος εκλεγόταν από τον λαό, από τον οποίο άλλωστε απορρέουν όλες οι εξουσίες σε μια δημοκρατία. Αυτό όμως θα δημιουργούσε ένα ουσιαστικό πρόβλημα σε κάθε κυβέρνηση, αφού κάποιος μπορεί να κυβερνά, όπως σήμερα ο κ. Τσίπρας με 35% , ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει εκλεγεί με 51%.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι με βάση αυτό το επιχείρημα ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην απλή αναλογική αφού με τη χρήση του συγκεκριμένου συστήματος κυβέρνηση μπορεί να σχηματίσει ένα κόμμα μόνο αν ξεπεράσει το 47%. Ή μπορεί το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση να ξεπερνά το 50%, οπότε να μην υφίσταται πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας βλέποντας την κατάρρευση του κόμματός του θα κινηθεί με χαρτοπαιχτικούς όρους και ό,τι του βγει!

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments