ΣΚΑΝΔΑΛΟ: Με τροπολογία κλέβουν την αγροτική γη, και υπονομεύουν την Πειραιώς

ΣΚΑΝΔΑΛΟ:  Με τροπολογία κλέβουν την αγροτική γη, και υπονομεύουν την Πειραιώς

Μια τροπολογία που πιθανόν υποκρύπτει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα σε βάρος της χώρας, αφού ουσιαστικά απαξιώνει μεγάλο τμήμα της ελληνικής γης στην περιφέρεια και υποβαθμίζει την ακίνητη περιουσία, άρα και το κεφάλαιο της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, κατετέθη νύχτα στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την τροπολογία του ΥΠΕΚΑ μπαίνει «πάγος» σε κάθε οικοδομική, οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα σε αγροτικές περιοχές εκτός οικισμών.

Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες Έλληνες αγρότες που διαθέτουν περιουσία και κάτω υπό ειδικές συνθήκες μπορούσαν να οικοδομήσουν σε αυτή, ή να αναπτύξουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα, πλέον χάνουν αυτό το δικαίωμα και η περιουσία τους μετατρέπεται σε απλή αγροτική γη χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της αξίας της.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως ο πραγματικός στόχος της τροπολογίας που απαξιώνει τις περιουσίες χιλιάδων Ελλήνων, είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

Στη συγκεκριμένη Τράπεζα έχει περιέλθει όλη η περιουσία της Αγροτικής Τραπέζης μετά την εξαγορά της. Στην Πειραιώς έχουν περιέλθει και τα υγιή περιουσιακά στοιχεία της ΑΤΕ, που αύξησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την αξία του χαρτοφυλακίου της.

Με την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας του κ. Τσιρώνη, η αξία του χαρτοφυλακίου της Πειραιώς υποβαθμίζεται, με αποτέλεσμα η μεγαλύτερη ελληνική Τράπεζα να είναι πλέον ευάλωτη σε οποιαδήποτε επιθετική εξαγορά.

Υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 50% της αγροτικής ελληνικής γης ήταν υποθηκευμένο στην ΑΤΕ και μετά την πώλησή της η υποθήκη έχει μεταφερθεί στην Πειραιώς. Ωστόσο ο διοικητής της Μιχάλης Σάλας ακολουθώντας μια πολιτική στήριξης των αγροτών ουδέποτε έκανε άμεσα απαιτητά τα χρέη προς την Τράπεζα, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ελληνική γεωργία.
trapeza-peiraios-arxeio1

Αν, μετά την ψήφιση της τροπολογίας, υπάρξει επιθετική εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της Τράπεζας, κάτι που συζητείται εντόνως και προς αυτήν την κατεύθυνση στοχεύει ο Αμερικανός μεγαλοτραπεζίτης κ. Πόλσον, ευνοούμενος της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει προσφέρει «γη και ύδωρ», και με τον οποίο συναντήθηκε την άνοιξη και ο κ. Τσίπρας, τότε παράλληλα με την Τράπεζα θα αλλάξουν χέρια και οι απαιτήσεις προς την υποθηκευμένη στην Πειραιώς ελληνική αγροτική γη. Με λίγα λόγια η περιουσία των αγροτών, επειδή δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, θα αλλάξει χέρια και θα περάσει στην ιδιοκτησία της Τράπεζας και των νέων αφεντικών της.

Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκτός από την φτωχοποίηση ολοένα και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού θα έχει επιτύχει εκείνο που δεν πέτυχαν ούτε οι κατοχικές κυβερνήσεις. Να πάρουν τις περιουσίες από τους Έλληνες αγρότες και να τις δώσουν στις τράπεζες και μέσω αυτών στους δανειστές.

Το πρόβλημα που δημιουργείται έχει τεράστιες διαστάσεις αφού η τροπολογία αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της αγροτικής οικονομίας, απαξιώνει την αγροτική περιουσία και αλλάζει τα δεδομένα και στο τραπεζικό σύστημα, αφού ανοίγει το δρόμο για να πέσει σε ξένα χέρια η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα.

Θεωρείται βέβαιο ότι τα κόμματα και οι βουλευτές της περιφέρειας δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται και αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις.

Την είδηση για την κατάθεση της τροπολογίας έφερε στη δημοσιότητα άρθρο του neakriti.gr. Το άρθρο ανέφερε τα εξής:

«Μέχρι τώρα, ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας μπορούσαν κάλλιστα να χτίσουν σπίτια, εξοχικά ή επιχειρήσεις εφόσον συνέτρεχαν ορισμένες προϋποθέσεις, εφόσον συγκεκριμένα τα ακίνητα “βλέπουν” σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικό-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο.

Με ειδική τροποποίηση άρθρου όμως του ΥΠΕΚΑ, που κατατέθηκε εν κρυπτώ, εν αγνοία όλων, σε μάλλον… άσχετο νομοσχέδιο που αφορά στους ενεργειακούς επιθεωρητές (!), έρχεται η πλήρης ανατροπή! Σε όλα αυτά τα ακίνητα, απαγορεύεται ρητά πλέον οτιδήποτε.

Δεν επιτρέπεται καμία οικοδόμηση, είτε πρόκειται για κατοικία, είτε για βιοτεχνία, είτε για επιχείρηση, όπως βενζινάδικο… Πρακτικά, δηλαδή, μιλάμε για εν μια νυκτί μετατροπή χιλιάδων οικοπέδων σε απλά… χωράφια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες τους! Ιδιοκτήτες που είναι αντιμέτωποι πια με οικονομική καταστροφή, αφού ούτε να χτίσουν μπορούν, ούτε να πουλήσουν ως οικόπεδα τα ακίνητά τους, ούτε να τα αξιοποιήσουν με οποιονδήποτε οικονομικό-επιχειρηματικό τρόπο, και ξεμένουν πλέον με απλά… χωράφια!

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη «Ν.Κ.” ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου, θορυβημένος, έκπληκτος και αυτός από την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση της κυβέρνησης, «πρόκειται για μια αιφνιδιαστική από το πουθενά εξέλιξη, που φέρνει τα πάνω κάτω για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όλοι αιφνιδιαστήκαμε. Και εγώ το πληροφορήθηκα από τα Χανιά, όπου υπάρχει ξεσηκωμός, διότι εκεί είναι ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα. Μιλάμε ευθέως για αιφνιδιαστική μετατροπή οικοπέδων σε χωράφια.

Με το συγκεκριμένο άρθρο, που τροποποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία και κατατέθηκε από την κυβέρνηση χωρίς καμία ενημέρωση, καμία διαβούλευση, καταργούνται πλέον όλες οι κατά παρέκκλιση δυνατότητες δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, που είναι χαρακτηρισμένες ως γεωργική γη».
Μέχρι σήμερα, σε όλες αυτές τις περιοχές, κατά παρέκκλιση, σε εκτός σχεδίου ακίνητα ακόμα και κάτω των 4 στρεμμάτων μπορούσε κανείς να χτίσει καθ’ όλα νόμιμα σπίτι, εξοχικό ή επιχείρηση, με την προϋπόθεση πως το ακίνητο έχει πρόσοψη σε οποιονδήποτε δρόμο, από εθνική οδό μέχρι δημοτικό δρόμο, ή είναι σε κοντινή απόσταση με οποιονδήποτε δρόμο.

Με την κατάργηση των κατά παρέκκλιση εγκρίσεων, απαγορεύεται πλέον κάθε δόμησε σε αυτά τα ακίνητα. Άρα πρακτικά τα ακίνητα είναι πλέον απλά χωράφια, με χαμηλή ως μηδενική αξία. Όπως ο καθείς αντιλαμβάνεται, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και από κοινωνικής άποψης, και θα πρέπει να αντιδράσουν οι τοπικοί φορείς, πρωτίστως το τοπικό Τεχνικό Επιμελητήριο», πρόσθεσε ο κ. Αράπογλου.
Το επίμαχο άρθρο

Για του λόγου το αληθές, στο επίμαχο άρθρο, που τροποποιεί νόμο του 2013 και που παραδόξως κατατέθηκε χωρίς καμία ενημέρωση σε άσχετο νομοσχέδιο (!), αναφέρεται:
«Οι παράγραφοι 11 (α) και (β) του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013 καταργούνται.
ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΔΙΑΤΑΞΗ:

11. α) Επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης σε ακίνητα εντός εκτάσεων Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, εφόσον αυτά έχουν πρόσωπο σε εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων από τον άξονα εθνικών, επαρχιακών οδών και εκατόν πενήντα (150) μέτρων από τον άξονα των δημοτικών οδών. Η έγκριση δόμησης και η άδεια δόμησης σε περιπτώσεις χαρακτηρισμού περιοχής ως γη υψηλής παραγωγικότητας με την έγκριση ΓΠΣ ή ΖΟΕ χορηγείται σύμφωνα με τις χρήσεις γης και του όρους δόμησης που ίσχυαν πριν την έκδοση αυτών και μόνο επί ακινήτων που έχουν πρόσωπο σε εθνικές και επαρχιακές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων για τον άξονα αυτών, κατά τα ανωτέρω.
β) Στα παραπάνω ακίνητα επιτρέπεται η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης για επέκταση, τροποποίηση ή εκσυγχρονισμό κτηρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και η ανανέωση περιβαλλοντικών όρων».
Με άλλα λόγια, όποιος πρόλαβε στα εκτός σχεδίου εμπλεκόμενα αυτά ακίνητα να χτίσει μια κατοικία ή επιχείρηση… πρόλαβε! Όποιος δεν έχει χτίσει ή δεν έχει οικοδομική άδεια ως τώρα, με τη νέα ρύθμιση πηγαίνει… χαμένος!
Ψυχρολουσία για οικοδομές
Όπως είναι φανερό, ακόμα πιο εφιαλτική είναι η εξέλιξη για όσους Κρητικούς ιδιοκτήτες έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια οικοδόμησης, έχουν πάρει πιθανώς κάποιο δάνειο και τώρα τους απαγορεύεται μέσω της νέας ρύθμισης να χτίσουν είτε σπίτι, είτε εξοχικό! Επίσης, ακόμα πιο μεγάλο είναι το σοκ για ιδιοκτήτες που είχαν έρθει σε συμφωνία με αγοραστές και προφανώς θα δουν τη συμφωνία να τινάζεται στον αέρα, αφού είχε γίνει στη βάση ακινήτου… οικοπέδου με ικανότητα δόμησης ή επιχειρηματικής επένδυσης και όχι χωραφιού, όπου απαγορεύεται οποιαδήποτε πλέον οικοδομική ή οικονομική δραστηριότητα!
Εδώ μιλάμε για συμφωνίες αγοραπωλησιών που θα ακυρωθούν, ενδεχομένως ακόμα και για προκαταβολές που θα επιστραφούν από τους πωλητές πίσω στους… αγοραστές!
Εξίσου μεγάλο είναι επίσης το σοκ και για την οικοδομή και για όλα τα συναφή επαγγέλματα, αφού μπαίνει πλήρες μπλόκο σε κάθε είδους δόμηση σε μια πλειάδα περιοχών εκτός σχεδίου. Αν αναλογιστεί κανείς την τεράστια καθίζηση που υπάρχει τα τελευταία χρόνο στον ευρύτερο οικοδομικό-κατασκευαστικό κλάδο, είναι προφανές πως μιλάμε για τη χαριστική βολή πλέον στην οικοδομή και σε όλα τα συναφή επαγγέλματα».

Το τελευταίο διάστημα ο Τζον Πόλσον κάνει επιθετικές ενέργειες σε βάρος της διοίκησης της Τραπέζης Πειραιώς.
Το hedge fund που διευθύνει ο Τζον Πόλσον, μετά τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις ελέγχει το 10% της τράπεζας, εναντιώθηκε στην διαδικασία επιλογής νέου Διευθύνοντος Συμβούλου και την υπονόμευσε σε μία προσπάθεια να τοποθετήσει πρόσωπο της αποκλειστικής επιλογής του.
Η ανατροπή στην Πειραιώς αιφνιδίασε τόσο την κυβέρνηση όσο και την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς αν επικρατήσουν οι μεθοδεύσεις του Πόλσον θα είναι η πρώτη φορά που ένα hedge fund αποκτά τον έλεγχο συστημικής τράπεζας στην Ευρωζώνη.
Όπως έγραφε πριν από δέκα ημέρες ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ «η εξέλιξη πέφτει σαν κεραυνός στο ήδη τεταμένο κλίμα του τραπεζικού κλάδου, με παράγοντες να μιλούν για «ανοιχτό πόλεμο» ο οποίος στόχο έχει να ελεγχθούν πλήρως τα “κόκκινα δάνεια” και κατ΄ επέκτασιν μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων. Τα στοιχεία προκαλούν δέος και αποκαλύπτουν το μέγεθος της… πίτας η οποία διακυβεύεται.
Η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει σχεδόν το 50% των δανείων προς επιχειρήσεις (κάτι που ισοδυναμεί με τον μισό παραγωγικό ιστό της οικονομίας). Μέσω αυτών των δανείων τα κερδοσκοπικά fund μπορούν να… βάλουν χέρι σε δεκάδες μεγάλα ξενοδοχεία, βιομηχανίες τροφίμων, γνωστές εμπορικές εταιρίες, την ακτοπλοΐα, μικρομεσαίες αγροτικές εταιρίες κλπ. Το κερδοσκοπικό fund έχοντας επενδύσει 400 εκατ. στην Τράπεζα στοχεύει σε μεγάλες υπεραξίες οι οποίες κατά την αγορά μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 10 δισ. Ευρώ».
Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι γιατί τη δεδομένη στιγμή η Κυβέρνηση με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Τσιρώνης, ουσιαστικά μειώνει την αξία των υποθηκευμένων στην Πειραιώς αγροτεμαχίων, συνεπώς και των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας και την κάνει πιο ευάλωτη σε πιέσεις κερδοσκόπων όπως ο κ. Πόλσον ο οποίος μέσα σε ένα έτος διπλασίασε τη συμμετοχή του στην Τράπεζα Πειραιώς.

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments