Ημέρες μνήμης. 24 χρόνια πριν, ο αδίστακτος Κουφοντίνας πυροδοτεί τη ρουκέτα που σκότωσε τον Αξαρλιάν

Ημέρες μνήμης. 24 χρόνια πριν, ο αδίστακτος Κουφοντίνας πυροδοτεί τη ρουκέτα που σκότωσε τον Αξαρλιάν

Πηγή:nonpapernews.gr

Ημέρες μνήμης. 24 χρόνια πριν, ο αδίστακτος Κουφοντίνας πυροδοτεί τη ρουκέτα που σκότωσε τον Αξαρλιάν και πηγαίνει σαν περαστικός να δει το πτώμα. Ο ρόλος του Χριστόδουλου και του Σάββα Ξηρού

Στην επιθυμία τους να σκοτώσουν τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά δεν υπολόγιζαν καμμία ανθρώπινη ζωή στη περιοχή, ήταν απλώς «παράλληλες απώλειες» και της «επαναστατικής μάχης». Πολλοί έμειναν με τραύματα και συνέπειες στην υγεία τους από το βομβιστικό εγχείρημα έξω από το υπουργείο Οικονομικών.
Σαν σήμερα, πριν από είκοσι τέσσερα χρόνια, στις 14 Ιουλίου 1992, ο Θάνος Αξαρλιάν, μόλις 20 ετών, έπεφτε νεκρός από θραύσματα ρουκέτας της «17 Νοέμβρη» στην προσπάθειά της να δολοφονήσει τον τότε υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Γιάννη Παλαιοκρασσά.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, γιος της Ντόρας και του Παύλου Μπακογιάννη (επίσης δολοφονήθηκε από τη 17Ν) έστειλε μέσω του λογαριασμού του στο Facebook το δικό του μήνυμα.

Ο κ. Μπακογιάννης ανέβασε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε αμέσως μετά την επίθεση στις 14 Ιουλίου 1992 και έγραψε:

«Ο Θάνος Αξαρλιάν θα ήταν σήμερα μόλις 44 ετών. Με την οικογένεια του, ίσως και με τα παιδιά του. Με τις αγωνίες, τους φόβους και τις ελπίδες που μοιραζόμαστε όλοι. Κάποιοι του έκοψαν την ανάσα. Κι όμως, το μίσος, η βία και η αδικία ζουν ακόμα. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι κανείς μας δεν είναι μόνος, ότι το χτύπημα σε έναν είναι χτύπημα σε όλους, ότι ο πόνος του ενός είναι πόνος όλων μας. Ως εδώ!»

Ένα άγνωστο περιστατικό από το 1994

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Πλατεία Συντάγματος, μεσημέρι 14 Ιουλίου 1994. Κίνηση, ζέστη, αναβρασμός από τις συνεχείς απεργίες και πολλή Αστυνομία. Αίφνης, ένας εκκωφαντικός θόρυβος επικαλύπτει ως σύννεφο καπνού την περιοχή. Ήταν τόσο δυνατός που οι περισσότεροι οδηγοί στην οδό Σταδίου σταμάτησαν τα οχήματα τους στη μέση του δρόμου και κατέβηκαν να δουν τι συμβαίνει. Μια μεγάλη φωτιά αναπήδησε από ένα αμάξι στη διασταύρωση των οδών Καραγεώργη Σερβίας και Βουλής.

Καταστηματάρχες, περιοίκοι, περίεργοι και αστυνομικοί από το υπουργείο Οικονομικών έτρεξαν προς το σημείο βλέποντας ξαπλωμένο και αιμόφυρτο έναν νεαρό υπάλληλο κοσμηματοπωλείου. Τα μέλη της 17Ν μόλις είχαν πυροδοτήσει τη ρουκέτα κατά της θωρακισμένης Μερσεντές του Γιάννη Παλαιοκρασά. Μέσα βρίσκονταν ο υπουργός, η σύζυγος του και η 14χρονη ανιψιά τους. Η ρουκέτα δεν είχε καταφέρει να τρυπήσει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου κάτι που θα ισοδυναμούσε με απώλειες δεκάδων ζωών.

Ένας φωτογράφος που βρίσκονταν σε παρακείμενο κατάστημα ρούχων και ειδών γάμου για δουλειά, βγαίνει πρώτος και αρχίζει να φωτογραφίζει το αυτοκίνητο, τους έντρομους επιβάτες του, το πτώμα του άτυχου Αξαρλιάν και τον κόσμο που είχε αρχίσει να μαζεύεται εκεί γύρω. Ένας αξιωματικός τον παρατηρεί και του ζητά τα φιλμ. Ο φωτογράφος αρνείται να του τα δώσει. Όμως χρόνια αργότερα , όταν τον Σεπτέμβριο του 2002 παραδόθηκε ο Κουφοντίνας, ο φωτογράφος που συνεργάζονταν με διάφορες εφημερίδες ανέσυρε από το αρχείο του τις φωτογραφίες από τη συγκεκριμένη τρομοκρατική επίθεση. Και τι ανακάλυψε; Ότι μεταξύ αυτών που μαζεύτηκαν γύρω από το σημείο της έκρηξης ήταν και ο φαρμακοχέρης της 17Ν!

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments