Ενόχληση Κομισιόν για την παραπομπή του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Η υπόθεση Γεωργίου δεν προκαλεί αντιδράσεις μόνο στην Ελλάδα με την Αξιωματική Αντιπολίτευση να εμφανίζεται διχασμένη, καθώς η καραμανλική πλευρά θεωρεί την παραπομπή ως δικαίωση της πολιτικής του 2009. Αντιδράσεις έντονες υπάρχουν και στα όργανα της ΕΕ.

Έντονη ενόχληση φαίνεται πως έχει προκαλέσει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η απόφαση του Αρείου Πάγου να παραπέμψει και πάλι τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου σε δίκη για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος.

«Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη, δεν είναι μία ευχάριστη υπόθεση. Η Κομισιόν και η ΕΚΤ την παρακολουθούν και έχουν αντιδράσει πολύ αρνητικά», δήλωσε στους «Financial Times» υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Η υπόθεση αφορά τη βεβαίωση της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2009, το οποίο είχε αναθεωρηθεί επί τα χείρω στο 15,5%, στοιχείο που είχε χρησιμοποιηθεί ως βασικό επιχείρημα για την ένταξη της χώρας στο πρώτο Μνημόνιο.

Στα χρόνια της κρίσης, όπως επισημαίνουν οι FT, οι Βρυξέλλες και η ΕΚΤ έχουν επανειλημμένα στηριχθεί στα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνει η ΕΛΣΤΑΤ. Η σχέση έχει δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους εταίρους.

Ο ίδιος ο κ. Γεωργίου έχει επανειλημμένα αρνηθεί όλες τις κατηγορίες εναντίον του, υποστηρίζοντας επιπλέον ότι η απόφαση της Αθήνας να επιζητήσει οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό είχε ληφθεί πριν ο ίδιος αναλάβει την ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ.

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments