Παραπλανητικά συναινετικός και επίμονος για τη διδασκαλία της «ανεξιθρησκίας» ο υπουργός Παιδείας θεωρήθηκε ως αριστερή συνείδηση και πρακτική της Κυβέρνησης στη σύγκρουση με την Εκκλησία». Γι’ αυτό υποστηρίχθηκε από την Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Συνέδριο.
Αμετανόητος και αφερέγγυος με τη συμφωνία στο Μαξίμου για άλλη μια φορά Μίλησε στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και καταλόγισε στην Εκκλησία έλεγχο φρονηματισμού επί των μαθητών – Χάρης Κονιδάρης: Ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής
«Εσπασε» την εκεχειρία με την Εκκλησία ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ανάβοντας νέες φωτιές και νέες δοκιμασίες στα σχολεία και στο δημόσιο διάλογο και την κοινωνία.
Ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως μια από «τις εκκρεμότητες» τη σχέση Εκκλησίας – Πολιτείας. Ανεβάζοντας πάλι τους τόνους, λίγες μόνο ημέρες μετά την προσωρινή, όπως διαφαίνεται, εκεχειρία που επετεύχθη για το μάθημα των Θρησκευτικών, ο Νίκος Φίλης κατηγόρησε την εκκλησιαστική διοίκηση ότι επιδιώκει να ασκεί έλεγχο φρονηματισμού επί των μαθητών.
Δεν παρέλειψε να αναρωτηθεί αν πρέπει να υπάρχει «η συνύπαρξη στο ίδιο υπουργείο ζητήματα Παιδείας και Θρησκευμάτων».
Παρά το γεγονός πως η «κρίση» που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στον Υπουργό Παιδείας και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο φάνηκε να εκτονώνεται μετά τη συνάντηση όλων των πλευρών στο μέγαρο Μαξίμου, ο Νίκος Φίλης σήμερα επέλεξε να «αντεπιτεθεί» τονίζοντας χαρακτηριστικά: «η πρόσφατη διαμάχη για τα θρησκευτικά ελπίζουμε να μην επιβεβαιώσει τους φόβους μας ότι η ιεραρχία επιχειρεί να θέσει όρους εισβάλοντας και πάλι στην πολιτική».
Αναλυτικά η Νίκος Φίλης από βήματος του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Μια από τις εκκρεμότητες είναι και η σχέση εκκλησιάς – πολιτείας. Υπάρχουν πολλά πεδία διευκρινίσεων που δεν προϋποθέτουν συνταγματική αναθεώρηση… Επιδίωξη της εκκλησιαστικής διοίκησης είναι να ασκεί έλεγχο φρονηματισμού επί των μαθητών.
Η πρόσφατη διαμάχη για τα θρησκευτικά ελπίζουμε να μην επιβεβαιώσει τους φόβους μας ότι η ιεραρχία επιχειρεί να θέσει όρους εισβάλοντας και πάλι στην πολιτική.
Δεν πρόκειται για αντιπαλότητα είναι υπεράσπιση για εμάς του κοσμικού χαρακτήρα του δημόσιου χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου».
Το protothema.gr αποκαλύπτει χαρακτηριστικό διάλογο μεταξύ του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του κ. Φίλη από τη συνάντηση της 5ης Οκτωβρίου, μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που έγινε παρουσία του υπουργού Παιδείας και του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου. Ο κ. Φίλης διαβεβαίωνε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα υπακούσει στον πρωθυπουργό και θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.
Ο διάλογος έχει ως εξής
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Εσείς κ Υπουργέ, έχετε κάποια διαφορετική γνώμη;
Νίκος Φίλης, Υπουργός Παιδείας: Ως Υπουργός οφείλω, όχι μόνο να υπακούω στον Πρωθυπουργό, αλλά και να εφαρμόσω όλα όσα συμφωνούνται και μου λέει.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου Αρχιεπισκόπου Χάρης Κονιδάρης σε δήλωσή του στο protothema.gr επισημαίνει
«Σύμφωνα με τη διαβεβαίωση που έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ισχύουν στο ακέραιο όλα όσα συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου.
Όλα τα υπόλοιπα συνιστούν διαφορετικές ερμηνείες που καλύπτουν ψυχολογικά αυτούς που τις διακινούν, παραθεωρώντας το γράμμα και το πνεύμα των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος, σε μία απόπειρα ελέγχου των θρησκευτικών φρονημάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Πρόκειται για ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής που απευθύνονται σε ένα στενό αντικληρικαλιστικό ιερατείο».
Αναφερόμενος στο Συνέδριο θέμα της κόντρας που ξέσπασε με την Εκκλησία για το μάθημα των Θρησκευτικών, ο κ.Φίλης εξέφρασε την ελπίδα «να μην επιβεβαιωθούν οι φόβοι ότι η ιεραρχία θέλει να θέσει όρους». Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι επιλογές της κυβέρνησης δεν συνιστούν «αντιπαλότητα εκ μέρους μας, αλλά υπεράσπιση του κοσμικού χαρακτήρα του δημόσιου δημοκρατικού σχολείου. Από την κρίση δε θα βγούμε επιστρέφοντας στους αναχρονισμούς και στις ξεπερασμένες αξίες του παρελθόντος» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν πολλά πεδία διευκρινίσεων που δεν προϋποθέτουν συνταγματική αναθεώρηση» είπε ο υπουργός Παιδείας.
«Η πρόσφατη διαμάχη για τα θρησκευτικά ελπίζουμε να μην επιβεβαιώσει τους φόβους μας ότι η ιεραρχία επιχειρεί να θέσει όρους εισβάλλοντας και πάλι στην πολιτική», πρόσθεσε ο κ. Φίλης διευκρινίζοντας πως «δεν πρόκειται για αντιπαλότητα, είναι υπεράσπιση για εμάς του κοσμικού χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου».