Άγονες συναντήσεις και συσκέψεις για το ΕΣΡ. Πολύδωρας: «Δεν παραιτούμαι, ούτε μου ζητήθηκε κάτι τέτοιο».

Χωρίς ουσιατικό αποτέλεσμα για την επίλυση της θεσμικής κρίσης γύρο από τα κανάλια και ένα διακομματικό ΕΣΡ, προβλέπεται να καταλήξουν όλες οι σημερινές συναντήσεις. Από εκείνη του κ.Μητσοτάκη στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τις συσκέψεις στο Μαξίμου έως τη συνεδρίαση στη Βουλή το απόγευμα.

Οι διαφορές απόψεων ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα παραμείνουν μεγάλες και αγεφύρωτες με αποτέλεσμα τη παράταση της εκκρεμότητας. Το απόγευμα ο κ. Βούτσης θα προτείνει τον κ. Πολύδωρα για πρόεδρο του ΕΣΡ στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, παρά την αντίθεση που έχουν εκφράσει τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης για την επιλογή.

«Δεν παραιτούμαι» είπε ο Βύρωνας Πολύδωρας στον Νίκο Βούτση, επιμένοντας να διεκδικήσει τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να γίνει ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, όπως είναι η επιθυμία του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μισή ώρα, ο πρόεδρος της Βουλής δεν έθεσε θέμα απόσυρσης της υποψηφιότητας Πολύδωρα ούτε και ζήτησε από τον πρώην υπουργό να παραιτηθεί.

Ο κ. Πολύδωρας έκανε τις εξής δηλώσεις στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά τη συνάντηση:

«Δεν μου ζητήθηκε να παραιτηθώ. Ο Πρόεδρος της Βουλής με ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά στη Διάσκεψη των Προέδρων με την υποψηφιότητά μου. Εγώ θα τιμήσω την τιμή που μου έκαναν. Θα μπορούσα να έχω παραιτηθεί, αλλά δεν ήθελα να κάνω τίποτα βιαστικό ή μονομερές για να μην ερμηνευτεί αυτή η κίνησή μου ως φόβος απέναντι στο τρολάρισμα.
Το “κράξιμο” (σ.σ. από την αντιπολίτευση) είναι αβάσιμο, ανούσιο, κακεντρεχές και γεμάτο ψευδολογίες και παραχαράξεις της ιστορίας. Είπαν για παράδειγμα ότι πρότεινα συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή το 2013. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο εγώ είχα μιλήσει για συνεννόηση και προσπάθεια προσέλκυσης των 600.000 ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής».

Οταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο αν είναι στενοχωρημένος, απάντησε: «Σκασμένος!».

Οπως προκύπτει από όσα δήλωσε, ο… σαμουράι πρώην υπουργός δεν παραιτείται από την υποψηφιότητα για την προεδρία του ΕΣΡ για να μην θεωρηθεί ότι φοβάται το «τρολάρισμα» και την κριτική.

Συνεργάτες του κ. Πολύδωρα τόνιζαν ότι παρά την αντίθεση που εξέφρασαν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης για την επιλογή του, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θα πάει στην απογευματινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προτείνοντας τον Βύρωνα Πολύδωρα για επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής που θα αναλάβει το διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.
ΣΥΡΙΖΑ: Η αντιπολίτευση επιδιώκει τη συνέχιση της ασυδοσίας

«Η πρόταση Πολύδωρα στο πλαίσιο της αναζήτησης συναινέσεων»

Αθήνα
«Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τάχιστα σε νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα καλύπτει το νομικό κενό μη αδειοδότησης και μη συγκρότησης του ΕΣΡ από τώρα μέχρι και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, και προσθέτει ότι «μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αντιπολίτευση και η συνέχιση της άρνησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, το μόνο που θα καταδεικνύει είναι την επιδίωξη για τη συνέχιση της ασυδοσίας».

«Η πορεία των εξελίξεων γύρω από το θέμα των τηλεοπτικών αδειών είναι εξόχως αποκαλυπτική για τις επιλογές που έκαναν στο παρελθόν οι πολιτικές δυνάμεις» συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας:

«Οι διαρκείς παρατάσεις λειτουργίας χωρίς άδεια και χωρίς την καταβολή σχετικού τιμήματος, η μη διεξαγωγή διαγωνισμού ήταν πολιτικές επιλογές. Επιλογές διαιώνισης ενός καθεστώτος υποκλοπής του αέρα της χώρας και σκανδαλώδους εύνοιας όσων επιχειρηματικών συμφερόντων κατάφεραν να εκπέμπουν πανελλαδικά.

» Αποδείχτηκε ότι το δημόσιο μπορεί να εισπράξει χρήματα, ότι μπορεί να διοργανώσει διαγωνισμό και ότι μπορεί να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Αποδείχτηκε και έγινε παραδεκτό και από την ίδια την αντιπολίτευση ότι έπρεπε να έχει γίνει διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και να έχει εισπραχθεί το αντίτιμο της χρήσης δημόσιων συχνοτήτων εδώ και 27 χρόνια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει επίσης πως «οι πολιτικές ευθύνες όσων αδράνησαν, συναλλάχθηκαν πολιτικά και επέβαλλαν το καθεστώς της αεροπειρατείας στην Ελλάδα είναι απαράγραπτες» και ότι «η αντιπολίτευση έχει χρησιμοποιήσει εδώ και καιρό το ζήτημα των αρμοδιοτήτων ως πρόσχημα για να μην συμπράττει στη συγκρότηση του ΕΣΡ όπως έχει συνταγματική υποχρέωση».

«Ενώπιον αυτής της άρνησης και των επαναλαμβανόμενων αποφάσεων του ΣτΕ οι οποίες υπογραμμίζουν ότι η λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών χωρίς άδεια είναι αντισυνταγματική, η κυβέρνηση μετέφερε, με το άρθρο 2Α του ν.4339/15 τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή του 1ου και μόνο διαγωνισμού στη γενική γραμματεία ενημέρωσης» συνεχίζει, προσθέτοντας:

«Υπό το φως των εξελίξεων σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ, οι αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού θα περάσουν με νέα νομοθετική πρωτοβουλία εξ ολοκλήρου στο ΕΣΡ. Συνεπώς δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την αντιπολίτευση. Η συνέχιση της άρνησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, το μόνο που θα καταδεικνύει είναι την επιδίωξη για τη συνέχιση της ασυδοσίας».

Όσον αφορά στην επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Προέρχεται από τη δεξιά παράταξη. Δεν είναι πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτόν, ακριβώς, το λόγο η πρόταση για να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ δεν είναι μια πρόταση παραταξιακής λογικής. Είναι μια πρόταση στο πλαίσιο της αναζήτησης συναινέσεων».

«Η ΝΔ έχει την ευκαιρία αλλά και τη συνταγματική υποχρέωση να προσέλθει στη διάσκεψη των προέδρων της βουλής και να συμβάλλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, αφού, επαναλαμβάνουμε η αντιπαράθεση για τις αρμοδιότητες δεν έχει πλέον καμία βάση. Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία μία νομοθετική παρέμβαση η οποία θα καλύπτει το νομικό κενό μη αδειοδότησης και μη συγκρότησης του ΕΣΡ από τώρα μέχρι και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τάχιστα σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία» καταλήγει η ανακοίνωση της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν στην υποψηφιότητα Πολύδωρα και στην μερική μόνο κατάργηση ενός άρθρου του Νόμου Παππά.

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments