Για άλλη μια χρονιά αναζητά έσοδα το ΥΠΟΙΚ για τις ενοικιάσεις μέσω Διαδικτύου. Μεγαλόπνοοι στόχοι από την εποχή τη Όλγας Κεφαλογιάννη το 2014.

Για άλλη μια χρονιά αναζητά έσοδα το ΥΠΟΙΚ για τις ενοικιάσεις μέσω Διαδικτύου. Μεγαλόπνοοι στόχοι από την εποχή τη Όλγας Κεφαλογιάννη το 2014.

Φόρος έως 45% στα σπίτια, που θα νοικιάζονται μέσω Airbnb από την επόμενη τουριστική περίοδο. Η καινούργια κλιμάκωση της φορολογίας, που θα ανακοινωθεί.

Από το καλοκαίρι του 2012, μέσω διαδικασίας ενημέρωσης-πιστοποίησης του ΕΟΤ και επί υπουργίας Ολγας Κεφαλογιάννη εξαγγέλθηκε το σύστημα φορολογίας για τις ενοικιάσεις διαμερισμάτων, σπιτιών και βιλλών, χωρίς να εφαρμοσθεί ποτέ σοβαρά από τη νέα διακυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου. Διαρκώς νέες εξαγγελίες με δικά τους σχέδια και φορολογίες, για τρίτη χρονιά, μέχρι που φτάσαμε στην τέταρτη προχθές Εξαγγελία που έκανε η διάδοχος του κ. Αλεξιάδη, όπως είχε κάνει ο ίδιος πέρυσι ο ίδιος και όπως πρόπερσι η προκάτοχος υπουργός αναπληρώτρια κ,.Βαλαβάνη.

.Στη φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτώνται από την ενοικίαση ακινήτων, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb, ανακοίνωσε ότι να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς παραμικρή αναφορά στην παλαιότητα και ασυνέπεια της εξαγγελίας..
Εκτιμάται ότι από το μέτρο αυτό μπορούν να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα κατά 250 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς το μέγεθος της οικονομίας του διαμοιρασμού στον ελληνικό τουριστικό κλάδο φθάνει τα 1,4 δισ. ευρώ το χρόνο.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών καταγράφεται στον ειδικό τόμο των 130 σελίδων που παρέδωσε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στην υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου με τον απολογισμό του έργου του κατά τη θητεία του στο υπουργείο. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σ’ αυτό, η φορολόγηση της “σκιώδους φιλοξενίας” αποτελεί νομοθετική προωτοβουλία με το υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού και βρίσκεται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

– την εγγραφή του κάθε υποψηφίου εκμισθωτή φυσικού προσώπου σε ειδικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το οποίο θα αποτελεί την ταυτότητα του προς εκμίσθωσή ακινήτου και θα συνοδεύει κάθε συναλλαγή. Συγκεκριμένα θα υπάρχει Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου. Η μη συμμόρφωση θα επισύρει πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.

– τη θέσπιση ορίου στον αριθμό των εκμισθούμενων ακινήτων ανά εκμεταλλευτή και στην ετήσια διάρκεια της μίσθωσης.

– την επιβολή φόρου βραχυχρόνιας μίσθωσης ίσου με 5% επί της αξίας της διανυκτέρευσης, ο οποίος θα αποδίδεται στο ελληνικό δημόσιο από οποιονδήποτε λειτουργεί ως ενδιάμεσος, κυρίως τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Γι’ αυτό και προβλέπεται η σύναψη συμφωνίας με επιμέρους ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την παροχή πληροφοριών στη φορολογική διοίκηση ως προς τα εκμισθούμενα ακίνητα.

– Οι εκμεταλλευτές των ακινήτων δεδομένου ότι αποκτούν εισόδημα από ακίνητα και όχι από επιχειρηματική εκμετάλλευση θα φορολογούνται με βάση τη κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων. ‘Ετσι θα φορολογούνται με χαμηλό φορολογικό συντελεστή 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, συντελεστή 35% για εισοδήματα από 12.001 ευρώ έως 35.000 ευρώ και 45% για υψηλότερα.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχέδιο «η εμπειρία από τη λειτουργία της σκιώδους φιλοξενίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αποδεικνύει ότι υφίσταται έντονη υποκατάσταση νόμιμων καταλυμάτων απο άτυπα. Ορισμένες μελέτες εκτιμούν τον βαθμό υποκατάστασης στο 70%».

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Comments

comments

Afieroma.gr
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.