Ελλάδας –που προβλέπουν πως η Αθήνα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018- δεν είναι ρεαλιστικοί. Θεωρεί επίσης πως το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και πρόσφατα δήλωσε πως το πρόγραμμα είναι ”εχθρικό προς την ανάπτυξη”.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, υπερασπίζεται τη διάσωση, και ορισμένες χώρες, κυρίως η Γερμανία, λένε πως η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει ουσιαστική ελάφρυνση χρέους μόνο μετά τη λήξη του προγράμματος, στα μέσα του 2018. Αν και το ΔΝΤ αποφάσισε πέρυσι να μην συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, η Γερμανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στη βουλή της πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει κάποια στιγμή. Οι Γερμανοί βουλευτές θεωρούν το ΔΝΤ λιγότερο πολιτικά προκατειλημμένο από τους θεσμούς της ΕΕ».
Το think tank επικαλείται ελληνικά μέσα ενημέρωσης που όπως λέει υποστηρίζουν «πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ίσως παραιτηθεί λόγω της κλιμακούμενης έντασης με τους θεσμούς». Ωστόσο, όπως επισημαίνει «δεδομένου ότι η επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εγγυημένη στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, το κόμμα πιθανότατα θα αποφύγει τις εκλογές για όσο το δυνατόν περισσότερο. Εν τούτοις, αν οι εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της αυξηθούν, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών».
-Τζανακόπουλος: Όχι στις εκλογές ακόμη κι αν καθυστερήσει η αξιολόγηση
«Οι εκλογές δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση τμήμα του σχεδιασμού μας. Δεν θα παραδώσουμε τη χώρα στους στόχους των δανειστών» τόνισε o κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Ευελπιστούμε, τον Αύγουστο του 2018, να βγούμε από τα Μνημόνια και τις επιτροπείες. Ακόμη και στην πολύ απίθανη περίπτωση που η αξιολόγηση καθυστερήσει δεν είναι σε καμία περίπτωση στην πρόθεσή μας να οδηγηθούμε στις εκλογές. Ο τόπος δεν χρειάζεται εκλογές» πρόσθεσε ο υπουργός μιλώντας στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά fm.
Ερωτηθείς για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ.Τζανακόπουλος σημείωσε: «Εμείς περιμένουμε από τη ΝΔ να συμβάλει στη στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πληγεί από την κρίση και όχι να παίρνει το μέρος των Θεσμών …Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει λάβει ακόμη θέση κι αυτό είναι ένα πρόβλημα. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είναι λογικό να έχει ερωτηματικά με αφορμή την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για ποιον λόγο, ενώ δεν υπήρχε καμία απολύτως ένδειξη ότι οι Θεσμοί θα απαντήσουν αρνητικά στο ερώτημα που τέθηκε από τη Γερμανία, η ΝΔ ενώ είπε ότι θα υπερψηφίσει, τελικά άλλαξε γραμμή».
Για την ψηφοφορία στη Βουλή για τη 13η σύνταξη ο κ. Τζανακόπουλος, υπογράμμισε ότι «Αν κάποιος θέλει να πει «ναι» στο επίδομα, λέει ξεκάθαρα «ναι», δεν δηλώνει παρών» και πρόσθεσε: «Περιμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις από τη ΝΔ. Εμφανίζεται πιο σκληρή και αυστηρή και από τους Θεσμούς. Νομίζω ότι η ΝΔ συνεχίζει να δίνει τα διαπιστευτήριά της στους σκληρούς της Ευρώπης».
Αναφορικά με τον ΦΠΑ στα νησιά, και με την απόφαση της ΝΔ να ψηφίσει το μέτρο ο κ. Τζανακόπουλος, σημείωσε: «Η ΝΔ αντιλήφθηκε το λάθος της και αποφάσισε τελικά να επανέλθει και να διορθώσει το πρώτο λάθος της, αμβλύνοντας και τις όποιες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Ήταν μια επιλογή η οποία της στοίχισε και είδε ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως το περίμενε. Η ΝΔ επιθυμεί τον εκτροχιασμό των διαπραγματεύσεων. Επιθυμεί διακαώς να βρεθεί η κυβέρνηση σε δύσκολη θέση». Λες και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση διευκόλυνε τη διακυβέρνηση Σαμαρά στις διαπραγματεύσεις και τους όρους του δεύτερου Μνημονίου, στην θέση του οποίου κατέληξε τελικά μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 στο δικό του 3ο Μνημόνιο.