Απόρθητα τα νησιά του Αιγαίου και η Θράκη στις επιδιώξεις της Άγκυρας. Απόρρητη έκθεση της CIA. Ανησυχίες για την Κύπρο και τους εξοπλισμούς.

Απόρθητα τα νησιά του Αιγαίου και η Θράκη στις επιδιώξεις της Άγκυρας. Απόρρητη έκθεση της CIA. Ανησυχίες για την Κύπρο και τους εξοπλισμούς.

Σοβαρές διαπιστώσεις για το ενδεχόμενο σύγκρουσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, με διαχρονικές εκτιμήσεις από το 1987 που ισχύουν μέχρι σήμερα. Δίνει η απόρρητη έκθεση της CIA που βλέπει το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά.

Με θετικές διαπιστώσεις για τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας(πολλά χρόνια πριν από την μεγάλη διάλυση των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας κατά τα τελευταία χρόνια της ηγεσίας Ερντογάν, τον παραγκονισμό των στρατιωτικών και τους σφαγιασμούς χιλιάδων στελεχών πριν και μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου), αλλά και με ανησυχητικές εκτιμήσεις για τους κινδύνους της Κύπρου, που δεν δικαιώθηκαν και επίσης για τους πολεμικούς εξοπλισμούς της Άγκυρας, που μάλλον δικαιώθηκαν.

Φρούρια χαρακτήριζε η CIA τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου, αλλά και την περιοχή της Θράκης, προβλέποντας ότι οι Τούρκοι αν τολμήσουν επέμβαση θα “φάνε τα μούτρα” τους, όμως οι Αμερικανοί πράκτορες στα απόρρητα έγγραφά τους. Παράλληλα σημείωναν ως ανησυχητικό ενδεχόμενο μια δεύτερη εισβολή και κατά συνέπεια βαριά ήττα του ελληνισμού στην Κύπρο καθώς ήδη από τη δεκαετία του ’80 έβλεπαν απόλυτη κυριαρχία των Τούρκων στο νησί σε βάθος χρόνου. Ενδεχόμενο το οποίο δεν δικαιώθηκε δεδομένου ότι από τότε η Κύπρος έγινε πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας μάλιστα έχει ασκήσει την Προεδρία, ενώ το καθεστώς Ερντογάν τα τελευταία χρόνια έχει τεταμένες σχέσεις με την Ε.Ε παρά το όπλο των προσφύγων από την Συρία και των άλλων μεταναστών με το οποίο απειλεί, με λεονταρισμούς, όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Τα απόρρητα έγγραφα που βλέπουν πλέον τη δημοσιότητας δείχνουν ότι οι Αμερικανοί περίμεναν μια σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία δεν έγινε, μέχρι σήμερα. Μετρούσαν με ακρίβεια τις δυνάμεις των δύο χωρών και έβλεπαν ισορροπία του τρόμου στο Αιγαίο μιλώντας για μια σύγκρουση με βαρύτατες απώλειες και για τις δύο πλευρές σε Αιγαίο και Θράκη, ακόμη και εάν η σύγκρουση αυτή ήταν σύντομη. Αυτό καθώς τα οπλικά συστήματα και των δύο πλευρών είναι ικανά, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές όχι μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο υποδομών.
Στην ανάλυση των Αμερικανών αναφέρεται σε συγκεκριμένο στόχο, που αφορά στο Καστελόριζο, στη λογική ότι η Τουρκία θα επιλέξει ένα μικρό νησί το οποίο δεν έχει “βάθος” στον αμυντικό του χώρο και βρίσκεται σε ικανή απόσταση από τις υπόλοιπες ελληνικές δυνάμεις, αλλά και πολύ κοντά στην Τουρκία.
Σήμερα το ίδιο νησί αποτελεί “σφήνα” στα πλευρά των συμφερόντων της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στην ΑΟΖ και την απειλεί με ενοποίηση των ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου, ειδικά σε μια περίοδο που επίκειται και συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Το έγγραφο είναι 37 σελίδες και σ΄ αυτό αναφέρονται τα εξής σημαντικά:
•Προέβλεπαν από το 1984, ότι η ισορροπία στο Αιγαίο θα διατηρηθεί μέχρι το 1992 και μετά η “ψαλίδα” θ΄αρχίσει ν΄ ανοίγει υπέρ της Τουρκίας. Οι αιτίες που επικαλούνται είναι αυτονόητες γνωρίζοντας προφανώς καλύτερα από εμάς ποιοι πολιτικοί πιθανότατα θα κυβερνούσαν τη χώρα.
•Οι Αμερικανοί πίστευαν το 1984 ότι ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος θα είχε μεγάλες απώλειες και για τις δύο πλευρές. Η ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων που υπήρχε τότε και την οποία προέβλεπαν ότι θα διατηρούνταν μέχρι τις αρχές του 1990,ήταν κατά τη γνώμη τους ο πιο αξιόπιστος αποτρεπτικός παράγοντας για έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο.
•Οι επιπτώσεις μιας στρατιωτικής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα ήταν σοβαρές, αφού η άμυνα της Συμμαχίας στο νοτιοανατολικό της άκρο θα αποδυναμωνόταν τελείως.
•Επισήμαιναν ότι η Τουρκία έχει πολύ μεγαλύτερο στρατό αλλά ένας μεγάλος αριθμός των δυνάμεών της είναι απασχολημένο με εσωτερικές απειλές και μέτωπα. Οι Τούρκοι έγραφαν ,δεν νιώθουν να απειλούνται από τους Έλληνες. Αντιθέτως επεσήμαιναν ότι οι Έλληνες ειδικά μετά από το 1974 και τον Αττίλα στην Κύπρο, έχουν επικεντρώσει την άμυνα και την ασφάλειά τους στην Τουρκία και μόνο.
•Οι κινήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος είχε βελτιώσει τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βουλγαρία δεν είχαν περάσει απαρατήρητες από τους Αμερικανούς.
•Οι Αμερικανοί της CIA αναφερόμενοι στην κυπριακή τραγωδία ρίχνουν όλη την ευθύνη στους …υπάλλήλους τους χουντικούς!
•Στο έγγραφο του 1984 επισημαίνεται ότι η Ελλάδα τη δεκαετία 1970-80 αναπτύχθηκε οικονομικά πιο γρήγορα από τη Τουρκία και γι΄ αυτό μπόρεσε να εξοπλιστεί καλύτερα παραλαμβάνοντας άρματα μάχης, τεθωρακισμένα, μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία.
•Με την ισορροπία του 7 προς 10 γράφουν οι Αμερικανοί ,η Ελλάδα μπόρεσε όπως γράφουν να προχωρήσει στην αγορά των πρώτων 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16.
•Την ίδια στιγμή επισήμαιναν την μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία για τον εκσυγχρονισμό των δικών της ΕΔ. Ο οποίος από τότε γινόταν με σημαντικές συμπαραγωγές κι όχι μόνο με αγορές.
•Η Θράκη κατά το έγγραφο της CIA ήταν -και είναι- απροσπέλαστη.
•Για την ελληνική ΠΑ οι Αμερικανοί έγραφαν ότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80 είχε το απόλυτο πλεονέκτημα όχι μόνο λόγω εξοπλισμού, αλλά κυρίως λόγω της ανωτερότητας του προσωπικού της. Σε περίπτωση πολέμου, εκείνη την εποχή, έγραφαν οι Αμερικανοί της CIA , “οι Τούρκοι θα πλήρωναν πολύ υψηλό τίμημα απωλειών. Όχι μόνο με καταρρίψεις αεροσκαφών. Οι Αμερικανοί εκτιμώντας ότι η αντιαεροποτική άμυνα της Τουρκίας ήταν απαρχαιωμένη, έγραφαν ότι δεν θα μπορούσαν να προστατεύσουν τις βάσεις τους από ελληνικές αεροπορικές επιδρομές. Ωστόσο το 1984 εκτιμούσαν ότι η αντιαεροπορική άμυνα της Τουρκίας θα έκανε πιο δύσκολη τη ζωή των Ελλήνων χειριστών.
Νησιά Φρούρια
•Στο έγγραφο της CIA γίνεται αναφορά στα ελληνικά νησιά Ρόδος,Κως, Σάμος,Χίος, Λέσβος και Λήμνος. Η άμυνά τους εθεωρείτο επαρκής στην αντιμετώπιση της 4ης Τουρκικής Στρατιάς του Αιγαίου. Οι συγκρίσεις που κάνουν σε χερσαίες δυνάμεις, αεροπορία και ναυτικό μετέδιδαν πάντα την εικόνα μιας πολύ αμφίρροπης στρατιωτικής σύγκρουσης.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από το έγγραφο είναι ότι ο χρόνος θα λειτουργούσε εις βάρος της Ελλάδας. Οι Αμερικανοί έκαναν αυτή την εκτίμηση στηριζόμενοι στα οικονομικά μεγέθη των δύο χωρών, που έδειχναν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αντέξει την κούρσα των εξοπλισμών.Τουλάχιστον με τον τρόπο που αντιμετώπισε η χώρα τον εξοπλισμό των ΕΔ. Είναι γνωστό τι ακολούθησε.
Από τα όσα γράφουν οι Αμερικανοί, δικαιώνονται όσοι υποστηρίζουν ότι κάθε ελληνοτουρική κρίση μας βρίσκει και θα μας βρίσκει σε χειρότερη κατάσταση.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments