Καταγγέλει ο Υπουργός Μουζάλας την σκοτεινή διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων από τις διάφορες ΜΚΟ. Τα υπονοούμενα που αφήνει.

Καταγγέλει ο Υπουργός Μουζάλας την σκοτεινή διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων από τις διάφορες ΜΚΟ. Τα υπονοούμενα που αφήνει.

Τεράστια είναι τα κονδύλια τα οποία προορίζονται για στέγαση και σίτιση των 60.000 και πλέον προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, τα οποία η Ε.Ε χορηγεί απευθείας σε διάφορες ΜΚΟ ελληνικές και ξένες χωρίς ανάμιξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Άλλες με καλό έργο προσφοράς και κοινωνικής φροντίδας και άλλες με διαχείριση που έχει δημιουργήσει ερωτηματικά και αρνητικά σχόλια. Αυστηρό έλεγχο όλων των κονδυλίων που έχουν διατεθεί στις ΜΚΟ για τους πρόσφυγες, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ συνολικά, απαιτεί – έστω με καθυστέρηση – από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ελληνική κυβέρνηση, μετά και τα σημαντικά προβλήματα που αποκάλυψε ο πρόσφατος χιονιάς και με βάση παλαιότερες καταγγελίες και αποκαλήψεις. Ιδιαίτερα για τα ελληνικά νησιά αλλά και την περιοχή του Ελληνικού και άλλες ομαδικής φιλοξενίας.

«Με λιγότερα χρήματα από αυτά που πήραν οι μη κυβερνητικές και θεσμικές οργανώσεις, έχουμε καλύψει στα camps πάνω από το 70% των αναγκών», δήλωσε και κατήγγειλε με νόημα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, ο οποίος συνόδευσε χθες στη Λέσβο τον Eλληνα επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο και τους αρμόδιους Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και τον υπεύθυνο για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ, Φιλίπ ντε Μπροέρ.
«Αυτό το διάστημα έχουμε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την DG Echo (σ.σ. τη Γενική Διεύθυνση της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Πολιτική Προστασία) και έχουμε δηλώσει πως δεν μπορούμε να έχουμε εμείς τον οικονομικό έλεγχο σ΄αυτά τα χρήματα», ανέφερε ο κ. Μουζάλας προσθέτοντας πως είναι πιθανό στην πορεία των συζητήσεων να ζητηθεί από την τελευταία να ελέγξει τα οικονομικά των ΜΚΟ. «Οι ΜΚΟ οφείλουν να διαχειρίζονται με διαφάνεια τα χρήματα που διατίθενται», επεσήμανε από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως υπάρχει έλεγχος, ενώ κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς-εταίρους που δραστηριοποιούνται στη χώρα «να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την παροχή άμεσης βοήθειας προς όσους έχουν ανάγκη στα νησιά».
Συνοδευόμενοι από τους δημάρχους Λέσβου, Χίου και Σάμου και την περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, οι κ. Αβραμόπουλος και Μουζάλας, μαζί με τους δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους επισκέφθηκαν το hotspot της Μόριας και τον δημοτικό χώρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ.
Ο Eλληνας επίτροπος είχε προσωπική εικόνα των συνθηκών που επικρατούν και των προβλημάτων, εν όψει της συνάντησης που θα έχει αύριο, Παρασκευή, στην Αθήνα με τους δημάρχους των πέντε νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
«Θα πάμε με την κοινή γραμμή που έχουμε διαμορφώσει, με αίτημα αιχμής την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών», είπε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Λέσβου, Σπ. Γαληνός. Ο δήμαρχος Χίου, Μ. Βουρνούς, από την πλευρά του, ανέφερε πως θα του καταθέσει τη γνωμοδότηση του Δικηγορικού Συλλόγου του νησιού, σύμφωνα με την οποία δεν αναφέρεται στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να παραμένουν στα νησιά. Ο δήμαρχος Σάμου, Μ. Αγγελόπουλος, θα θέσει μεταξύ άλλων και το ζήτημα της χρηματοδότησης, ζητώντας να είναι συνδικαιούχοι και οι δήμοι στο εταιρικό σχήμα που θα μπορεί να διαχειρίζεται κονδύλια για την υποστήριξη των προσφυγικών δομών.
Η συμφωνία
Ο Δ. Αβραμόπουλος είπε πως η συμφωνία μάς επέτρεψε να βάλουμε τέλος στην απώλεια ζωών στο Αιγαίο, ενώ για την αποσυμφόρηση ανέφερε πως θα γίνεται με τη μεταφορά ευάλωτων ομάδων ατόμων στην ενδοχώρα, με την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο και με την επιτάχυνση των επιστροφών στην Τουρκία όσων μπορούν να εξασφαλίσουν προστασία εκεί. Ζήτησε άμεσες λύσεις -«τώρα, όχι την άλλη εβδομάδα», όπως τόνισε- για την προστασία των προσφύγων από τον χειμώνα και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας νέων δομών και κέντρων κράτησης, κάτι που βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους τους φορείς των νησιών.

-Η κατάσταση στον αγροτικό τομέα και η ένταση που αυτή πυροδοτεί ήδη στους κόλπους των αγροτών, καθώς κλιμακώνονται οι προετοιμασίες για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις, μεταφέρθηκαν και στην Ολομέλεια της Βουλής, με την κυβέρνηση να επιρρίπτει ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη συσσώρευση αδιεξόδων.

«Δεν είναι τόσο ειλικρινές το ενδιαφέρον όσων κυβέρνησαν για χρόνια τον τόπο και σήμερα βρίσκονται στην αντιπολίτευση για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Αλλος είναι ο σχεδιασμός. Αυτό που πραγματικά θέλετε είναι να εκβιάσετε μια σύγκρουση της κυβέρνησης με τους αγρότες, ελπίζοντας ότι όλο και κάποιο πολιτικό όφελος θα καρπωθείτε από αυτό», σχολίασε ο πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα προανήγγειλε και νέες, θετικές για τους αγρότες παρεμβάσεις, εφόσον η δημοσιονομική κατάσταση το επιτρέψει.

«Ο αγροτικός τομέας έχει σημαντικές δυνατότητες και οφείλει να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και εξόδου από την κρίση, αλλά δυστυχώς και αυτός έχει πέσει θύμα μιας κυβέρνησης η οποία επιμένει να υπερφορολογεί αντί να μεταρρυθμίζει», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μέσα σε τόσο λίγο χρόνο πάρθηκαν τόσα πολλά αρνητικά μέτρα για τον πρωτογενή τομέα, που οι αγρότες και οι άνθρωποι της υπαίθρου αισθάνονται πια ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Αυτό είναι το αίσθημα σε όλη την ελληνική περιφέρεια και κάνετε ότι δεν βλέπετε και ότι δεν ακούτε», σχολίασε η κ. Γεννηματά. Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος ανέφερε ότι τα προβλήματα πηγάζουν από τα μνημόνια και τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Τα μνημόνια και η κοινή αγροτική πολιτική είναι εργαλεία που επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της αγροτιάς», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας. «Οι αγρότες είναι κατεστραμμένοι», σημείωσε ο κ. Β. Λεβέντης. «Στη γεωργία κάνουμε ό,τι κάνουμε παντού. Υπερφορολογούμε τους νομοταγείς», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Στ. Θεοδωράκης.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments