Με μικρότερα παράβολα από σήμερα Δευτέρα οι μηνύσεις και οι αγωγές στα Δικαστήρια. Ποιες είναι οι άλλες αλλαγές σε τέλη και δικαστικά έξοδα.

Με μικρότερα παράβολα από σήμερα Δευτέρα οι μηνύσεις και οι αγωγές στα Δικαστήρια. Ποιες είναι οι άλλες αλλαγές σε τέλη και δικαστικά έξοδα.

Φθηνότερες γίνονται από σήμερα οι μηνύσεις, οι αγωγές εργατικών διαφορών και διάφορα ένδικα μέσα για φορολογικές και τελωνειακές διαφορές.

Αλλαγές, που δεν περιλαμβάνουν τις αμοιβές των δικηγόρων, θα διαπιστώσουν από τη Δευτέρα όσοι βρεθούν στα δικαστήρια. Σύμφωνα με το νόμο 4446/2016, αναπροσαρμόζονται τα τέλη, τα παράβολα καθώς και τα δικαστικά έξοδα που επιβάλλονται στην πολιτική, διοικητική και ποινική Δικαιοσύνη. Παράλληλα, εντάσσονται προοδευτικά τα τέλη, τα παράβολα και τα δικαστικά έξοδα στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών.

Ειδικότερα, θα υπάρχει παράβολο αναβολής («αναβολόσημο») από 20 έως 50 ευρώ όταν οι δικηγόροι ζητούν την αναβολή εκδίκασης των υποθέσεως τους, ανάλογα με το βαθμό του δικαστηρίου (εκτός των περιπτώσεων αποχής των δικηγόρων), ενώ παράλληλα αυξάνεται το μεγαρόσημο. Οι αναβολές στις εκδικάσεις είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο για το οποίο πλέον δεν φαίνεται να είναι εύκολη η δικαιολογία ότι υπάρχει κώλυμα από την πλευρά των δικηγόρων για τις οποίες πρέπει να καταβληθεί από τους μυνητές ή τους κατηγορούμενους το πρόσθετο ποσόν για την αιτούμενη αναβολή, ακόμα και αν θελήσει να την δώσει το Δικαστήριο.

Επίσης, το παράβολο για την κατάθεση μήνυσης μειώνεται από τα 100 στα 50 και στα 70 ευρώ κατά περίπτωση, όπως επίσης και σε άλλες περιπτώσεις μειώνονται τα παράβολα.

Πιο αναλυτικά οι αποφάσεις για τέλη και παράβολα.

Φθηνότερες γίνονται από σήμερα οι μηνύσεις, οι αγωγές εργατικών διαφορών και διάφορα ένδικα μέσα για φορολογικές και τελωνειακές διαφορές, με κάποιες κλιμακώσεις.

Παράλληλα, όμως, θα στοιχίζει στον ενδιαφερόμενο η αναβολή των δικών, ενώ ακριβαίνει η πρόσβαση σε κλιμάκια των ανωτάτων δικαστηρίων.
Σήμερα τίθενται σε ισχύ οι αυξομειώσεις του ν. 4446/16 σε παράβολα, τέλη και ένσημα για προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Ηδη καταργήθηκε το δικαστικό ένσημο σε αναγνωριστικές αγωγές, ενώ στις καταψηφιστικές αγωγές εργατικών διαφορών μειώνεται το δικαστικό ένσημο (από 8% σε 4%) και το παράβολο για μηνύσεις «πέφτει» από 100 σε 70 ευρώ, ενώ το τέλος πολιτικής αγωγής από 50 σε 40 ευρώ.
Η σημαντικότερη μείωση αφορά τις φορολογικές και τελωνειακές διαφορές χρηματικού περιεχομένου, καθώς για κατάθεση προσφυγής, έφεσης και αντέφεσης το αναλογικό παράβολο «πέφτει» στο 1% (από 2%) του αντικειμένου της διαφοράς, μολονότι αυξάνεται το ανώτατο «πλαφόν» που μπορεί να πληρωθεί ως παράβολο στις σχετικές δίκες από 10.000 σε 15.000 ευρώ. Ιδιαίτερα ανακουφιστική είναι η μείωση του παραβόλου στις εφέσεις φορολογικών-τελωνειακών διαφορών, καθώς ο πολίτης έπρεπε να καταβάλει το 50% του ποσού που του επέβαλε η πρωτοβάθμια απόφαση, ενώ τώρα το ποσό «πέφτει» στο 20%.
Τα παράβολα
Στο μισό (50 από 100 ευρώ) μειώνονται τα παράβολα για κατάθεση έγκλησης, ενώ δεν χρειάζεται παράβολο σε εγκλήματα ρατσιστικών διακρίσεων και παραβιάσεων της ίσης μεταχείρισης.
Στις αστικές διαφορές μειώνονται τα παράβολα εφέσεων (από 200 σε 75-150 ευρώ, ανάλογα με το δικαστήριο), αλλά αυξάνονται για αναιρέσεις στον Αρειο Πάγο κατά αποφάσεων Πολυμελών Πρωτοδικείων και Εφετείων (400 και 450 ευρώ). Οι εφέσεις στο ΣτΕ ανεβαίνουν από 150 σε 200 ευρώ και οι αναιρέσεις (πλην των κοινωνικοασφαλιστικών διαφορών) από 250 σε 350 ευρώ, ενώ η προσωρινή δικαστική προστασία επιβαρύνεται με 50 ευρώ.
Για να πάρει κάποιος αναβολή σε πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια θα πληρώνει παράβολο 20-50 ευρώ (ανάλογα με το δικαστήριο), ενώ αυξάνεται από 50 σε 70 ευρώ το παράβολο αιτήσεων αναίρεσης για συνταξιοδοτικές διαφορές στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments