Γιατί έφυγε από την ΕΛ.ΑΣ. ο στρατηγός Μανώλης Σφακιανάκης: Η προειλημμένη απόφαση, η δυσφορία στην Κατεχάκη και οι παρεμβάσεις.

Γιατί έφυγε από την ΕΛ.ΑΣ. ο στρατηγός Μανώλης Σφακιανάκης: Η προειλημμένη απόφαση, η δυσφορία στην Κατεχάκη και οι παρεμβάσεις.

Ο άνθρωπος που ταυτίσθηκε με τη δίωξη των εγκληματιών του διαδικτύου. Το ελληνικό κέντρο CSI, βασικά κατά της εγκληματικότητας στο Διαδίκτυο, ετοιμάζει ο Μανώλης Σφακιανάκης.

Μεγάλος προστάτης της ελληνικής νεολαίας και οικογένειας.
To CSI: Λας Βέγκας είναι μια αστυνομική σειρά αμερικάνικης παραγωγής που έκανε πρεμιέρα στις 6 Οκτωβρίου 2000 και προβάλλεται μέχρι και σήμερα με μεγάλη επιτυχία. Υψηλής ποιότητας παραγωγής, που προβάλλεται σε δεκάδες χώρες και αναφέρεται σε υποθέσεις εγκληματικότητας και ειδικότερα σε περιπτώσεις δολοφόνων, εκβιαστών πορνείας και σωματεμπορίας, εμπορίας ναρκωτικών, συμμοριών, εμπορία παιδιών και ανθρώπων. Περιπτώσεις που ερευνώνται με υψηλό αίσθημα καθήκοντος προς την κοινωνία, στήριξη από την Πολιτεία και από πολλούς φορείς, με σύγχρονες μεθόδους από επαγγελματίες αλλά και πολλούς εθελοντές επιστήμονες, ερευνητές και ειδικούς.. Είναι το πρώτο και παλαιότερο CSI της τριλογίας. Ο κανονικός του τίτλος είναι CSI: Crime Scene Investigation και η σειρά προβάλλεται από το αμερικάνικο κανάλι CBS.

Στο καθήκον μιας νέας κοινωνικής προσφοράς, που έχει τόσο ανάγκη ο τόπος. Με ένα Κράτος ανίκανο να την προσφέρει, με στενοκέφαλους αρμόδιους επιτελείς και Υπουργούς. Στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου μέσω της δημιουργίας Ινστιτούτου για τους εγκληματικούς κινδύνους, που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο και ευρύτερα αυτοστρατεύεται, με αποφασιστικότητα και δύναμη ο καρατομηθείς από την Αστυνομία στρατηγός , με το σπουδαίο έργο για το οποίο εισέπραξε-όπως κάθε άξιος δημόσιος λειτουργός- τον φθόνο και την εμπάθεια.

Στο πλευρό των πολιτών θα συνεχίσει να βρίσκεται ο Μανώλης Σφακιανάκης μέσω της ίδρυσης του ελληνικού ψηφιακού CSI: Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιείται σε λίγη ώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο καρατομηθείς ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, που έχει καταγράψει αναρίθμητες επιτυχίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος -υπηρεσία με την οποία ταυτίσθηκε στην κοινή γνώμη- ανακοινώνει τη δημιούργία Ινστιτούτου που θα δραστηροποιείται στο χώρο του διαδικτύου και θα ενημερώνει πολίτες, γονείς και παιδία για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Παράλληλα, το Ινστιτούτο θα παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης σε επιστήμονες δωρεάν.

Ο Μανώλης Σφακιανάκης, που το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου ενημερώθηκε για την προαναγγελθείσα ήδη από τις περσινές κρίσεις στο Σώμα αποστρατεία του -τότε, είχε μετακινηθεί σε αδρανή υπηρεσία- μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook χωρίς να μασά τα λόγια του, απάντησε στην απόφαση της αποστράτευσης και ταυτόχρονα προανήγγειλε τα επόμενα βήματά του: «Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε, η πτήση προσγειώθηκε πλην όμως δεν έχει φτάσει στον τελικό προορισμό. Φίλοι μου, σας ανακοινώνω ότι θα με βρίσκετε στο Ινστιτούτο μου που για σας δημιουργώ. Η Αστυνομία σήμερα αποφάσισε ότι δεν θέλει άλλο τις υπηρεσίες μου, εγώ όμως, θα συνεχίζω να τις δίνω, όπως με ξέρατε μέχρι σήμερα!

Το πρόγραμμα για τις επισκέψεις μου ανά νομό θα σας το ανακοινώσω σύντομα… σε συνέντευξη Τύπου. Καλή αρχή σε όλους μας και είναι πολλοί αυτοί που θα ακολουθήσουν το νέο εγχείρημα- στόχο ανά την Ελλάδα»’.

Η γνωστοποίηση της είδησης για την καρατόμηση του Μανώλη Σφακιανάκη από τους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας ξεσήκωσε θύελλα αντιδρασεων κι οργής στους πολίτες. Όσο κι αν είχε προαναγγελθεί, εντούτοις παραμένει απίστευτο ότι ένας αξιωματικός που κατά τεκμήριο προσέφερε στο κοινωνικό σύνολο, σύμφωνα με τον όρκο που είχε δώσει όταν είχε μπει στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν είναι πια αναγκαίος στην ΕΛΑΣ, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Κρίσεων.

Μάλιστα πολλοί ήταν αυτοί που ανήρτησαν στο χώρους κοινωνικής δικτύωσης μηνύματα συμπαράστασης στον στρατηγό αλλά και αντίδρασης προς την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η κυβέρνηση πάντως εδώ και ένα χρόνο είχε βάλει στο στρόχαστρο τον Μανώλη Σφακιανάκη. «Χωρίς λόγο» όπως λένε συνάδελφοι του, αποφάσισε ότι πλέον δεν τον χρειάζεται η Ελληνική Αστυνομία και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μια υπηρεσία που ο ίδιος έστησε από το μηδέν και υπηρέτησε με συνέπεια και σεβασμό για πάνω από δύο δεκαετίες. Τον Φεβρουάριο του 2016, στις ετήσιες κρίσεις της Αστυνομίας, αρχικά τον πήραν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τον τοποθέτησαν σε μια ουσιαστικά ανενεργή υπηρεσία. Υπό το βάρος της δημόσιας κατακραυγής και των τεράστιων αντιδράσεων η κυβέρνηση προσπάθησε «να τα μαζέψει» και ακύρωσε τη μετακίνηση εκθέτοντας ουσιαστικά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ακολούθησε νέα δήθεν υποχώρηση, σκόπιμη και προβληματική αναβολή και για πρώτη φορά στα αστυνομικά χρονικά-μετα τη γενική κατακραυγή- τον αλλάζουν υπηρεσία και τον ορίζουν βοηθό επιτελάρχη, αρμόδιο για το ηλεκτρονικό έγκλημα. Όμως όλοι γνώριζαν ότι ουσιαστικά ο Μανώλης Σφακιανάκης είχε μπει στον «πάγο» και στις επόμενες κρίσεις θα ετίθετο εκτός Σώματος. Όπως και έγινε τελικά λίγο αργότερα.

ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΑΠΟ ΗΓΕΣΙΑ ΕΛΑΣ- ΥΠΟΥΡΓΟ Ν. ΤΟΣΚΑ

«Η αποστρατεία του κ. Σφακιανάκη ήταν προδιαγεγραμμένη εδώ και έναν χρόνο, όταν είχε αντιδράσει στις περυσινές κρίσεις με πρωτοφανή για τα δεδομένα στο εσωτερικό του Σώματος σφοδρότητα αναφορικά με τη μετάθεσή του από τη Διευθυνση Δίωξης Ηλεκρονικού Εγκλήματος στο επιτελείο της ΕΛ.ΑΣ. Από τότε γεννήθηκε μεγάλη δυσφορία από την ηγεσία της Αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που διήρκεσε μέχρι τώρα. Υπήρξαν πληροφορίες για κάποια εκκρεμή έρευνα σε βάρος του, χωρίς όμως να αποδειχθεί κάτι. Επιπλέον φαίνεται να υπήρξαν παρεμβάσεις από υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι και άλλη φορά έχουν παρέμβει στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ.

»Τον τελευταίο χρόνο τού δόθηκαν ορισμένα καθήκοντα που σχετίζονταν με τυχόν χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος ασφαλείας C4Ι των Ολυμπιακών Αγώνων ή με την περίθαλψη των αστυνομικών . Ίσως όμως και ο ίδιος γνώριζε ότι το τέλος πλησίαζε, παρότι δημιουργείτο η ψευδαίσθηση ότι η κατάσταση είχε εξομαλυνθεί.

»Ωστόσο η κοινή γνώμη, που δηλώνει έκπληκτη για τη μετάθεση ή τη φυγή του, οφείλει να γνωρίζει ότι ένας αξιωματικός με εξειδίκευση σε έναν τομέα, όπως ο κ. Σφακιανάκης, δεν μπορεί να μείνει για πάντα στο ίδιο πόστο. Παίρνει μεγαλύτερους βαθμούς, καλύπτει αντίστοιχες θέσεις και σχετικά σύντομα σε ηλικία 55-57 ετών αποστρατεύεται. Δεν μπορεί να μείνει για πάντα στην Αστυνομία. Το ίδιο έχει συμβεί και με άλλους ιδιαίτερα επιτυχημένους αξιωματικούς σε άλλες θέσεις».

Αυτό επεσήμανε, μιλώντας προς «Το Βήμα», στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη σχετικά με την αποστρατεία τού επί σειρά ετών διατελέσαντος προϊσταμένου της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ιδιαίτερα δημοφιλούς αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Μανώλη Σφακιανάκη. Μία επιλογή που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και αποριών στην κοινή γνώμη, όμως σε μεγάλο τμήμα του αστυνομικού Σώματος έχει άλλες αναγωγές.
Όλα αυτά τη στιγμή που ο κ. Σφακιανάκης σχεδιάζει την ίδρυση ιδιωτικού κολεγίου για το ηλεκτρονικό έγκλημα και άλλες πρωτοβουλίες, ενώ «πολιορκείται» από τον ιδιωτικό τομέα και από επιχειρήσεις. Μάλιστα δεν μπορεί να αποκλεισθεί να κινηθεί δικαστικώς για να επανέλθει στην ΕΛ.ΑΣ., παρότι ο ίδιος δεν εκδηλώνει τη δυσαρέσκειά του.

Ο κ. Σφακιανάκης έχει πραγματοποιήσει περίπου 12.000 επιτυχημένες έρευνες για το έγκλημα στο Διαδίκτυο. Κάθε χρόνο η υπηρεσία του χειριζόταν περίπου 1.000 υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης, 60 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, 300 υποθέσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων.
Από τις πιο σημαντικές υποθέσεις ήταν η ηλεκτρονική αλληλογραφία του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου με πολιτικά πρόσωπα που παρέδωσε στη Βουλή, η ανακάλυψη των δραστών της υφαρπαγής στοιχείων εκατομμυρίων φορολογουμένων, το περιβόητο e-mail από βρετανική τράπεζα το 2011 για την «αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», οι υβριστές του σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής στα Γιάννενα Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο εντοπισμός των ελλήνων «Αnonymous» και πολλές άλλες. Ακόμη υποβοηθούσε εκατοντάδες επιχειρήσεις να εντοπίσουν απάτες, παραβιάσεις στα ηλεκτρονικά συστήματά τους, προχώρησε σε εκατοντάδες σεμινάρια και ομιλίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και στη Βουλή. Επιπλέον, του είχε απονεμηθεί σειρά βραβείων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Ακαδημία Αθηνών κ.ά.

Υπήρχαν όμως και αμφισβητίες του κ. Σφακιανάκη, που του απέδιδαν ορισμένες φορές «υπερβολή και υπερπροβολή». Σημείωναν ότι κάποιες από τις 1.400 περιπτώσεις «αποτροπής αυτοκτονιών» μέσω Internet που είχε αναδείξει την τελευταία δεκαετία δεν περιείχαν ουσιαστικό κίνδυνο. Υπήρξαν ακόμη ορισμένες καταγγελίες σε βάρος του για δωρεές στην υπηρεσία του ή για έρευνα της υπηρεσίας του χωρίς όμως να αποδειχθεί ο,τιδήποτε.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments