Τι και ποιούς αναζητούν οι Έλληνες εισαγγελείς για τις μίζες της Novartis, με το ταξίδι τους στις ΗΠΑ. Η ανάμιξη της πρεσβείας στην Αθήνα.

Τι και ποιούς αναζητούν οι Έλληνες εισαγγελείς για τις μίζες της Novartis, με το ταξίδι τους στις ΗΠΑ. Η ανάμιξη της πρεσβείας στην Αθήνα.

Δύσκολη αλλά όχι αδύνατη η ανακάλυψη για ανάμιξη Υπουργών από τρία αρμόδια Υπουργεία και μεγάλων επιτελικών στελεχών.

Τίποτα βέβαιο ακόμα δεν έχει προκύψει με αδιάσειστα ντοκουμέντα και σοβαρές καταγγελίες-μαρτυρίες για ενοχές συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτικών προσώπων, όπως αυτά που κυκλοφορούν για τους χώρους της Υγείας ή των υπουργείων Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης και Ανάπτυξης- Εμπορίου. Γιατί τρία και όχι ένα είναι τα Υπουργεία που έχουν αναμιχθεί σε όλη αυτή την υπόθεση λόγω συναρμοδιότητας λχ. για τα ασφαλιστικά Ταμεία, ρους διαγωνισμούς προμηθειών, τον καθορισμό των τιμών στα φάρμακα, τις συμβάσεις προμηθειών με νοσοκομεία και τις κλινικές.

Aνώτεροι έλληνες εισαγγελείς συνοδευόμενοι από ανώτατη εισαγγελικό λειτουργό ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για τις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα για το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να παραλάβουν στοιχεία για το σκάνδαλο της Novartis τα οποία κατέχουν οι Αρχές των ΗΠΑ. Βασική πηγή η έρευνα στα κεντρικά γραφεία και εργοστάσια της πολυεθνικής και το υλικό ανακρίσεων σε Τράπεζες, Ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα κλπ Με μαρτυρικές καταθέσεις, έγγραφα αλληλογραφίας, τιμολόγια και άλλα ντοκουμέντα. Φαίνεται ότι ειδική ενημέρωση για το απίστευτο αυτό πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο με μίζες σε πολιτικ ούς και χιλιάδες γιατρούς (κοντά στις 5000 σπουδαίων ειδικοτήτων για χρόνιες ασθένειες)έκανε και ο πρέσβης των ΗΠΑ παρουσία ειδικού νομικού συμβούλου της πρεσβείας κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στον έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή. Θα υπάρξει διασταύρωση και αμοιβαίος εμπλουτισμός των δικαστικών φακέλων , οι οποίοι συνολικά δεν αποκλείεται να καταλήξουν σε εκατό κεντρικούς ενόχους «διαφθοράς και συναλλαγής» ξεπεράσουν τους εκατό, πέραν των χιλιάδων γιατρών. Ανάμεσά τους κυβερνητικοί, παράγοντες, μέλη ειδικών επιτροπών, διοικητές και σύμβουλοι νοσοκομείων κλπ. Την επίσκεψη των ελλήνων εισαγγελέων στις ΗΠΑ θα «ανταποδώσουν» με άλλη επίσκεψη στη χώρα μας οι αμερικανοί εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση και έχουν πολλά ευρήματα…

Σε αυτό το στάδιο οι Αμερικανοί θα παραλάβουν από τους συναδέλφους τους έγγραφα που κατασχέθηκαν στη χώρα μας και θα τους βοηθήσουν να φωτίσουν την πορεία του μαύρου χρήματος. Είναι αρκετά από 150 ήδη μαρτυρικές καταθέσεις και από τα αρχεία τόσο στα κεντρικά της εταιρείας όσο και στα προσωπικά αρχεία στελεχών της. Τα περισσότερα έχουν ήδη μεταφραστεί από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ανοιγμα λογαριασμών

Ραγδαίες είναι και οι εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο για την υπόθεση, αποκαλύπτει στο ΒΗΜΑ η Γιάννα Παπαδάκου.. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών είναι έξι πολιτικοί, ο ένας σε ανώτατο επίπεδο ( πάνω και από το απλό Υπουργό αξίωμα), οι οποίοι φέρονται να συνεργάζονται με την πολυεθνική εταιρεία είτε για τη διαμόρφωση των τιμών είτε για την εξυπηρέτηση της, όπως η προνομιακή πληρωμή της εταιρείας από εποπτευόμενους οργανισμούς, την περίοδο που ουσιαστικά υπήρχε στάση πληρωμών λόγω Μνημονίου είτε για την απολαβή πολιτικών ωφελημάτων από τη λειτουργία συγκεκριμένων ΜΜΕ. Πολλά από τα χρήματα, που χαρακτηρίζονται δωροδοκίες, «ξεπλένονταν» με χορηγίες από την πολυεθνική σε Μέσα των οποίων η τηλεθέαση δεν δικαιολογεί μηνιαία χορηγία με χιλιάδες ευρώ.

Στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Εισαγγελίας, και ειδικότερα του επίκουρου εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς κ. Γιάννη Δραγάτση, βρίσκονται 50 πρόσωπα, για τα οποία έχει διατάξει το άνοιγμα των λογαριασμών τους, αλλά και η ίδια η εταιρεία. Με εντολή του ανοίχθηκαν όλοι οι λογαριασμοί της Νovartis αλλά και όλων των θυγατρικών εταιρειών της, καθώς και όλων των εταιρειών που συνδέονται με αυτήν. Είναι η πρώτη φορά που ανοίγονται οι εταιρικοί λογαριασμοί.

Από τα πρόσωπα που ελέγχονται είναι όλα τα μέλη του ΔΣ της Novartis στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας Κ.Φ., που σήμερα είναι στο τιμόνι άλλης εταιρείας. Οσον αφορά τον συγκεκριμένο, έχουν εντοπιστεί διαφορές μεταξύ των καταθέσεών του και των δηλώσεών του στην Εφορία. Ο ίδιος εμφανίζεται σε επίσημα βίντεο να είναι επισκέπτης γραφείων υψηλών αξιωματούχων την εποχή που η εταιρεία του δεν μπορούσε να συμμετάσχει στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Επίσης έχει ανοιχθεί ο λογαριασμός του Φ.Δ., ο οποίος είχε σχέση με την επικοινωνία της εταιρείας, αλλά και του Ν.Τ., ο οποίος την Πρωτοχρονιά επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του. Ανοίχθηκαν επίσης οι λογαριασμοί 10 μεγαλογιατρών, σε βάρος των οποίων υπάρχουν καταγγελίες για ειδικές σχέσεις με την εταιρεία. Οι συγκεκριμένοι, περιέργως, πρωταγωνιστούν και σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Παράλληλα ανοίχθηκαν οι λογαριασμοί όλων των επικεφαλής του ΕΟΦ την τελευταία δεκαετία, ως το 2014, αλλά και μελών του ΔΣ του ΕΟΦ, καθώς και μελών επιτροπών Διατίμησης των Φαρμάκων, επιτροπών Διαμόρφωσης των Τιμών του υπουργείου Υγείας και άλλων εποπτευομένων Οργανισμών. Στους πενήντα συμπεριλαμβάνονται επίσης και συγκεκριμένα πρόσωπα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας, τα οποία είχαν κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής του Φαρμάκου του υπουργείου Υγείας, αλλά παράλληλα συμμετείχαν και σε φερόμενο ως μη κερδοσκοπικό οργανισμό που διοργάνωνε ταξίδια και πολυτελείς διαμονές στο εξωτερικό. Στελέχη ανώτερα και μεσαία του υπουργείου Υγείας έχουν μπει στο εισαγγελικό μικροσκόπιο, αφού καταγράφονται σε πορίσματα επιθεωρητών του υπουργείου να έχουν στενές σχέσεις με συγκεκριμένες πολυεθνικές φαρμάκων.

Βίντεο και κατασχέσεις

Ακούγεται απίθανο αλλά όλες οι κινήσεις της εταιρείας, ακόμα και των προσώπων που τη «βοηθούν» και «συνεργάζονται» μαζί της, καταγράφονταν σε νόμιμα βίντεο, στα οποία τα στελέχη της μιλούν ελεύθερα… Εκτός από τα 20 βίντεο – εμπεριέχονται στη δικογραφία των Αμερικανών – υπάρχουν και συνομιλίες που έχουν καταγραφεί με κρυφή κάμερα, στοιχεία πάντως που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν επισήμως σε δικαστικές διαδικασίες. Εκεί τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού τα ονόματα των πολιτικών που ακούγονται είναι περίπου 20. Να επισημάνουμε βεβαίως ότι δεν αρκεί στέλεχος να επικαλείται πολιτικό, όπως έγινε σε συγκεκριμένο βίντεο, όπου ακούγονται ονόματα υπουργών. Πρέπει και να διασταυρωθεί η «σχέση» με καταβολές χρημάτων. Από τους έλληνες εισαγγελείς αναζητείται και βίντεο όπου αλλοδαπός, Αυστριακός, στέλεχος της εταιρείας, ομολογεί ότι είναι «πρόθυμος» να εξαφανίσει κλινική μελέτη για συγκεκριμένο φάρμακο. Αλλο στέλεχος πάντως λέει ότι «υπάρχει συνεργασία, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε προσεκτικά, ώστε να μην υπερεπικοινωνούμε το όλο θέμα και γινόμαστε στόχοι». Σε άλλο σημείο του βίντεο ομολογεί ότι «οι υπουργοί είναι πιεστικοί, συνεργαζόμαστε μαζί τους», αλλά πάλι «δεν πρέπει οι πιέσεις να μας υπερεκθέτουν».
«Δεν θα μου τα φορτώσουν όλα»

Στην Εισαγγελία Διαφθοράς ερευνώνται τα έγγραφα που κατασχέθηκαν έπειτα από έφοδο στα γραφεία της Novartis, συγκεκριμένα στις 21 Δεκεμβρίου 2016, αν οι πληρωμές σε τρίτους είναι παράνομες και αν χρήματα κατευθύνονταν σε στελέχη ή γιατρούς που είχαν σχέση με τη συνταγογράφηση συγκεκριμένων προϊόντων. Παρότι η Εισαγγελία επιχείρησε να πάρει κατάθεση από τον παρ’ ολίγον αυτόχειρα, τελικά εκείνος είπε ότι «δεν γνωρίζει τίποτε για την υπόθεση». Μέχρι σήμερα βρίσκεται σε μεγάλη ψυχολογική πίεση, νοσηλεύεται και υποστηρίζεται ψυχολογικά. Μάλιστα από την εταιρεία αφήνεται να διαρρεύσει ότι τον «φροντίζουν» οι συνάδελφοί του. Στο μεταξύ οι Αρχές αναρωτιούνται τι άλλαξε από τότε που ανήμερα Πρωτοχρονιά ενώ απειλούσε ότι θα πέσει από τον 13ο όροφο του Χίλτον και έλεγε κλαίγοντας «δεν θα μου τα φορτώσουν όλα»…

Έρευνα σε βάθος δεκαετίας διατάχθηκε για τις μίζες της Novartis. Σοβαρές υποψίες για επικεφαλής δύο Υπουργείων. Ειδική σύσκεψη στο Μαξίμου με συμμετοχή των υφυπουργών Παπαγγελόπουλου και Πολάκη.

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017 22:57

Έρευνα σε βάθος δεκαετίας διατάχθηκε για τις μίζες της Novartis. Σοβαρές υποψίες για επικεφαλής δύο Υπουργείων. Ειδική σύσκεψη στο Μαξίμου με συμμετοχή των υφυπουργών Παπαγγελόπουλου και Πολάκη.

Φώς σε μέγα σκάνδαλο συναλλαγής με πολιτικά στελέχη, υπηρεσιακούς παράγοντες τριών υπουργείων (πέραν του Υγείας σε άλλα δύο οικονομικά) και με 4.000 γιατρούς με κατευθυνόμενη συνταγογράφηση σε φάρμακα χρόνιων παθήσεων. Η νέα δικαστική έρευνα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και άρση τραπεζικού απορρήτου και ανοίγματα λογαριασμών για πολλά από τα στελέχη και τους συναλλασσόμενους με την φαρμακοβιομηχανία.

Έρευνα σε βάθος δεκαετίας, με άρση τραπεζικού απορρήτου και ανοίγματα λογαριασμών για πολλά από τα στελέχη και τους συναλλασσόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες, με την φαρμακοβιομηχανία Nοvartis, διέταξε επιπλέον ο επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτης Αθανασίου . Διευρυμένη έρευνα μετά μπαράζ αποκαλύψεων και δημοσιευμάτων, έχει διαταχθεί πριν ημέρες από την Εισαγγελία Διαφθοράς για τις καταγγελίες περί χρηματισμού 4,500 γιατρών και κρατικών λειτουργών, ώστε να προωθούν φάρμακα της εν λόγω εταιρείας.
Η έρευνα από πλευράς οικονομικών εισαγγελέων έχει ανατεθεί στον επίκουρο εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και με τη συμμετοχή αρμοδίων παραγόντων από τα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης(όπως οι υφυπουργοί κ κ. Παπαγγελόπουλος και Πολάκης) για συντονισμό των ενεργειών προκειμένου οι έρευνες της δικαιοσύνης να ολοκληρωθούν γρήγορα και σε βάθος. Ήδη φιλοκυβερνητικοί παράγοντες διαρρέουν ότι πρόκειται να υπάρξουν αποκαλύψεις και μάλιστα για Υπουργούς Υγείας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά κάτι τέτοιο ούτε βεβαιώνεται από τις καταθέσεις των δύο υπαλλήλων της εταιρείας στις ΗΠΑ ούτε φαίνεται ότι υπάρχουν, ακόμα τουλάχιστον, συγκεκριμένα στοιχεία. Αντίθετα άλλοι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της συναλλαγής πέραν των 4000 γιατρών, αφορά σε ανώτερους επικεφαλής άλλου υπουργείου πέραν του Υγείας( και επίσης σε ένα άλλο οικονομικό Υπουργείο).

Οι έρευνες για τη δράση της Nοvartis, χρονολογούνται από το 2012, σχετική εντολή είχε δοθεί, τότε, από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, ο οποίος διέταξε περαιτέρω να διερευνηθεί η υπόθεση, όταν του παραδόθηκε πόρισμα που κρίθηκε ανεπαρκές. Η περαιτέρω έρευνα που διατάχθηκε, τότε, οδήγησε σε νέο πόρισμα το 2013 το οποίο όμως φαίνεται πως δεν κατέληξε στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με ορισμένες πρόχειρες εκτιμήσεις, από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, η όλη έρευνα αφορά την περίοδο 2006-2014. Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει ως μάρτυρες πάνω από 150 άτομα. H συνολική ζημία για το ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται στα 80 δισ. ευρώ., ποσόν υπερβολικό, γιατί αφορά σε όλη την ετήσια δαπάνη για φάρμακα όλων των νοσοκομείων, όλων των προμηθευτριών εταιρειών..
Στις έρευνες συνδράμει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, (εξ΄ ου και το κλιμάκιο του FBI στην Ελλάδα), στο πλαίσιο της θεσμικά κατοχυρωμένης συνεργασίας των δύο χωρών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, μέσω της ανταλλαγής δεδομένων.

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ένας 44χρονος, στέλεχος της Novartis, φέρεται να ανακρίθηκε από το FBI στο ξενοδοχείο Hilton. Οι Αμερικανοί πρότειναν στον Έλληνα χημικό να αποκαλύψει όσα γνωρίζει και να ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Λίγο αργότερα ο 44χρονος, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια παρέχει τις υπηρεσίες του από τη Βασιλεία της Ελβετίας, βγήκε στο μπαλκόνι του Galaxy (13ος όροφος) και απείλησε να πηδήξει στο κενό. Το αίτημά του, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν να συναντήσει την προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments