«Όθων της σύγχρονης εποχής» και «αντιδημοφιλής δυνάστης των Ελλήνων», είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γάλλος δημοσιογράφος Αρνό Λεπαρμαντιέ σε άρθρο του στην εφημερίδα “Le Monde”. Νέες δηλώσεις εναντίον του από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
– «Ο Οθων της σύγχρονης εποχής είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αποφασισμένος να επιβάλει εξοντωτική λιτότητα και αντιδημοφιλής δυνάστης των Ελλήνων», παραπέμποντας στον πρώτο Βασιλέα των Ελλήνων Όθωνα ο οποίος ανέλαβε τη διακυβέρνηση του νέου ελληνικού Κράτους το 1832 και εγκατέστησε την περιβόητη Βαυαροκρατία διακυβέρνησης και διοίκησης η οποία οδήγησε στην επαναστατική εξέγερση της 3ης Σεπτέμβρη 1843.
– Θα υπάρξει κάποτε ένας τρόπος απαλλαγής από την ελληνική κατάρα; αναρωτιέται η Le Monde
– Μιλάει για ισόβια καταδίκη της Ελλάδας αφού θα πρέπει να εφαρμόζει όσα της λένε οι δανειστές για τα επόμενα 30 χρόνια
Με ένα άρθρο καταπέλτη, η γαλλική Le Monde παρομοιάζει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Όθωνα. Με τίτλο «Δώστε την ελευθερία τους στους Ελληνες» ο Αρνό Λεπαρμαντιέ κάνει σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Le Monde αναδρομή στην επιβολή από τις μεγάλες δυνάμεις του βασιλιά Οθωνα το 1932 στον ελληνικό θρόνο αντιπαραβάλλοντας τον βαυαρό μονάρχη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Ο βασιλιάς επεβλήθη από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις το 1832 μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας. Ο Οθων ο 1ος ήταν ένας βαυαρός, καθολικός πρίγκιπας, που προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κράτος σε μία χώρα που μόλις είχε βγει από την οθωμανική ηγεμονία»…«Δυστυχώς έχοντας δανεισθεί 60 εκατομμύρια χρυσά φράγκα από τους αγγλο-γαλλο-ρώσους προστάτες, το ελληνικό κράτος φάνηκε ανίκανο να εισπράξει τους φόρους και χρηματοδότησε τις τρέχουσες δαπάνες και τον στρατό της μέσω δανεισμού…», γράφει ο Λεπαρμαντιέ.
Από ξένη ανάμειξη σε οικονομική πτώχευση, το ελληνικό ζήτημα τίθεται και ξανατίθεται από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας. «Ο Οθων της σύγχρονης εποχής είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και αντιδημοφιλής δυνάστης των Ελλήνων», γράφει ο Λεπαρμαντιέ.
Τη στιγμή που το θέμα επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη των Βρυξελλών, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε: θα υπάρξει κάποτε ένας τρόπος απαλλαγής από την ελληνική κατάρα; Ποτέ αυτή η χώρα δεν απέκτησε πραγματική οικονομική ανεξαρτησία, γράφει ο αρθρογράφος αναφερόμενος στον φαύλο κύκλο του δανεισμού της Ελλάδας για να είναι σε θέση να αποπληρώσει στους Ευρωπαίους ποσά που έχει ήδη δανεισθεί.
Ισόβια καταδίκη
Το παράλογο της κατάστασης περιγράφηκε από τον Κλάους Ρέγκλινγκ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που έχει δανείσει 175 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα. «Μία ψυχρή ανάλυση των γεγονότων δείχνει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας», εξηγούσε στους Financial Times ο Ρέγκλινγκ. Και με ισχυρά επιχειρήματα: αυτά τα ποσά δανείζονται με ευνοϊκό επιτόκιο (1%), γεγονός που επιτρέπει στην Ελλάδα να εξοικονομεί 8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, δηλαδή το 4,5% του ΑΕΠ της. Επίσης τα δάνεια αυτά είναι πολύ μακράς διάρκειας, τριάντα ετών κατά μέσον όρο, πράγμα που εξουδετερώνει το επιχείρημα του ΔΝΤ που βασιζόμενο σε δεκαετείς προβλέψεις θεωρεί ότι ο ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Τα πράγματα είναι απλά: αυτό το χρέος είναι βιώσιμο υπό τον μόνο όρο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την κηδεμονία των Ευρωπαίων και θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που της υπαγορεύονται από τις Βρυξέλλες για διάστημα 30 ετών…
-Τζανακόπουλος: Να επιστρέψουν στον ρεαλισμό Σόιμπλε και ΔΝΤ
«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή και αταλάντευτη στη θέση της ότι η ελληνική οικονομία έχει ήδη επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» ανέφερε στην τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Υπερκαλύψαμε τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων. Συνεπώς δεν έχει νόημα, με βάση τους αριθμούς, η επιβολή επιπλέον μέτρων λιτότητας» πρόσθεσε.
«Ο κ. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε τα στοιχεία που αφορούν την απόδοση της οικονομίας και ξεκαθάρισε ότι βάσει αυτών πρέπει να γίνει κάθε συζήτηση. Ο κ. Μοσκοβισί δεν έφερε κανένα πακέτο μέτρων. Μίλησε για την ανάγκη να εξέλθει η οικονομία από το μακρύ τούνελ της λιτότητας. Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί πρότασης πακέτο Μοσκοβισί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Kλειδί για να υπάρξει θετική εξέλιξη στις 20 Φεβρουαρίου παραμένει η επιστροφή στον ρεαλισμό τόσο του ΔΝΤ όσο και του ΥΠΟΙΚ Γερμανίας. Αναμένουμε από το ΔΝΤ να υιοθετήσει επιτέλους την πραγματικότητα των αριθμών και να προβεί σε πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια. Ενδιαφέρουσα η πρώτη έστω και δειλή μετατόπιση του κ. Τόμσεν οτι το ΔΝΤ ενδέχεται να αναθεωρήσει προς το θετικότερο τις προβλέψεις του.
«Περιμένουμε από τον ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας να προσεγγίσει πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τα Πρωτογενή Πλεονάσματα στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται μια συμφωνία για την εμπέδωση της σταθερότητας, την παγίωση των αναπτυξιακών ρυθμών και την έξοδο από την κρίση» επεσήμανε ο κ. Τζανακόπουλος.