Ψευδολογεί συστηματικά η κυβερνητική προπαγάνδα ότι μπήκε τέλος στην λιτότητα, ότι εξασφαλίστηκαν – και μάλιστα παράλληλα – διάφορες ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ και το ΦΠΑ και ότι ήταν μια επιτυχημένη συνολική συμφωνία αυτή που έγινε προχθές στις Βρυξέλλες. Με τον αρμόδιο υπουργό Τσακαλώτο, αλλά και τον Πρωθυπουργό Τσίπρα να μην κάνουν καμία πανηγυρική δήλωση, όπως έσπευσαν να κάνουν υπουργοί, βουλευτές και η ΕΡΤ.
Τα πάντα εξακολουθούν να είναι μετέωρα, πέρα από τις περικοπές και θα εξαρτηθούν τα αόριστα μελλοντικά θετικά από τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Το μόνο σίγουρο, μετά το προχθεσινό Eurogroup, είναι ότι από το 2019 η κυβέρνηση συμφώνησε να επιβληθούν νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, έστω κι αν «τώρα αποκαλούνται μεταρρυθμίσεις», όπως σχολίαζε χθες οικονομικός παράγων με εμπειρία στις διαπραγματεύσεις. Μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων είναι οι δύο πυλώνες της συμφωνίας, που μαζί με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στοχεύουν στο να δελεάσουν το ΔΝΤ να επιστρέψει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση.
Από εκεί και πέρα, τα αιτήματα για ρύθμιση του χρέους και για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι ακόμη στον αέρα, όπως και η επιστροφή του ΔΝΤ. Στο προχθεσινό Eurogroup, o Γερούν Ντάισελμπλουμ περιορίστηκε σε μια γενικόλογη αναφορά ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα εξετασθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, στο πλαίσιο, όμως, των αποφάσεων του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, ενώ χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της Ελλάδας «δεν είναι το χρέος».
Το Ταμείο θέλει ακόμη πολύ «μασάζ» για να πειστεί να πάρει πίσω τα βαριά λόγια για το χρέος («εξαιρετικά μη βιώσιμο») που διατύπωσε μόλις πρόσφατα στην ανάλυσή του. Πρώτα θέλει να εξασφαλίσει ότι τα μέτρα θα είναι επαρκή για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό θα επιχειρήσει η Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα από την ερχόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια, θα δοθεί η μάχη για το χρέος.
Ιδανικά, όλα –ρύθμιση χρέους, ένταξη στο QE– θα γίνουν, κάποια στιγμή, με τρόπο, για να μη θιγεί η γερμανική κοινή γνώμη ενόψει εκλογών. Αλλά προς το παρόν τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Για να ισορροπήσει τις εντυπώσεις, απέναντι στις νέες αυξήσεις φόρων και περικοπές συντάξεων, η κυβέρνηση προβάλλει, βεβαίως, το αντισταθμιστικό κομμάτι των μέτρων που εξασφάλισε στο Eurogroup. Τα «καλά» μέτρα, όμως, θα εφαρμοστούν μόνον αν «περισσεύει» δημοσιονομικός χώρος. Αν δηλαδή με τα «κακά» μέτρα επιτυγχάνεται πλεόνασμα μεγαλύτερο από το 3,5% του ΑΕΠ.
Απαντήσεις σε όλα τα θέματα που έμειναν ανοικτά θα επιχειρηθούν τις επόμενες ημέρες, στην επίσκεψη των θεσμών, αλλά και σε πολιτικές συναντήσεις υψηλότερου επιπέδου.
-Χρυσόγονος: Δύσκολο να υπάρξει συμφωνία στα επόμενα δύο Eurogroup
Στην εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να υπάρξει πολιτική συμφωνία στα επόμενα δυο Eurogroup προχώρησε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Παράλληλα, εκτίμησε επίσης ότι θα μας φτάσουν με το πιστόλι στον κρόταφο μέχρι τη λήξη των ομολόγων τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που υπάρχει τώρα ούτως ή άλλως δεν είναι συμφωνία αλλά μια σύγκλιση αρχών που θα διέπουν τη συμφωνία. Στην ερώτηση αν θα ψήφιζε ο ίδιος τη συμφωνία, είπε πως θα εξαρτούσε την ψήφο του από το συνολικό πακέτο. Όπως τόνισε ο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι για να έλθει το τέλος της κρίσης πρέπει να κλείσει και αυτή και η επομένη αξιολόγηση, να υπάρξουν αποφάσεις για το χρέος, να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση και να υπάρξει αξιοπιστία για να πέσει το κόστος δανεισμού της χώρας στο 4%.
-Επίκαιρη ερώτηση 36 βουλευτων της ΝΔ για ΕΦΚΑ και ασφαλιστικό
Επίκαιρη επερώτηση για το ασφαλιστικό σύστημα και τον ΕΦΚΑ κατέθεσαν σήμερα 36 βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση για «κατά συρροή εμπαιγμό» της ελληνικής κοινωνίας που βιώνει άγριες, οριζόντιες και άδικες περικοπές σε παροχές, απότομες μεταβολές των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης και ραγδαία αύξηση του κόστους ασφάλισης.
Οι βουλευτές της ΝΔ, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, κάνουν ειδική αναφορά στο έκτακτο βοήθημα που δόθηκε στο τέλος του 2016, το οποίο χαρακτηρίζουν την ύστατη προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού και κατηγορούν την κυβέρνηση για καταστροφική διαπραγμάτευση που επέφερε σημαντικές – προς το χειρότερο – αλλαγές στο ασφαλιστικό. Αναφέρονται, επίσης, στο ΕΚΑΣ για το οποίο σημειώνουν ότι το 2017 θα υποστεί οριζόντια περικοπή 50% για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους.
«Συνεπεία των άστοχων χειρισμών της κυβέρνησης το ασφαλιστικό σύστημα μπήκε εκ νέου στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της ΝΔ ενώ για τον ΕΦΚΑ σημειώνουν ότι λειτουργεί χωρίς σχεδιασμό με συνέπεια την αναστάτωση στην αγορά εργασίας, διαδικασίες κοινωνικά άδικες και τη δημιουργία σύγχυσης μεταξύ των ασφαλισμένων.