Ξαφνική μετάβαση και πάλι στις Βρυξέλλες από τρεις αρμόδιους υπουργούς,με τελευταίες ελπίδες και προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αιφνιδίως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, συνοδευόμενος από την υπουργό Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.
Στις συναντήσεις θα συζητηθούν με την Ευρωπαική Επιτροπή, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τους θεσμούς οι νεότερες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνηση για τα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου 2019 – 2020 που θα αμβλύνουν τις περικοπές στις συντάξεις.Το ραντεβού της Τρίτης επιβεβαιώνεται από αξιόπιστες πηγές.
Πρόκειται για ύστατη προσπάθεια προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ και να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι την Πέμπτη, ώστε στο Eurogroup που θα συνεδριάζει την Παρασκευή 7 Απριλίου στη Μάλτα να αποφασιστεί και να ανακοινωθεί πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Ελλάδα για να συμφωνηθούν και τα τελικά κείμενα.
Κατά τις πληροφορίες το ταξίδι αποφασίστηκε αιφνιδιαστικά μετά το αυστηρό μήνυμα της Ευρωπαικής Επιτροπής για “ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν” εν όψει της συνεδρίασης του Εurogroup της 7ης Απριλίου.
Τη Δευτέρα κληθείς να σχολιάσει την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί πρέπει να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο προσθέτοντας με έμφαση ότι σήμερα είναι 3 Απριλίου (!).
Η αυστηρή αυτή παρέμβαση έχει άμεση σχέση με το ορόσημο που είχε θέσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην απάντησή του προς τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις 25 Μαρτίου, όταν καλούσε τις δύο πλευρές να εργαστούν εποικοδομητικά για επίτευξη συμφωνίας στο Εurogroup της 7ης Απριλίου.
Ανησυχίες για την καθυστέρηση μέσα σε διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ–ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Η διαπραγμάτευση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αδιέξοδο, διαμηνύουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς εμπλοκή δεν υπάρχει μόνο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, αλλά και μεταξύ των ίδιων των θεσμών, που είναι διχασμένοι ως προς το εύρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αλλά και ως προς τον χρόνο εφαρμογής της. Ετσι, δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα επιτευχθεί πρόοδος στο Eurogroup της Μάλτας την ερχόμενη Παρασκευή. Η αναζωπύρωση της διάστασης απόψεων στο ασφαλιστικό έφερε στην επιφάνεια φόβους της Επιτροπής για πιθανά πρόστιμα που θα κληθεί να πληρώσει αν το θέμα πάει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Η διάσταση της Επιτροπής με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντοπίζεται όχι μόνο στο πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων, με το ΔΝΤ να πιέζει για το 2019 και την Επιτροπή να υποστηρίζει την ελληνική πλευρά για εφαρμογή το 2020, αλλά και στο μέγεθος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Επιτροπή, θέλοντας να βοηθήσει την ελληνική πλευρά και να περιορίσει τις περικοπές στις συντάξεις, χρησιμοποιεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα ως επιχείρημα μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ωστόσο άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί πρόστιμο στην Κομισιόν.
Δύσκολος μήνας ο Απρίλιος
Ετσι, μέχρι το Eurogroup της Μάλτας την Παρασκευή, οι ελπίδες για πρόοδο είναι ελάχιστες, με Ευρωπαίο αξιωματούχο να λέει στην «Κ» πως δεν βλέπει πώς μπορεί να λυθεί το αδιέξοδο στη Μάλτα αν κάποια από τις πλευρές δεν υποχωρήσει. Συγχρόνως, όσο περνάει ο χρόνος τόσο δυσκολότερα θα κλείσει η συμφωνία, όπως διαμηνύουν ευρωπαϊκές πηγές, προβλέποντας ότι τα αιτήματα από την πλευρά του ΔΝΤ θα γίνονται όλο και μεγαλύτερα.
Συγχρόνως, ο Απρίλιος είναι δύσκολος μήνας για αποφάσεις, καθώς μετά το Eurogroup στη Μάλτα ακολουθούν οι πασχαλινές διακοπές, που είναι φέτος την ίδια εβδομάδα για ορθόδοξους και καθολικούς, ενώ μετά ακολουθούν οι εαρινές συναντήσεις του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.