Διπλή αναδίπλωση Τσόπρα:Όχι στη Σύνοδο Κορυφής,περικοπές συντάξεων από το 2019 και ίσως Αφορολόγητου.

Διπλή αναδίπλωση Τσόπρα:Όχι στη Σύνοδο Κορυφής,περικοπές συντάξεων από το 2019 και ίσως Αφορολόγητου.

Μεταστροφή από το Μαξίμου,με επίσημη διαρροή αργά χθες το βράδυ πως μάλλον δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε Σύνοδο Κορυφής,όπως πριν λίγες ώρες είχε απειλήσει ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρώπης,κ.Τουσκ από τον οποίο φέρεται να έλαβε αρνητική απάντηση ότι μπορεί να υπάρξει Σύνοδος Κορυφής με αποκλειστικό αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα.

Δεύτερη αναδίπλωση και μεταστροφή ότι από το εκλογικό έτος 2019 θα αρχίσουν οι μεγάλες περικοπές σε όλες τις συντάξεις και πιθανώς οι περικοπές στο Αφορολόγητο που είναι βέβαιες για το 2020.

Το μπαράζ διαβουλεύσεων συνεχίζεται και σήμερα, με τον υπουργό Οικονομικών να βρίσκεται στη Μάλτα και τις διεργασίες να πυκνώνουν παραμονές του Eurogroup,για αύριο Παρασκευή.

Tο βασικό σενάριο για συμφωνία -εάν υπάρξει συμφωνία- ανάμεσα στις δύο πλευρές προβλέπει μέτρα «σε δύο δόσεις», όπως επιβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές που έχουν γνώση της διαπραγμάτευσης.

Που σημαίνει ότι το 1% του ΑΕΠ για το 2019 θα εξασφαλιστεί από το «μαχαίρι» στις συντάξεις και το υπόλοιπο 1% το 2020 από τη μείωση του αφορολόγητου. Οι δυο πλευρές αναζητούν ταυτόχρονα τον μηχανισμό εκείνο που θα είναι δικλείδα ασφαλείας, ώστε αν το 2018 διαπιστωθεί ότι δεν πιάνουμε το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, να ληφθούν όλα τα μέτρα νωρίτερα.

Ο Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε τις μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο
Χαρακτήρισε προσχηματική τη στάση των θεσμών και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει πολλά στην οικονομία και ότι όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται είναι εικονική.

τζανακοπουλος

Επιβεβαίωσε σήμερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος το σχέδιο συμφωνίας με τους θεσμούς που θα έλθει αύριο το πρωί στο Γιούρογκρουπ της Μάλτας και προβλέπει μείωση των συντάξεων το 2019 κατά 1% του ΑΕΠ και μείωση του αφορολογήτου το 2020 επίσης κατά 1% του ΑΕΠ.

Υποστήριξε πάντως ότι θα ψηφιστούν αντίστοιχα και από 1% αντίμετρα το 2019 και το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικούς αξιωματούχους το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης τη δέσμευση πως αν το 2018 οι προβλέψεις στα δημοσιονομικά δεν είναι καλές για το 19, τότε η μείωση του αφορολογήτου θα μετακινηθεί ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης σήμερα στον ΑΝΤ1 ότι μετά από τα μπρος πίσω των τελευταίων ημερών, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε θετική εξέλιξη αύριο στο Γιούρογκρουπ, προσθέτοντας ότι «το πλέον απίθανο σενάριο είναι οι εκλογές».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει σενάριο παράτασης της διαπραγμάτευσης μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Χαρακτήρισε προσχηματική τη στάση των θεσμών και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει πολλά στην οικονομία και ότι όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται είναι εικονική.

Υποστήριξε ότι ακόμη και η Κομισιόν παραδέχτηκε ότι την ευθύνη για την καθυστέρηση δεν την έχει η ελληνική κυβέρνηση αλλά κάποιοι από τους δανειστές.

Επανέλαβε ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν το 19 από τη στιγμή που είμαστε υποχρεωμένοι να ατυχούμε το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ το 18.
Π.Θ.:Τελικό παζάρι Τσακαλώτου – Τρόικας πριν το Eurogroup

τσακαλωτος-σοιμπλε

Συνάντηση Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε και επαφές Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους θεσμούς στη Μάλτα σήμερα στο περιθώριο του άτυπου Eurogroup της Παρασκευής – Περικοπές 2 δισ. στις συντάξεις το 2019 – «Πηγαινοέρχεται» από το 2020 στο 2019 η μείωση αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ.

Σε «διαδικαστικά» ζητήματα εστιάζουν πλέον οι συζητήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα νέα μέτρα από 2019. Οι περικοπές συντάξεων θα φτάνουν στα 2 δισ. ευρώ (για καθαρή εξοικονόμηση 1,8 δισ. ή 1% του ΑΕΠ) και η μείωση του αφορολογήτου φαίνεται να «κλειδώνει» μάλλον στα 5.900 ευρώ, αλλά οι λεπτομέρειες της υπό διαμόρφωσης συμφωνίας και πώς ακριβώς θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα, θα κριθούν ενδεχομένως σήμερα, στις κατ’ιδίαν συναντήσεις Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε και στις επαφές Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους θεσμούς στη Μάλτα, στο περιθώριο του άτυπου Eurogroup της Παρασκευής.

Κυβερνητικές πηγές επέμεναν το βράδυ της Τετάρτης πως η συμφωνία θα κλείσει και χωρίς να χρειαστεί να ζητήσει ο πρωθυπουργός τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, όπως είχε δημοσίως προαναγγείλει ότι θα πράξει.

«Άκυρο» από Τόμσεν

Το κλίμα αισιοδοξίας που μετέδιδε και μέχρι χθες πάντως η κυβέρνηση μετά τις συναντήσεις των κ.κ. Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και Αχτσιόγλου στις Βρυξέλλες, ανατράπηκε όταν επέστρεψε στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών. Η πολυαναμενόμενη τηλεδιάσκεψη που είχε προαναγγελθεί από την Τρίτη για να επιταχυνθεί η συμφωνία, ματαιώθηκε για «διαδικαστικούς λόγους» (σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή) καθώς ο κύριος Τόμσεν επέλεξε να μεταβεί στα Σκόπια για προγραμματισμένη ομιλία σε συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας του κρατιδίου.

Και ενώ ακόμα και το Βερολίνο πλέον έστειλε «σήμα» χθες ότι πρέπει να κλείσει άμεσα χωρίς άλλες καθυστερήσεις η δεύτερη αξιολόγηση, προσπάθεια της κυβέρνησης πλέον είναι, όπως έλεγαν συνεργάτες των υπουργών πηγές, είτε να πραγματοποιηθεί νωρίς το πρωί σήμερα η εξ’ αναβολής από χθες τηλεδιάσκεψη, είτε, για να μη χάσουν την πτήση για Βαλέτα, να διεξαχθούν εκεί απόψε οι συναντήσεις Τσακαλώτου- Χουλιαράκη με τους θεσμούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σε κάθε περίπτωση, είτε με συμφωνία είτε χωρίς, στόχος είναι να καταγράφει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος στο πακέτο μέτρων που θα ανάψει «πράσινο φως» για επιστροφή των θεσμών την Αθήνα, είτε τη Μεγάλη Δευτέρα είτε την Τρίτη του Πάσχα.

Παζάρια για το «πότε και πόσα»

Χθες πάντως ανώτατος αξιωματούχος εμμέσως επιβεβαίωσε ότι -όπως πρώτο αποκάλυψε το protothema.gr και μετέδωσε το Bloomberg- η συμβιβαστική πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι βαρύ πακέτο περικοπών 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις από το 2019, αλλά και την επιβολή επιπλέον φόρων 1% του ΑΕΠ από μείωση στο αφορολόγητο το 2020 -η οποία όμως μπορεί και να ισχύσει ένα χρόνο νωρίτερα, το 2019, αν η επίδοση του 2018 δεν καλύψει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments