Κοτζιάς με κλειστά χαρτιά: Πρώτα η συμφωνία στο νέο όνομα και μετά η συναίνεση της Ελλάδος για τα Σκόπια σε NΑΤΟ και την ΕΕ.

Κοτζιάς με κλειστά χαρτιά: Πρώτα η συμφωνία στο νέο όνομα και μετά η συναίνεση της Ελλάδος για τα Σκόπια σε NΑΤΟ και την ΕΕ.

Απορρίπτει η Ελλάδα το προσωρινό διεθνές όνομα FYROM στον ΟΗΕ αλλά θα μπορούσε, λέγεται να συζητήσει τα « Άνω Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» και «Σλαβομακεδονία»

Πνεύμα καλής διάθεση, χωρίς συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όπως λ.χ. η απόσυρση των πρώτων αγαλμάτων του Μ. Αλέξανδρου και τοι Φιλίππου και τακτική με κλειστά χαρτιά ακόμα.«Θα κάνω κάθε προσπάθεια για ορθό συμβιβασμό στο ονοματολογικό και για να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τη σχέση μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών

«Είμαστε ανοιχτοί να υποστηρίξουμε ένταξη ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, αφού όμως επιλυθεί το ονοματολογικό», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης, με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Θα κάνω κάθε προσπάθεια για ορθό συμβιβασμό στο ονοματολογικό και για να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τη σχέση μας. Η Ελλάδα επιθυμεί όλα τα Δυτικά Βαλκάνια να γίνουν μέρος του ευρωατλαντικού συστήματος», τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

«Η Ελλάδα είναι αταλάντευτα υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας ΠΓΔΜ, καθώς και της μη επέμβασης τρίτων στα εσωτερικά της», ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς.

Όπως είπε είναι μεγάλη η ικανοποίησή της Ελλάδας που η γειτονική χώρα βρήκε το δρόμο της σταθερότητας.

«Είμαστε σε πορεία υλοποίησης ΜΟΕ και ανάπτυξης καινούριων, που θα συμβάλλουν σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αλληλοκατανόηση», ανέφερε, ενώ ενημέρωσε ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση από τον ομόλογό του για επίσκεψη στα Σκόπια.

Από την πλευρά του, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε: «Θα δουλέψουμε για να γίνουμε ένας καλύτερος γείτονας. Δεν έχουμε αλυτρωτικές διαθέσεις» ενώ συμπλήρωσε: «Έχω μελετήσει πολύ καλά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και θέλω να τα συνεχίσουμε».

Παράλληλα, μιλώντας στον Σκάι, έκανε λόγο για δημιουργία μιας αξιοπρεπούς φιλικής σχέσης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, προσθέτοντας ότι δεν είναι υπέρ των αγαλμάτων, αναφερόμενος στην τοποθέτηση, από τις κυβερνήσεις Γκρουέφσκι, ανδριάντων ιστορικών προσωπικοτήτων όπως ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος. «Αν έχουμε ένα μέλλον, είναι ένα κοινό, ευρωπαϊκό μέλλον», είπε και πρόσθεσε πως θα ήθελε τα δικά του παιδιά να θεωρούν ότι στην Ελλάδα έχουν φίλους, υπογραμμίζοντας: «Είμαστε στην αίθουσα αναμονής πολλά χρόνια. Το πεπρωμένο μας είναι η Ευρώπη. Θα θέλαμε να είμαστε μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».
Η πρώτη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον υπουργό Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό, στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Έλληνας ομόλογός του από την πρώτη ημέρα που ο κ. Ντιμιτρόφ ανέλαβε τα καθήκοντά του, θα γίνει σήμερα στις 11.

Την κατ’ ιδίαν συζήτηση των δύο υπουργών και τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας το οποίο θα παραθέσει ο κ. Κοτζιάς στον κ. Νιμιτρόφ, αφού προηγουμένως οι δύο υπουργοί (γύρω στις 13:00) παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ.

Όπως εξήγησε χθες ο κ. Κοτζιάς, τα μηνύματα που έλαβε από τις τηλεφωνικές συζητήσεις που είχε προσωπικά με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, κ. Ζάεφ, καθώς και με τον κ. Ντιμιτρόφ, αλλά και από την τηλεφωνική επικοινωνία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, «δείχνουν μια καλή διάθεση, μια πρόθεση να τελειώσουμε με τον αλυτρωτισμό». Πρόσθεσε ότι «δεν θα υπάρχει πιο ευτυχής άνθρωπος από εμένα αν τελειώνουμε με αυτή την ιστορία που μετατρέπει, όπως λέω πάντα, την ιστορία από σχολείο σε φυλακή».

«Θα δείξουμε και θα επιβεβαιώσουμε για άλλη μια φορά», επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «ότι για την Ελλάδα αυτό που προέχει, είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια της περιοχής και κατά προέκταση αυτής της χώρας», αναφέροντας ότι ο Σκοπιανός ομόλογός του είναι ένας έμπειρος διπλωμάτης, ο οποίος είχε πάρει μέρος σε διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό με άλλες κυβερνήσεις και «θα αξιοποιήσει από την πλευρά του τη δυνατότητα να αναζητά λύσεις».

Μολονότι πολλοί έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στο ονοματολογικό, η πρώτη
αυτή συνάντηση αναμένεται να είναι αναγνωριστική και δεν πρόκειται οι συζητήσεις να μπουν στην ουσία του ονοματολογικού.

Ενδεχομένως, όπως εκτίμησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, να συζητηθεί η μέθοδος και η διαδικασία με την οποία θα συνεχιστούν οι συζητήσεις. Αναμένεται, επίσης, ανταλλαγή απόψεων για τη διμερή συνεργασία των δύο χωρών, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νέες συνεργασίες στο πεδίο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις δύο χώρες, η υιοθέτηση των οποίων, τα τελευταία δύο χρόνια συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση του κλίματος και των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Comments

comments

Afieroma.gr
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.