Γεννηματά: Λιτότητα μέχρι το 2060, η προίκα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Το σκεπτικό της αναλυτικά.

Γεννηματά: Λιτότητα μέχρι το 2060, η προίκα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Το σκεπτικό της αναλυτικά.

Απελπισία για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα, για δύο γενικές ακόμα. Εσοδα, μόνο, 17 δισ. ευρώ ο στόχος μέχρι το 2060, δηλαδή επί 43 χρόνια.

Σε 17 δισ. ευρώ τίθεται ο στόχος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για την περίοδο 2017 μέχρι και το 2060. Από αυτά, τα 4 δισ. ευρώ θα προέλθουν από περιουσιακά στοιχεία τραπεζών και τα υπόλοιπα 13 δισ. ευρώ από μη τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποίησε χθες το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τη συμμόρφωση της χώρας στο πρόγραμμα διάσωσής της.

Σε ό,τι αφορά την περίοδο ισχύος του τρίτου μνημονίου, η χώρα πρέπει να επιτύχει έσοδα ύψους 5,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,1 δισ. ευρώ μέσα στο 2017 και 1,1 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2018. Οι προβλέψεις των εσόδων, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, υπολογίζονται με βάση τις κλεισμένες συμφωνίες πώλησης και παραχώρησης της εκμετάλλευσης περιουσιακών στοιχείων που υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα έσοδα από τις πωλήσεις τραπεζών θα αρχίσουν να έρχονται από το 2020 μέχρι και το 2025. Το βασικό σενάριο προβλέπει οι διαθέσεις τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων να αποφέρουν ετησίως 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση, τα 3/4 των κεφαλαίων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών του 2015 (4,5 δισ. ευρώ) μπορούν να προέλθουν από τις ιδιωτικοποιήσεις τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων. Από αυτά, ήδη τα 2 δισ. ευρώ έχουν επιστραφεί στο ελληνικό Δημόσιο από τον Φεβρουάριο του 2017.

Εκτός των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων, σημαντικά έσοδα προέρχονται από την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων (1,23 δισ. ευρώ), από την 20ετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ που συμφωνήθηκε πρόσφατα (600 εκατ. ευρώ), την πώληση του 67% του ΟΛΘ (232 εκατ. ευρώ), την πώληση του 100% της Ελληνικόν Α.Ε. (300 εκατ. ευρώ), την παραχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας (300 εκατ. ευρώ), την πώληση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (45 εκατ. ευρώ) κ.ά. Επίσης σημαντικά έσοδα θα προέλθουν από την πώληση του 5% του ΟΤΕ, του 17% της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ, των ΕΛΠΕ, του 30% του ΔΑΑ κ.ά.

Πάντως, ο νέος στόχος των 17 δισ. ευρώ υπολείπεται των 50 δισ. ευρώ που είχε τεθεί αρχικά με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου το καλοκαίρι του 2015. Εξ αυτών, το 50% θα υλοποιείτο από αξιοποιήσεις μη τραπεζικών στοιχείων και το υπόλοιπο 50% από τις πωλήσεις τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων. Η ανακεφαλαιοποίηση, ωστόσο, των τραπεζών το 2015 κόστισε λιγότερο στους Ελληνες φορολογουμένους –περίπου 6 δισ. ευρώ αντί 25 δισ. ευρώ– και ως συνέπεια αντίστοιχα έχει μειωθεί ο σχετικός στόχος εσόδων. Ωστόσο, αισθητά μειωμένος είναι και ο στόχος των εσόδων από μη τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία. Αυτό υποδηλώνει δεύτερη φορά ότι υπερεκτιμήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2010, όταν είχαν προβλεφθεί έσοδα 50 δισ. ευρώ από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων εκτός τραπεζών, και μάλιστα τα έσοδα αυτά θα έρχονταν μέσα στην πενταετία, δηλαδή από το 2010 έως το 2015.

“Δεν διαμορφώνονται συνθήκες εξόδου της χώρας από το μνημόνιο με την απόφαση του Eurogroup”, υποστήριξε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά

Στην 3η Περιφερειακή Ημερίδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Παιανία, μίλησε π η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα κοστίζει πολύ ακριβά στον λαό και τον τόπο καθώς όχι μόνο δεν διαμορφώνονται συνθήκες εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, αλλά εγκλωβιζόμαστε σε διαρκές μνημόνιο και επιτροπεία».

Η κ. Γεννηματά ανέφερε πως η συνολική και ψύχραιμη αποτίμηση των συμπερασμάτων του πρόσφατου Eurogroup, όχι μόνο δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς, αλλά αντίθετα εντείνει την ανησυχία για το μέλλον.

«Πήραμε ό,τι μας έδιναν πριν τρεις εβδομάδες, αλλά βελτιώσαμε τις διατυπώσεις, συν την προβλεπόμενη δόση, με αντάλλαγμα νέα μέτρα λιτότητας 4.5 δισ. ευρώ και τις τροπολογίες της ντροπής, της πλήρους παράδοσης στους δανειστές. Αυτή ήταν η δήθεν επιτυχία του κ. Τσίπρα, που θα πληρώσουν πολύ ακριβά οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες», τόνισε.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επεσήμανε ότι με τη συμφωνία που αποδέχθηκε η κυβέρνηση «για το χρέος θα ξανασυζητήσουμε στο τέλος του 2018 και αν χρειαστεί. Επιστρέψαμε δηλαδή στην ασάφεια του 2016. Και δεν αντιμετωπίστηκε καν η επικίνδυνη υποχρέωση να πληρώσουμε για το 2021 το τεράστιο ποσό των 18,5 δισ. ευρώ για τοκοχρεολύσια».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι παραμένει η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το μέλλον, ενώ σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση παραμένει η αμφισβήτηση, τα υψηλά επιτόκια και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

«Ούτε λέξη για τα 6 δισ. ευρώ που μας χρωστούν οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες ως επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Αφήσαμε στο ταμείο του κ. Ρέγκλινγκ -λόγω των καθυστερήσεων της αξιολόγησης- περίπου 14 δισ. ευρώ φθηνό χρήμα, που θα συνέβαλε στην ενίσχυση της ανάπτυξης, της ρευστότητας στην αγορά, στη δημιουργία θέσεων εργασίας», υπογράμμισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υποστήριξε ότι επιβάλλεται «λιτότητα μέχρι το 2060, μέχρι και τα εγγόνια μας. Αυτή είναι η προίκα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για τις νέες γενιές. Όπως ακριβώς ζητούσε ο κ. Σόιμπλε», κατέληξε η κ.Γεννηματα για την υποθήκευση του μέλλοντος δύο ακόμα γενεών.

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments