Γιατί διάλεξε να συγκυβερνήσει με τον Καμμένο και όχι με το Ποτάμι, κατά τον Βαρουφάκη.
Πολύ περισσότερο συνδέθηκα αξεχώριστα πλέον, αφού ναυάγησαν κατά καιρούς διάφορα ανοίγματα και φήμες μελλοντικής συνεργασίας με την «Ένωση Κεντρώων» του Βασίλη Λεβέντη, το ΠΑΣΟΚ και τη Φώφη Γεννηματά (χωρίς τον Ευαγ. Βενιζέλο) και το ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου Θεοδωράκη. Ναυάγησαν όλες, τις απέκρουσαν οι περισσότεροι.
Μπορεί ο Πάνος Καμμένος να βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών και διαφόρων για τις παρασκηνιακές κινήσεις του στην υπόθεση Γιαννουσάκη-Μαρινάκη, αλλά οι ασφυκτικές πιέσεις, που ασκούνται στον Αλέξη Τσίπρα να πάρει αποστάσεις από τον υπουργό Άμυνας και κυβερνητικό εταίρο του(ακόμα και από παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νικος Φίλης και ορισμένοι της ομάδα των «53») δεν πρόκειται να φέρουν αποτέλεσμα. Το Μαξίμου θεωρεί ότι η ενότητα της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι ζωτικής και ως εκ τούτου ύψιστης σημασίας. Δεν υπάρχουν, άλλωστε, διαθέσιμοι εναλλακτικοί εταίροι. Κατά συνέπεια, η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ είναι όρος επιβίωσης για τη σημερινή κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο όταν έχει επισφραγισθεί από δοκιμασμένη συνεργασία-υποχώρηση –συμβιβασμό επί 2,5 χρόνια και με εγκάρδιες δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα στο Συνέδριο(«τον νόμιζα μπούλη, αλλά…) όσο και του Παν.Καμμένου)( θα είμαστε μαζί μέχρι το τέλος») .
Πολύ περισσότερο αφού ναυάγησαν κατά καιρούς διάφορα ανοίγματα και φήμες μελλοντικής συνεργασίας με την « Ένωση Κεντρώων» του Βασίλη Λεβέντη, το ΠΑΣΟΚ και τη Φώφη Γεννηματά (χωρίς τον Ευαγ. Βενιζέλο)και το ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου Θεοδωράκη. Θέμα για το οποίο έδωσε προχθές τις δικές του εξηγήγσεις (τότε, από κοντά στην πρώτη διακυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 2015), ο Γιάννης Βαρουφάκης.
ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ
Στο νέο του βιβλίο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης αποκαλύπτει και τους λόγους για τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τελικά τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον πρώην ΥΠΟΙΚ, η μία επιλογή ήταν το Ποτάμι, «ένα φιλελεύθερο κεντρώο κόμμα υπό την ηγεσία ενός δημοσιογράφου με τον οποίο η Δανάη και εγώ διατηρούσαμε φιλικές σχέσεις», και η άλλη επιλογή ήταν οι ΑΝΕΛ που έδειχναν «σφοδρή αντίδραση στα Μνημόνια, αλλά είχαν ακροδεξιές θέσεις σε κοινωνικά ζητήματα, “έσταζαν” υπερεθνικισμό, συγκαλυμμένο ρατσισμό, έντονο σεξισμό και ομοφοβία».
Όσον αφορά στο Ποτάμι, το οποίο προτιμούσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπήρχε ένα ζήτημα: ότι δεν θα επέτρεπε τη ρήξη με τις Βρυξέλλες.
«Θα μου έλεγαν να διαπραγματευτώ με την τρόικα όσο σκληρά θέλω, όμως σε καμία περίπτωση να μη σκεφτώ τη ρήξη. Θα απαντούσα πως δεν υπάρχει λόγος να μπεις σε μια αίθουσα διαπραγματεύσεων αν δεν μπορείς καν να διανοηθείς να βγεις. Όχι, η συγκυβέρνηση με το Ποτάμι θα ήταν στρατηγική αυτοκτονία και εντελώς ανούσια», γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Έτσι, η επιλογή των ΑΝΕΛ ήταν «προφανής». «Ο Αλέξης μού εξήγησε την απόφαση για συγκυβέρνηση με τον Καμμένο απλά και συνοπτικά. Είχαμε μια επιλογή, μου είπε. Η μία περίπτωση ήταν να σχηματίσουμε κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, διορίζοντας τον Καμμένο υπουργό Άμυνας, με τον όρο να μην παρέμβει σε καμία απόφαση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ή με κοινωνικά θέματα, στα οποία θα κυριαρχούσε η προοδευτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ», γράφει ο πρώην ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας ότι οι πρακτικοί λόγοι αυτής της σύμπραξης δεν απάλυναν την αποστροφή του.