Πικρές αλήθειες για την Κώ. Μάλλον θα ξεπεράσουν τα 100 τα κτίρια που θα κριθούν ακατάλληλα.

Πικρές αλήθειες για την Κώ. Μάλλον θα ξεπεράσουν τα 100 τα κτίρια που θα κριθούν ακατάλληλα.

Φρένο και στον εσωτερικό τουρισμό. Αργεί ακόμα η ομαλή λειτουργία του λιμανιού.

Αρκετά τα νέα κτίρια, που επλήγησαν από τον κύριο σεισμός και τους μετασεισμούς (πέρα δηλαδή από τα παλαιά κτίρια με την κλασσική λιθοδομή) όπως η γνωστή πολυκατοικία, που βούλιαξε κυριολεκτικά, οφείλονται σε κακοτεχνίες ή σε σαθρό-ακατάλληλο έδαφος. κατεδαφισθούν.

Ηδη, από τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί στην Κω από τα αρμόδια συνεργεία, διαπιστώθηκε ότι 79 κτίσματα είναι προσωρινά μη κατοικήσιμα, από τα οποία 65 αφορούν κατοικίες και 14 επαγγελματικούς χώρους. Αριθμός μεγάλος, πολύ μεγαλύτερος από τις πρώτες εκτιμήσεις, που έπεσαν έξω (υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 100 συνολικά), όπως συνέβη και με τις πρώτες εκτιμήσεις για την αποκατάσταση του χώρου του λιμανιού.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, από τις 21 έως τις 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν από τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου καθώς και τοπικούς φορείς 258 αυτοψίες και πρωτοβάθμιοι έλεγχοι.

Από το σύνολο των αυτοψιών, οι 135 έγιναν σε κατοικίες, από τις οποίες 70 κρίθηκαν κατοικήσιμες και 65 προσωρινά μη κατοικήσιμες, οι 101 σε επαγγελματικούς χώρους, από τους οποίους 87 κρίθηκαν κατοικήσιμοι και 14 προσωρινά μη κατοικήσιμοι.

Οι υπόλοιπες 22 αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν σε ναούς, δημόσια κτίρια, αποθήκες και λοιπά κτίρια. Η διενέργεια των αυτοψιών συνεχίζεται.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΥΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΒΑΡΥΤΑΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ

το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου εξακολουθούν να νοσηλεύονται οι τέσσερις πολυτραυματίες από τον σεισμό της Παρασκευής στην Κω.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ιατρική ενημέρωση, οι δύο αλλοδαποί τραυματίες παραμένουν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ οι δύο Ελληνες, άνδρας και γυναίκα, είναι σε κλινικές του Νοσοκομείου.

Ειδικότερα, ο 21χρονος Σουηδός έχει ξυπνήσει, είναι σε ήπια καταστολή σε βελτιούμενη κατάσταση κι αναμένεται να υποβληθεί σε ορθοπεδικό χειρουργείο στο δεξί χέρι του.

Ο 23χρονος Νορβηγός εμφανίζει σημαντικά βελτιωμένη κλινική κατάσταση κι αναμένεται εντός της ημέρας να μεταφερθεί στην ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου.

Ο 37χρονος Ελληνας που φέρει τραύμα στον δεξιό οφθαλμικό κόγχο εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην οφθαλμολογική κλινική για παρακολούθηση.

Η 28χρονη Ελληνίδα, τέλος, παραμένει στην ορθοπεδική κλινική, σε καλή κατάσταση. Εφόσον οι σημερινές εξετάσεις της είναι καλές, αναμένεται σύντομα να λάβει εξιτήριο.

Στο μεταξύ, μη κατοικήσιμες κρίθηκαν οι μισές από τις κατοικίες που ελέγχθηκαν στην Κω μετά τον φονικό σεισμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, το διάστημα από 21 έως 23 Ιουλίου διενεργήθηκαν 140 αυτοψίες και πρωτοβάθμιοι έλεγχοι.

Από το σύνολο των αυτοψιών:

– Οι 63 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 32 κρίθηκαν μη κατοικήσιμες και οι 31 κατοικήσιμες.

– Οι 60 αφορούν σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων οι 47 κρίθηκαν κατοικήσιμοι και οι 13 μη κατοικήσιμοι.

– Οι υπόλοιπες 17 αυτοψίες αφορούν σε ιερούς ναούς, δημόσια κτήρια και αποθήκες.

Την ίδια ώρα, επιτροπή για την καταγραφή των ζημιών από τον σεισμό σε επιχειρήσεις συγκροτήθηκε στην Κω, με απόφαση που υπέγραψε τη Δευτέρα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκου.

Εργο της είναι η άμεση αποτίμηση των ζημιών σε κτιριακές υποδομές, επαγγελματικούς χώρους και συναφείς εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, εμπορεύματα, πρώτες ύλες κλπ.

Το έργο της επιτροπής θα ξεκινήσει άμεσα και τα πρακτικά θα υποβληθούν μέχρι τις 24 Οκτωβρίου 2017.

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments