ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Δίπλωμα οδήγησης από τα 17 και εξετάσεις “Big Brother” με κάμερα

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Δίπλωμα οδήγησης από τα 17 και εξετάσεις “Big Brother” με κάμερα

Μεγάλες αλλαγές σε όσα ισχύουν μέχρι σήμερα στα διπλώματα οδήγησης προβλέπει το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Μεταφορών.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν τόσο στον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων απόκτησης ή ανανέωσης διπλώματος, όσο και στην προβλεπόμενη ηλικία απόκτησής του.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η απόκτηση διπλώματος οδήγησης από την ηλικία των 17 ετών, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα. Η απόκτηση διπλώματος σε αυτή την ηλικία θα αφορά σε συνοδευόμενη οδήγηση και θα προϋποθέτει τόσο την θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση από επαγγελματία εκπαιδευτή αλλά και την τουλάχιστον έξι μηνών και 100 ωρών συνοδευόμενη οδήγηση πριν την εξέταση για απόκτηση κανονικού διπλώματος στα 18.

Σε ό,τι αφορά στη διενέργεια εξετάσεων, πλέον, κάθε όχημα που συμμετέχει σε αυτές θα πρέπει να διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτο ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η σύνδεσή του με το κέντρο Ελέγχου του υπουργείου υποδομών και Μεταφορών. Πλέον, εντός του οχήματος τοποθετείται κάμερα και μικρόφωνο, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η επικοινωνία του υποψήφιου οδηγού με τους εξεταστές.

Προσόντα και συμπεριφορά

Όσον αφορά στη διαδικασία εξέτασης προσόντων και συμπεριφοράς, αυτή θα διεξάγεται σε δύο στάδια:

1) τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων οδήγησης (πορεία)

2) ειδικές δοκιμασίες (π.χ. κίνηση και ακινητοποίηση δικύκλου χωρίς λειτουργία κινητήρα, ελικοειδής διαδρομή, πέδηση εκτάκτου ανάγκης, οπισθοπορεία με στροφή κ.ά.). Οι δοκιμασίες διενεργούνται χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή και εξεταστή, μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή πίστες εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών, οι οποίοι βρίσκονται σε οικεία ή όμορη περιφερειακή ενότητα.

Συνοδευόμενη οδήγηση

Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 17 ετών, θα εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα συνοδευόμενης οδήγησης για νέους υποψήφιους οδηγούς, που περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

• συστηματική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση από εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών

• επιτυχή θεωρητική εξέταση

• χορήγηση βεβαίωσης από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου για συνοδευόμενη οδήγηση με συνοδεία ενήλικα-έμπειρου οδηγού που δεν έχει κανέναν βαθμό ποινής στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών Αυτοκινήτων, Μοτοσικλετών και Μοτοποδηλάτων (Σ.Ε.Σ.Ο.) για διάστημα τουλάχιστον έξι (6) μηνών και επιβεβαιωμένο χρόνο συνοδευόμενης οδήγησης τουλάχιστον εκατό (100) ωρών, εκ των οποίων οι δέκα (10) αφορούν οδήγηση μία ώρα μετά τη δύση του ηλίου

• επιτυχή δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς, εφόσον έχει συμπληρωθεί η ηλικία των δεκαοκτώ (18) ετών, προκειμένου να του χορηγηθεί το δικαίωμα άδειας ανεξάρτητης οδήγησης σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ.51/2012

• η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς διενεργείται με όχημα κατηγορίας Β που έχει παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτόν στον ενδιαφερόμενο.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαΐου.

Τέλος, οι εξεταστές (υπάλληλοι της περιφέρειας) συνεχίζουν να λαμβάνουν το επίδομα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων μέχρι να εκπνεύσει η παράταση και να οριστεί η ισχύς του νέου συστήματος σε δεύτερο χρόνο με νέα υπουργική απόφαση.

Ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments