Από αδιέξοδο σε αδιέξοδο το Σκοπιανό – Στις Βρυξέλλες μεταφέρονται οι διαβουλεύσεις

Από αδιέξοδο σε αδιέξοδο το Σκοπιανό – Στις Βρυξέλλες μεταφέρονται οι διαβουλεύσεις

Άκαρπος ήταν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και ο νέος γύρος συνομιλιών για την ονομασία των Σκοπίων, με τις δύο πλευρές να πρόκειται να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες.

Βάσει των όσων έχουν μέχρι τώρα φανεί, στο τραπέζι έχουν μείνει τρεις ονομασίες – Άνω, Νέα και Βόρεια Μακεδονία- ενώ εξίσου καίριο ανοικτό σημείο είναι το πώς θα διασφαλιστεί το erga omnes.

Έπειτα από τις μαραθώνιες συνομιλίες των τελευταίων ωρών, ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει επίλυση του σκοπιανού, αλλά οι δύο πλευρές δεσμεύονται να προσπαθήσουν περισσότερο, δίνοντας το σήμα του τέλους των συνομιλιών ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον ομόλογό του των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ.

«Ακόμα δεν έχουμε οριστική λύση» για το όνομα, είπε ο κ. Νίμιτς, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες. «Οι δύο υπουργοί μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν τον διάλογο εκεί», σημείωσε.

«Είχαμε συναντήσεις χθες και σήμερα, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», σημείωσε ο κ. Νίμιτς.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στις αρχές Ιουνίου, ο ειδικός διαμεσολαβητής αρκέστηκε να πει ότι «οι δύο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά. Οι δυο υπουργοί μιλάνε συχνά και γνωρίζονται, οπότε θα βρουν έναν τρόπο για να το κάνουν».

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Comments

comments

Afieroma.gr
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.