Εγκρίθηκε η πρόταση Ζάεφ για τις Συνταγματικές αλλαγές – Ψήφισαν 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης

Εγκρίθηκε η πρόταση Ζάεφ για τις Συνταγματικές αλλαγές – Ψήφισαν 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε λίγο πριν τα μεσάνυχτα την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών και έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας.

Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Αρχικά οι βουλευτές ψήφισαν ηλεκτρονικά, ωστόσο με αίτημα του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO, ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία η οποία επιβεβαίωσε την πλειοψηφία υπέρ της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Πέντε βουλευτές της μειωψηφίας τάχθηκαν υπέρ της πρότασης Ζάεφ.

Η συζήτηση στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων για την Συνταγματική Αναθεώρηση, άρχισε στις 11:20 το βράδυ μετά από συνεχείς αναβολές και προσπάθειες από την κυβέρνηση Ζάεφ να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναμένται να ακολουθήσουν όλες οι διαδικασίες στο Κοινβούλιο των Σκοπίων προκειμένου να εγκριθούν τα άρθρα, όπου απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία, την οποία διαθέτει άνετα η κυβέρνηση Ζάεφ.

Πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση και η ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξερχόμενος του Κοινοβουλίου της χώρας, είχε δηλώσει σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.

«Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments