Πέρυσι, στο Συνέδριο Θέσεων της ΝΔ που έγινε περίπου τέτοιες μέρες, υπήρξαν τέσσερις ομιλητές-έκπληξη, πέρα από τα κομματικά ειωθότα: ο συγγραφέας Στέλιος Ράμφος, ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, η νέα αρχιτέκτονας Κατερίνα Κούρκουλα, αλλά και ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Η στρατηγική ανοιγμάτων στα πρόσωπα εκτός του παραδοσιακού φάσματος της ΝΔ θα συνεχιστεί και στο συνέδριο του κόμματος που θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα. Έτσι, για την Κυριακή έχει προγραμματιστεί μια ειδική ενότητα στην Ολομέλεια του Συνεδρίου υπό τον τίτλο «Ανοιχτό Κόμμα, Ανοιχτό Βήμα», κατά την οποία πρόσωπα που δεν ανήκουν οργανικά στη ΝΔ θα απευθυνθούν στο συνέδριο, σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πολιτική συγκυρία, αλλά και με δεδομένο το σταθερό προσκλητήριο του κ. Μητσοτάκη σε πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις πέραν της ΝΔ για συστράτευση.

Έτσι, στο βήμα του συνεδρίου της ΝΔ αναμένεται να ανέβουν: ο Μάρκος Βερέμης, εις εκ των συνιδρυτών της κορυφαίας εταιρείας mobilemarketingUpstream, η καθηγήτρια Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ Βάσω Κιντή, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ε.τ. και πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. Μιχάλης Κωσταράκος, ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μάνος Ματσαγγάνης, ο διευθυντής ερευνών της διαΝΕΟσις Κυριάκος Πιερρακάκκης και, τέλος, ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης.

Όσο για τους συνειρμούς που γίνονται με τα…ψηφοδέλτια του κόμματος, η περυσινή εμπειρία δείχνει ότι δεν πρόκειται να πολιτευθούν νομοτελειακά όσοι ανεβαίνουν στη σκηνή του συνεδρίου της ΝΔ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι κάποιοι δεν έχουν τακτικότερη επαφή με την ηγεσία του κόμματος ή ότι αποκλείεται να τους δούμε στο μέλλον σε άλλο ρόλο, π.χ. σε κυβερνητική θέση.