Μικρά μυστικά για τέλεια μακαρόνια
Αφήνετε τα μακαρόνια στο σουρωτήρι
Δεν χρειάζεται να σουρώσετε εκατό τοις εκατό τα μακαρόνια σας. Αφήνοντας λίγο νερό στην κατσαρόλα τα βοηθάτε να μην κολλήσουν και το νερό που απομένει θα δώσει “σώμα” στη σάλτσα σας.
Δεν ετοιμάζετε τη σάλτσα πριν τα μακαρόνια
Και πάλι, αν αφήνετε τα μακαρόνια στο σουρωτήρι ενώ εσείς ετοιμάζετε τη σάλτσα, θα λασπώσουν και θα ξεραθούν. Ετοιμάστε τη σάλτσα ενώ περιμένετε να βράσει το νερό και αφήστε τη στην άκρη μέχρι να ετοιμαστούν και τα μακαρόνια σας.
Δεν κρατάτε λίγο νερό απο τα μακαρόνια για τη σάλτσα σας
Μην πετάτε το νόστιμο αυτό υγρό. Λίγο νερό από το βράσιμο των μακαρονιών θα κάνει τη σάλτσα σας πιο πλούσια και πιο δεμένη.
Δεν πρόσθετετε αλάτι στο νερό
Πάρα πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως το αλάτι στο νερό είναι θέμα επιλογής, αλλά το αλάτι είναι πολύ σημαντικό για να αναδειχθεί η γεύση των ζυμαρικών. Επιπλέον, το αλάτι δεν αφήνει τα μακαρόνια να γίνουν γλιτσερά καθώς βράζουν. Προσθέστε μία έως δύο κουταλιές της σούπας σε πέντε λίτρα νερό.
Δεν τα ανακατεύετε
Μόλις ρίξετε τα μακαρόνια στο νερό, η ένταση του βρασμού θα μειωθεί για ένα με δύο λεπτά. Για να μην σας κολλήσουν τα μακαρόνια, είναι σημαντικό να τα ανακατεύετε μέχρι να αρχίσουν να βράζουν πάλι με έντονο ρυθμό.
Δεν χρησιμοποιείτε αρκετά μεγάλη κατσαρόλα
Εάν χρησιμοποιήσετε τη μικρότερη κατσαρόλα, τότε τα μακαρόνια θα βράσουν πιο γρήγορα, σωστά; Λάθος. Χρησιμοποιώντας μικρή κατσαρόλα, τα μακαρόνια δεν θα έχουν αρκετό χώρο να ψηθούν και θα γίνουν λάσπη. Επιπλέον, η μεγάλη ποσότητα των ζυμαρικών θα ρίξει σημαντικά τη θερμοκρασία της μικρότερης ποσότητας νερού κι έτσι θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο μέχρι να επανέλθει το νερό σε σημείο βρασμού.
Δεν χρησιμοποιείτε αρκετό νερό
Η ποσότητα του νερού είναι πολύ σημαντική για να πετύχετε το al dente αποτέλεσμα που επιθυμείτε. Για κάθε μισό κιλό μακαρόνια θα χρειαστείτε περίπου πέντε λίτρα νερό.
Ξεπλένετε τα ζυμαρικά αφού βράσουν
Δεν υπάρχει λόγος να πλύνετε τα ζυμαρικά αφού βράσουν. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνετε το άμυλο που βοηθά τη σάλτσα να κολλήσει στα μακαρόνια και χάνετε την ωραία γεύση που τους χάρισε το αλατισμένο νερό. Εάν όμως θέλετε να φτιάξετε κρύα μακαρονοσαλάτα, τότε καλό θα ήταν να τα πλύνετε για να μην κολλήσουν καθώς θα κρυώνουν.
Ξεκινάτε με ζεστό νερό
Η επιστήμη πολλές φορές μας αφήνει άφωνους, ειδικά όταν μιλάμε για το βραστό νερό. Ίσως πιστεύατε μέχρι σήμερα ότι έαν βάλετε ζεστό νερό αντί για κρύο, τότε θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για να βράσει το νερό, τουλάχιστον εγώ έτσι νόμιζα. Ανεξάρτητα από το αν βάλετε ζεστο ή κρύο νερό θα χρειαστείτε περίπου την ίδια ώρα μέχρι να βράσει. Το κρύο νερό απορροφά τη θερμότητα πιο γρήγορα από το ζεστό. Όταν το νερό είναι ζεστό, μειώνεται η ταχύτητα με την οποία θερμαίνεται κι έτσι η διαφορά είναι αμελητέα.
Βάζετε πάρα πολλή σάλτσα
Και τέλος, σας έχουμε μια συμβουλή: Εάν θέλετε να απολαύσετε τα μακαρόνια σας όπως οι Ιταλοί, μην το παρακάνετε με τη σάλτσα. Εάν σας έχουν πετύχει τα μακαρόνια και είναι al dente με πλούσιο άμυλο, τότε είναι κρίμα να τα “πνίξετε” στη σάλτσα. Αντί για αυτό, προσθέστε με μέτρο την αγαπημένη σας σάλτσα και ρίξτε και ελάχιστο νερό από τα μακαρόνια για να δέσει.