ΕΕ και Μέι συμφώνησαν Brexit έως τις 31 Οκτωβρίου 2019

ΕΕ και Μέι συμφώνησαν Brexit έως τις 31 Οκτωβρίου 2019

«Η ΕΕ των 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν σε ευέλικτη παράταση (της διαδικασίας του Brexit) ως την 31η Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι το ΗΒ θα έχει έξι μήνες για να βρει την καλύτερη δυνατή λύση», εξήγησε ο Τουσκ σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Τουσκ: «Μην κατασπαταλήσετε τον χρόνο»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προέτρεψε τη Βρετανία να μην κατασπαταλήσει τον επιπλέον χρόνο που της δόθηκε για να άρει το αδιέξοδο όσον αφορά το Brexit, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής να παραταθεί η διαδικασία ως το αργότερο την 31η Οκτωβρίου.

«Σας παρακαλώ να μην σπαταλήσετε αυτόν τον χρόνο», τόνισε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε μετά τη διαπραγμάτευση των 27 και του ΗΒ, και η οποία διήρκεσε περίπου οκτώ ώρες.

Ο ίδιος επισήμανε πως η Βρετανία συνεχίζει να έχει στη διάθεσή της όλες τις επιλογές κατά τη διάρκεια της παράτασης: την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης, την αλλαγή των ζητουμένων όσον αφορά το διαζύγιο, ή ακόμη και την ακύρωση του Brexit.

Γιούνκερ: Θα προτιμούσα να μην είχαμε Brexit

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από την πλευρά του, δήλωσε βέβαιος ότι η Βρετανία θα τιμήσει την υποχρέωσή της να «συνεργαστεί ειλικρινά» με τους Ευρωπαίους, και σημείωσε πως, σε κάθε περίπτωση, το ΗΒ ελάχιστες δυνατότητες θα έχει να εγείρει προσκόμματα στις αποφάσεις της ΕΕ κατά τη διάρκεια της παράτασης της διαδικασίας αποχώρησης, ως την 31η Οκτωβρίου, το αργότερο.

«Θα έχουμε Μπρέξιτ με συμφωνία. Θα προτιμούσα να μην είχαμε ούτε συμφωνία, ούτε Brexit», είπε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου.

Ρούτε: Θα είναι η τελευταία καθυστέρηση

Η περαιτέρω παράταση της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, πέραν της νέας προθεσμίας που συμφωνήθηκε, της 31ης Οκτωβρίου 2019, μοιάζει τελείως απίθανη, επισήμανε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

«Αναμένω πως αυτή θα είναι η τελευταία καθυστέρηση», δήλωσε ο Ρούτε. «Την 31η Οκτωβρίου, οι Βρετανοί είτε θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία, είτε θα έχουν αποφασίσει να ακυρώσουν το Brexit, ή να αποχωρήσουν χωρίς συμφωνία. Πάντως, έχουμε έξι επιπλέον μήνες για να προετοιμαστούμε», πρόσθεσε.

Βαράντκαρ: Να οργανώσουν ευρωεκλογές

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ επισήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο καλείται να επιλέξει εάν θα οργανώσει ευρωεκλογές, όπως οφείλει στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας παράτασης της διαδικασίας του διαζυγίου ως την 31η Οκτωβρίου 2019, ή θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία την 1η Ιουνίου.

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments