ΗΠΑ: Η Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου

ΗΠΑ: Η Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου

Τη βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να αρχίσει γεώτρηση στα ύδατα ανοικτά της Κύπρου εξέφρασε η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, επισημαίνοντας πως η χώρα της έχει καλέσει τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, μιλώντας κατά τη διάρκεια δεξίωσης στην αμερικανική πρεσβεία χθες στη Λευκωσία, για την 243η επέτειο της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, στην παρουσία και του Αμερικανού Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις Μάθιου Πάλμερ, η κ. Γκάρμπερ επανέλαβε πως η χώρα της αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην ΑΟΖ της, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι πόροι αυτοί θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δυο κοινοτήτων του νησιού, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, και την ελπίδα ότι αυτοί θα ωφελήσουν σύντομα μια ενωμένη Κύπρο.

Η κ. Γκάρμπερ είπε πως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου προσφέρει μεγάλη ελπίδα. Ελπίζουμε ότι οι πόροι αυτοί θα προωθήσουν την ευημερία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και θα βοηθήσουν στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε ευχαριστίες για τη στάση αρχών των ΗΠΑ στο Κυπριακό και τη σταθερή τους στάση, με την οποία αντιτάσσονται στα σχέδια για παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας, καθώς και για τη στήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Ακόμη υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η κυπριακή κυβέρνηση στη συνεργασία της Κύπρου με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι στόχος παραμένει η διατήρηση της παρούσας δυναμικής και η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε τομείς, στους οποίους πιστεύει πως, με βάση τις αρχές της αμοιβαιότητας και της αλληλεγγύης, υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω προώθηση αυτής της αμοιβαίας επωφελούς σχέσης, όπως την χαρακτήρισε.

Τέτοιο τομείς, είπε, είναι η επικαιροποίηση της Συμφωνίας του 1984 για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας, η ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης των ΗΠΑ (Visa Waiver Programme) και η άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κύπρο για πώληση στρατιωτικού και αμυντικού εξοπλισμού.

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments

Afieroma.gr
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.