Καλοκαιρινές Έριδες

Καλοκαιρινές Έριδες

Επιτέλους έφτασε η στιγμή που περιμένατε ένα ολόκληρο χρόνο… φεύγετε για διακοπές με τον καλό σας. Ήλιος, παραλία, θάλασσα και χαλαρή διάθεση σας προδιαθέτουν ευχάριστα για τις μέρες που έρχονται… ή μήπως όχι.

Μετά από ένα χρόνο σκληρής δουλειάς, ανησυχίας και προβλημάτων ήρθε η ώρα της ανταμοιβής. Υποσχεθήκατε στον εαυτό σας να χαλαρώσετε, να διασκεδάσετε και να περάσετε ειδυλλιακές μέρες και νύχτες με τον καλό σας. Τίποτα δεν θα ταράξει την ηρεμία σας! Τίποτα; Ακόμα δεν αρχίσατε το πακετάρισμα και ήδη δεν μιλάτε. Τα περσινά λάθη δεν σας έγιναν μάθημα και οι φετινές διακοπές προοιωνίζουν τουρ σε εμπόλεμη ζώνη. Και όμως προλαβαίνετε να αλλάξετε κλίμα και διάθεση πριν να καταστρέψετε τις διακοπές σας, ολοκληρωτικά.

 

Καλή αρχή

Ο σωστός προγραμματισμός σώζει. Συζητήστε ειλικρινά με το σύντροφό σας για το πού και πώς θέλετε να περάσετε τις διακοπές, καθώς και για το μέγιστο ποσό που είναι διατεθειμένος να ξοδέψει. Βεβαιωθείτε ότι ακούσατε και τη δική του πλευρά και μετά σχεδιάστε μαζί τις διακοπές σας. Αν ο σύντροφός σας φέτος θέλει να περιορίσει το μπάτζετ του αλλά σκέφτεται ότι θα έχει να αντιμετωπίσει μούτρα και γκρίνια για ένα χρόνο, θα σας κάνει το χατίρι αλλά θα… γκρινιάζει στις διακοπές!

 

Η βαλίτσα

Νοητές λίστες καλοκαιρινών must αγορών απειλούν να ξετινάξουν τραπεζικούς λογαριασμούς και να σας φέρουν στην αποβάθρα με τρεις βαλίτσες. Δείξτε αυτοσυγκράτηση. Αν για λόγους οικονομίας δεν πάρετε μαζί σας αυτοκίνητο, ο καλός σας θα γίνει έξαλλος όταν ιπποτικά φορτωθεί και τις δικές σας βαλίτσες. Αγοράστε λιγότερα απ’ ότι αρχικά υπολογίζατε και πακετάρετε με σύνεση, ρούχα που συνδυάζονται εύκολα και είναι κατάλληλα για διάφορες περιστάσεις. Διαθέστε τα χρήματα που σας έμειναν για να κάνετε κάτι ξεχωριστό στις διακοπές (π.χ. δείπνο σε αστεράτο εστιατόριο) ή για να καλύψετε απρόοπτα έξοδα που δεν είχατε υπολογίσει.

Οι άλλοι

Οι διακοπές με φίλους μπορεί να είναι εξαιρετικά ευχάριστες μπορεί όμως να είναι και οι χειρότερες διακοπές που έχετε κάνει ποτέ. Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στα δύο είναι τα άτομα που θα επιλέξετε.

  • Κανόνας πρώτος: Επιλέξτε άτομα που γνωρίζετε καλά και που έχετε πάει μαζί τους τουλάχιστον για καφέ ως το Ναύπλιο αλλιώς η εβδομάδα των διακοπών θα σας φανεί ατελείωτη. Μπαρ – εστιατόριο, άμμος – χαλίκι, ελληνική – ξένη μουσική κλπ είναι διλήμματα που μπορούν να καταστρέψουν τις διακοπές σας. Αν βρεθείτε σ’ αυτή τη θέση δεν χρειάζεται να είστε μαζί ολόκληρο το εικοσιτετράωρο. Συναντείστε τους για πρωινό, μπάνιο κλπ αλλά αφιερώστε και χρόνο ξεχωριστά σε μέρη και δραστηριότητες που ευχαριστούν εσάς και τον καλό σας.
  • Κανόνας δεύτερος: Ποτέ μην κάνετε διακοπές με φιλικό ζευγάρι που αντιμετωπίζει προβλήματα, με την προοπτική να τους τα φτιάξετε γιατί μέχρι το τέλος των διακοπών θα έχει δοκιμαστεί και η δική σας σχέση. Προφασιστείτε ότι θέλετε λίγο χρόνο μόνοι σας, αν δεν θέλετε να περάσετε τις διακοπές σας με καυγάδες και εντάσεις και παραπέμψτε τους φίλους σε έναν ειδικό σε θέματα σχέσεων.
  • Κανόνας τρίτος: Επιλέξτε άτομα που υπολογίζουν να ξοδέψουν ανάλογο ποσό χρημάτων μ’ εσάς. Αν οι φίλοι σας δεν καταδέχονται τίποτα λιγότερο από πεντάστερο και εσείς έχετε αποφασίσει να κάνετε φέτος κάποιες περικοπές τότε είναι καλύτερα να κάνετε διακοπές χωριστά. Η υπέρβαση του μπάτζετ είναι ο συνηθέστερος λόγος προστριβών στα ζευγάρια στις διακοπές αλλά και μετά την επιστροφή.

Έχω αγώνα αύριο

Μετά από ένα δύσκολο χειμώνα όπου ο καλός σου πάρκαρε στην τηλεόραση τις μισές μέρες τις βδομάδας για να δει αγώνες, ανακαλύπτεις πως και αυτό το καλοκαίρι γίνεται κάποια αθλητική διοργάνωση και ο καλός σου θέλει να δει τα ματς. 1. Κράτησε την ψυχραιμία σου, όσο και να χτυπηθείς στο τέλος θα τα δει, λάβε όμως και τα μέτρα σου. 2. Κλείσε δωμάτιο χωρίς τηλεόραση για να μπορείς τουλάχιστον να τον ξεκολλήσεις. 3. Διαπραγματεύσου: ‘‘Φυσικά και θα κατεβούμε στην παραλία για να φάμε και να δεις τον αγώνα αγάπη μου, μετά όμως θα πάμε να περπατήσουμε στην αμμουδιά’’. 4. Εναλλακτικά χρησιμοποίησε το χρόνο αυτό για να κάνεις μάσκα, ψωνίσεις μικροδωράκια, επισκεφτείς τον τοπικό συνεταιρισμό, διαβάσεις ένα περιοδικό, μιλήσεις με φίλες σου.

Υπόλοιπα προηγούμενων λογαριασμών

Οι έντονοι ρυθμοί που επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας αποτρέπει από το να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στο σωστό χρόνο. Έτσι εκείνη η συζήτηση που όλο λέτε ότι θα κάνετε με τον καλό σας, αναβάλλεται και δεν γίνεται ποτέ. Τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και μαζί τους πολλαπλασιάζονται ο θυμός και η δυσαρέσκεια. Στις διακοπές που περνάτε αναπόφευκτα περισσότερο χρόνο μαζί, τα προβλήματα επανέρχονται. Αν τις καθημερινές κοιμάστε εξαντλημένοι από την κούραση της δουλειάς και δεν έχετε ούτε την ενέργεια αλλά ούτε και τη διάθεση να αντιμετωπίσετε και να επιλύσετε προβλήματα και διαφωνίες, στις διακοπές που είστε πλέον ξεκούραστοι ένα μαγιό που δεν απλώθηκε μπορεί να ξεκινήσει παγκόσμιο πόλεμο.

Do

  • Αν δεν λύσατε τα προβλήματά σας τις προηγούμενες 360 ημέρες, πιθανότατα δεν θα τα λύσετε ούτε τώρα. Εξήγησε στο σύντροφό σου με ηρεμία τί θέλεις από αυτόν (π.χ. να ξεπλένει το μαγιό του και να το απλώνει ή να πηγαίνει εκείνος στο φούρνο τα μισά πρωινά έτσι ώστε να ξεκουραστείς και συ).
  • Εντόπισε τον τομέα του προβλήματος. Αν το πρόβλημα είναι η ερωτική σας ζωή (π.χ. προβλέψιμη ή ανύπαρκτη) αντί να απαγγείλεις κατηγορία εκμεταλλεύσου τη χαλαρή διάθεση για να την αναζωπυρώσεις. Αν πιστεύεις ότι δεν συζητάτε αρκετά, ξεκίνα μια χαλαρή κουβέντα σε ωραίο περιβάλλον (π.χ. ηλιοβασίλεμα).
  • Αν έχετε σοβαρά προβλήματα όρισε μία χρονική προθεσμία για να τα συζητήσετε μετά την επιστροφή σας και επέτρεψε στον εαυτό σου να χαλαρώσει και να απολαύσει τις διακοπές.
  • Αν αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να περιμένεις άλλο βρες την κατάλληλη στιγμή. Απέφυγε να ξεκινήσεις συζητήσεις ενώ είναι αγουροξυπνημένος, βλέπει ματς ή έχει πιεί τρία ποτά. Διάλεξε μία χρονική στιγμή που και οι δύο είστε ξεκούραστοι και χαλαροί.
  • Ξεκινήστε μαζί μια καινούργια δραστηριότητα (π.χ. μαθήματα καταδύσεων).

Don’t

  • Μην ξεκινάς καυγάδες σε δημόσιο χώρο.
  • Μην φωνάζεις και μην γκρινιάζεις για το παραμικρό.
  • Εκτονώσου πηγαίνοντας μια βόλτα

 

Γράφει η Αγγελική Γρατσία

Σύμβουλος / Ψυχοθεραπεύτρια

https://www.facebook.com/icare.heart.counseling

Πρώτη δημοσίευση στο Spoiled Woman

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments