Brexit: Ευρωπαϊκό «ναι» στη συμφωνία για το διαζύγιο ΕΕ – Βρετανίας

Brexit: Ευρωπαϊκό «ναι» στη συμφωνία για το διαζύγιο ΕΕ – Βρετανίας

Δεκτή έκαναν τη νέα συμφωνία για το Brexit οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, ανοίγοντας το δρόμο για να προχωρήσει η διαδικασία του διαζυγίου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας.

Το κείμενο συμπερασμάτων τονίζει ότι Κομισιόν, το ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία αυτή θα τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου.

Ωστόσο, στο εν λόγω κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά για το ενδεχόμενο παράτασης του Brexit, εάν οι Βρετανοί νομοθέτες αρνηθούν να υιοθετήσουν την συμφωνία του Τζόνσον.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως η βασική διαφορά ανάμεσα στη συμφωνία Τζόνσον και αυτή της Τερέζα Μέι είναι το ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός αποδέχεται να υπάρχει τελωνειακός έλεγχος στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Η συμφωνία μας επιτρέπει να αποφύγουμε το χάος» είπε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τουσκ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το λόγο έχουν τώρα τα κοινοβούλια -το Βρετανικό και το ευρωπαϊκό.

«Τώρα περιμένουμε τις ψηφοφορίες στα κοινοβούλια» δήλωσε ο κ. Τουσκ, και συμπλήρωσε: «Σε μια πιο προσωπική νότα, αυτό που αισθάνομαι σήμερα είναι θλίψη. Βαθιά μέσα μου θα είμαι πάντα Remainer (σ.σ. έτσι ονομάζονταν πριν από το δημοψήφισμα όσοι υποστήριζαν την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε)».

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments