Πηγές Κ.Ο. της ΝΔ για Αναθεώρηση: Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήρθε καν στη Βουλή

Πηγές Κ.Ο. της ΝΔ για Αναθεώρηση: Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήρθε καν στη Βουλή

Την απουσία του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος στηλιτεύουν πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. “Η ΝΔ θέλει να κρατήσει ψηλά το επίπεδο της συζήτησης που θα εξελιχθεί και επισημαίνει ότι η σημασία που αποδίδει αποδεικνύεται και με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή σήμερα σε αντίθεση με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που επέλεξε να μην έρθει”, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι από την αποτίμηση των δυο εισηγητών φαίνεται η μεγάλη διαφορά στην προσέγγιση: η ομιλία του εισηγητή της ΝΔ κ. Κώστα Τζαβάρα ήταν υπερβατική με έντονα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος περιορίστηκε σε μια ομιλία με ιδεοληπτικά και κομματικά χαρακτηριστικά, κατώτερη των περιστάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της Αναθεώρησης του Συντάγματος η οποία θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση των άρθρων και ομιλίες των Πολιτικών Αρχηγών την επόμενη Δευτέρα. Όσα άρθρα του Συντάγματος έλαβαν πάνω από 180 ψήφους στην προηγούμενη κοινοβουλευτική σύνθεση χρειάζονται 151 για να αναθεωρηθούν, ενώ όσα έλαβαν λιγότερες χρειάζονται τουλάχιστον 180 ψήφους. Μεταξύ των αναθεωρητέων άρθρων που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από την διενέργεια εκλογών (προτείνεται από την πλειοψηφία και αναμένεται να περάσει η σχετική τροποποίηση που ‘οδηγεί’ σε εκλογή ΠτΔ ακόμα και με σχετική πλειοψηφία αν χρειαστεί), η ‘εξίσωση’ υπουργών με απλούς πολίτες με κατάργηση της παραγραφής που ισχύει σήμερα για τα αδικήματα (άρθρο 86 νόμου περί ευθύνης υπουργών), αλλά και διατάξεις που συνδέονται με την δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους. Ενώ, με απόφαση της προηγούμενης Βουλής έμεινε ‘εκτός αναθεώρησης’ το ιδιαίτερα σημαντικό άρθρο 16 που θα επέτρεπε την λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων, γεγονός που δημιούργησε έντονη πολιτική σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Τι είπε ο Κ. Τζαβάρας της ΝΔ

Νωρίτερα ο εισηγητής της ΝΔ κ. Κ. Τζαβάρας μίλησε για την διαδικασία που οδήγησε μέχρις εδώ λέγοντας πως “είχε αναλωθεί στην αντιπαράθεση επιστημονικών απόψεων και πολλές φορές μετατρέπουν ιδεολογικές απόψεις των κομμάτων σε επιστημονικές βεβαιότητες. Αυτό όμως δεν ικανοποιηθεί την ανάγκη αναθεωρείς του συντάγματος που είναι πολιτική και όχι επιστημονική διαδικασία. Και πρέπει ν κατανοήσουμε πως γίνεται στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίες σε χαλεπούς καιρούς για τον ίδιο τον κοινοβουλευτισμό. Γιατί πρέπει ν’ αντιταχθεί σε μια σειρά απόψεις σχετικά με άποψη πολιτών για την φθορά των θεσμών. Γιατί τα 10 χρόνια κρίσης δεν οδήγησαν στην φθορά μόνο συνταγματικών θεσμών αλλά όρθωσαν ένα τοίχος δυσπιστίας. Και ξανάρχεται στην επιφάνεια ο διάλογος που την δεκαετία του ’20 ήταν έντονος και ξεκινάει από την προδοσία των αντιπροσώπων και τις ατέλειες του κοινοβουλευτισμού. Και μάλιστα το λένε πολλοί, ότι υπάρχουν οι 300 που κάθονται και δεν κάνουν τίποτε και έχουν παραδώσει την χώρα σε μια δεινή κρίση. Και τότε (την δεκαετία του ’20) έλεγαν πως ο κοινοβουλευτισμός έχει ξεστρατίσει από τους σκοπούς του. Είναι αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ως ‘μεταδημοκρατική συνθήκη’.

Όμως αυτό που σώζει την δημοκρατία είναι το ίδιο φάρμακο που την έσωσε και τότε. Ότι η δημοκρατία δεν πιστεύει σε απόλυτες αλήθειες. Μέσα από τις συζητήσεις στο Κοινοβούλιο δεν καταλήγουμε στην ορθότερη λύση, αυτές οι ατέλειες δεν σημαίνουν πως πρέπει να εγκαταλείψουμε τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία. Γιατί έχουν ως σκοπό τον συγκερασμό των απόψεων και να οδηγήσουν σε συμβιβασμό μεταξύ αντικρουόμενων συμφερόντων”.

Τι είπε ο Γ. Κατρούγκαλος

Αντίληψη τακτικισμού και ακραίας πολιτικής υποκρισίας, καταλόγισε στη ΝΔ, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι δεν είναι δείγμα θεσμικής σοβαρότητας να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας από απλή σχετική πλειοψηφία όπως προτείνει η κυβέρνηση. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται την προσθήκη ερμηνευτικής διάταξης στο άρθρο 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών που ορίζει ότι η δωροληψία ανήκει στο φυσικό δικαστή, με τον ίδιο τρόπο που νομοθετεί για το ξέπλυμα των αδικημάτων του λευκού κολάρου. Σημείωσε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει την αποτύπωση των δεσμεύσεων της ΝΔ στο άρθρο 54 για τη ψήφο των Ελλήνων των Εξωτερικού, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση αντιθεσμικά πανηγυρίζει για συμφωνίες που δεν έχει εξασφαλίσει.

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments