Στη Silicon Valley, οι πατημασιές του αλόγου αναμειγνύονται με τις πατημασιές του σκύλου

Στη Silicon Valley, οι πατημασιές του αλόγου αναμειγνύονται με τις πατημασιές του σκύλου

Η Silicon Valley είναι σήμερα ένα από τα μέρη όπου η ατζέντα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών είναι η πιο καυτή και παρακολουθείται στενά. Ως γνωστόν, η Silicon Valley, η τεχνολογική βάση των ΗΠΑ, αποτελεί κέντρο αντιδράσεων και αμφισβητήσεων από τη δεκαετία του 1960. Φυσικά, ήταν και το προπύργιο του Δημοκρατικού Κόμματος. Το 2008, όταν ο Ομπάμα εξελέγη πρόεδρος από το Δημοκρατικό Κόμμα, έλαβε τη μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη από τη Silicon Valley. Εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, συντηρητικές φωνές ακούγονται από τα μεγάλα κεφάλια της Silicon Valley. Πολλοί κεφαλαιούχοιεπιχειρηματικών συμμετοχών παρατάσσονται για να ανακοινώσουν την υποστήριξή τους στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά έχει αλλάξει η Silicon Valley ή η πολιτική των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια;

Ο καθένας έχει διαφορετικό λόγο για να υποστηρίξει τον Τραμπ. Για παράδειγμα, ο πρώτος επενδυτής του Facebook Peter Thiel, ένας από τους ιδρυτές της Paypal (όπως έγραψα στις 18 Φεβρουαρίου 2022), ήταν πάντα Ρεπουμπλικάνος, σεαντίθεση με την ομοφυλοφιλική του ταυτότητα. Μάλιστα, ο J.D. Vance, τον οποίο ο Trump πρότεινε ως υποψήφιοαντιπρόεδρο την περασμένη εβδομάδα, εργαζόταν για τονThiel για ένα διάστημα. Ο Marc Andreessen, ιδιοκτήτης ενόςαπό τα μεγαλύτερα κεφάλαια της Silicon Valley και εφευρέτηςτου Netscape, του πρώτου προγράμματος περιήγησης στοδιαδίκτυο, και ο συνεργάτης του Ben Horowitz έχουνδιαφορετικά κίνητρα. Πιστεύουν ότι ο Τραμπ, σε αντίθεση μετους Δημοκρατικούς, δεν θα υιοθετήσει σκληρή στάση όσοναφορά τη ρύθμιση των κρυπτογραφικών περιουσιακώνστοιχείων. Μέχρι σήμερα, η νομική ρύθμιση για τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία δεν μπορούσε να γίνειστις ΗΠΑ, επειδή η διαδικασία του Κογκρέσου είχεμπλοκαριστεί. Όμως, κατά την εποχή του Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γκάρι Γκένσλερ, τηςΕπιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, μήνυσε πολλάχρηματιστήρια και τα έφερε από τη μύτη. Σύμφωνα με φήμες, οι Andreessen και Horowitz επένδυσαν 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία και συναφείς επιχειρήσεις.

Ο Elon Musk έχει πολλούς λόγους. Ορισμένοι από αυτούςείναι προσωπικοί. Ο Musk αισθάνεται ιδιαίτερα άβολα με τιςφιλελεύθερες προσεγγίσεις των Δημοκρατικών τηςΚαλιφόρνιας σχετικά με τη σεξουαλική ταυτότητα τωνπαιδιών (συζήτησα αυτή τη συζήτηση στο άρθρο μου «Η δημιουργική τάξη στις ΗΠΑ τρώει τον εαυτό της» στις 3 Νοεμβρίου). Όπως είναι γνωστό, ένα από τα 11 παιδιά τουΜασκ έχει γίνει τρανσέξουαλ και δεν έχει πλέον επαφή με τονπατέρα του. Ο Μασκ πιστεύει επίσης ότι ο Τραμπ θα είναι πιοχαλαρός στους κανονισμούς για την τεχνητή νοημοσύνη. Μάλιστα, υποστηρίζεται ότι ορισμένα μέλη της ομάδας τουΤραμπ έχουν ήδη ετοιμάσει προεδρικές εγκυκλίους που, αν έρθουν στην εξουσία, θα επιτρέψουν στον ιδιωτικό τομέα να αναπτύξει έργα τεχνητής νοημοσύνης κατά της Κίνας μεμεγάλο προϋπολογισμό. Οι εταιρείες του Μασκ, όπως πάντα, θα μπορούσαν να είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους από αυτά τα δημόσια χρηματοδοτούμενα έργα.

Οι Τραμπίστες επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων είναι ομόφωνοι στην πεποίθησή τους ότι ο Τραμπ θα απομακρύνειτη Λίνα Καν, την επικεφαλής της αμερικανικής ΑρχήςΑνταγωνισμού, και θα την αντικαταστήσει με έναν «λαϊκό». Η Λίνα Χαν επανέφερε το δίκαιο του ανταγωνισμού στις ΗΠΑ μετά από πολλά χρόνια και έχει βάλει στο στόχαστρο τιςμεγάλες ψηφιακές εταιρείες. Το πιο ξεκάθαρο βήμα ήταν να μην επιτρέπει πλέον σε αυτές τις γιγαντιαίες εταιρείες να αγοράζουν μικρές νεοφυείς εταιρείες. Για το λόγο αυτό, έχειγίνει δύσκολη η έξοδος των επενδυτών πολλών νεοφυώνεταιρειών. Διότι στο παρελθόν, μπορούσατε να πουλήσετε τιςμετοχές σας στο Facebook ή τη Google και να βάλετε τα χρήματά σας στην τσέπη σας αντί για μακροπρόθεσμουςτρόπους, όπως οι δημόσιες προσφορές. Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων στη Silicon Valley θέλουν να ξανανοίξουν αυτόν τον δρόμο.

Φυσικά, υπάρχουν ακόμη Δημοκρατικοί στη Silicon Valley. Ο Reid Hoffman, για παράδειγμα. Είναι ο ιδρυτής του LinkedInκαι ένας από τους πρώτους επενδυτές σε εταιρείες όπως η OpenAI, η οποία ανέπτυξε το ChatGPT. Ο Hoffman είναι ένας από εκείνους που υποστηρίζουν ότι η δημοκρατία πουέχει καταστήσει την Αμερική λίκνο της καινοτομίας στονκόσμο πρέπει να διατηρηθεί με σταθερό τρόπο. Λέει ότι αν επιβιώσει η δημοκρατία, όλοι θα βγάλουν χρήματα. Μηνεστιάζετε στα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά σας, λέει. Ο Τραμπ είναι σαφές ότι δεν έχει τέτοια προτεραιότητα. Ο Τραμπ στην πραγματικότητα προσπαθεί να διοικήσει τοκράτος σαν startup, όχι σαν κράτος. Αντί να ακούει τηγραφειοκρατία και τους θεσμούς, δοκιμάζει ό,τι του κατέβειστο μυαλό και αν αποτύχει, κάνει πίσω. Για παράδειγμα, προσπάθησε να απαγορεύσει το TikTok στο τέλος τηςπροεδρίας του. Σήμερα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του TikTok, το οποίο βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη για να απαγορευτεί με νόμο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο.

Φαίνεται ότι οι Αμερικανοί επενδυτές τεχνολογίας, οι οποίοι ήταν οι πρωτοπόροι της καινοτομίας στο παρελθόν, έχουν πλέον γίνει εκπρόσωποι της καθεστηκυίας τάξης. «Ας πάρουμε επιχειρήσεις από το κοινό, αλλά ας μην παρεμβαίνει το κοινό στις επιχειρήσεις μας», λένε. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί το εξής: Η Δεξιά δεν είναι πλέον η Δεξιά και η Αριστερά δεν είναι πλέον η Αριστερά. Είναι ενδιαφέρον ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ είναι αυτός που θέλει τόσο να αυξήσει τις δημόσιες επιδοτήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα όσο και να υποστηρίξει υψηλότερα τείχη προστασίας. Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι αυτό που περιορίζει περισσότερο την ελευθερία της έκφρασης στο όνομα της «πολιτικής ορθότητας» και αυτό που είναι πιο προσκολλημένο στα γραφειοκρατικά πρότυπα. Οι πατημασιές του αλόγου αναμειγνύονται με τις πατημασιές του σκύλου. Δεν είναι σαφές ποιος προκαλεί ποιον και ποιος εκπροσωπεί την καθιερωμένη τάξη πραγμάτων. Αναμφίβολα, ορισμένοι από τους επενδυτές τεχνολογίας που αναφέραμε μπορεί να δηλώνουν την υποστήριξή τους στον Τραμπ μόνο και μόνο επειδή τον βλέπουν ως «τον υποψήφιο που θα κερδίσει». Θα δούμε αν η αποχώρηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν από την κούρσα θα αλλάξει αυτή την κατάσταση. Αποτελεί καλή παράδοση για τους ηγέτες των επιχειρήσεων να δηλώνουν ανοιχτά την υποστήριξή τους σε πολιτικούς υποψηφίους. Ελπίζω οι ΗΠΑ να διατηρήσουν αυτή την παράδοση.

Erol User

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments