Τσίπρας: Δεν Θα γίνουμε Κεντροαριστερά- Αιχμές σε Θεοδωράκη και Γεννηματά

Τσίπρας: Δεν Θα γίνουμε Κεντροαριστερά- Αιχμές σε Θεοδωράκη και Γεννηματά

Διαβεβαιώσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα της Αριστεράς παρέσχε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση “Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη” (σ.σ συνδιοργάνωσε η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ελληνικό γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής ΙΝΕΡΠΟΣΤ της Λούκας Κατσέλη).

Μετά τις διαβεβαιώσεις ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να αλώσει την Κεντροαριστερά ούτε να την εξαυλώσει, σχολίασε την άρνηση των Σταύρου Θεοδωράκη και Φώφης Γεννηματά να συμμετάσχουν στην εκδήλωση ως “έλλειμμα αυτοπεποίθησης” για τις απόψεις τους και για τον χώρο που εκπροσωπούν.

“θα ήταν πολύ πιο πλούσια η συνάντησή μας αν αποδεχόντουσαν την πρόσκληση όλες οι προοδευτικές δυνάμεις. Αν μπορούσα να διαφωνήσω με τον φίλο μου τον Σταύρο Θεοδωράκη και την Φώφη Γεννηματά. Είναι έλλειμμα αυτοπεποίθησης για τις απόψεις τους και για τον χώρο που εκπροσωπούν”, είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πλαίσιο, απέκρουσε τις αιτιάσεις ότι ο ίδιος έχει στρατηγικό στόχο να διεμβολίσει το Κέντρο και το ΚΙΝΑΛ, λέγοντας μάλιστα πως θα ήταν ανόητος αν πίστευε ότι διεμβολίζονται ιστορικές παρατάξεις ή αν αυτό ήταν ο στρατηγικός του στόχος. Αντιθέτως, εγκάλεσε το ΚΙΝΑΛ χωρίς να το κατονομάσει, ότι υπηρετεί την δεξιά.

“Κάποιοι λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να αλώσει τον χώρο της κεντροαριστεράς ή να τον εξαυλώσει. Θα ήμουν ανόητος αν πίστευα ότι ένας ιστορικός χώρος μπορεί να εξαυλωθεί. Θα ήμουν ακόμη πιο ανόητος αν ήταν αυτή η στρατηγική μου. Ο τόπος χρειάζεται συμμαχίες. Εγώ εκπροσωπώ τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι κόμμα της κεντροαριστεράς και δεν επιθυμεί να γίνει”, είπε και πρόσθεσε πως αν κάτι επιθυμεί είναι να πείσει ότι πρέπει να αλλάξουν στρατηγική τα κόμματα αυτά, καθώς, συνέχισε, όταν ένα κόμμα της κεντροαριστεράς έχει ως στρατηγική την ήττα της Αριστεράς, τότε υπηρετεί την δεξιά.

Ευθύνες σε Καραμανλή- Παπανδρέου

Επιχειρώντας μια “αναδρομή” για το τι οδήγησε την Ελλάδα στην κρίση, εγκάλεσε τις ακολουθούμενες μνημονιακές πολιτικές για μετατροπή της Ελλάδας σε “εργαστήρι ενός απάνθρωπου νεοφιλελευθέρου πειραματισμού”, πρόσθεσε όμως ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είναι άμοιρες ευθυνών, τις οποίες απέδωσε στον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου, χωρίς να τους κατονομάσει.

Μια δεξιά κυβέρνηση, λίγο πριν σκάσει η κρίση, φρόντισε να εκτινάξει το έλλειμμα σε δυσθεώρητα μεγέθη, σημείωσε, αναφερόμενος στην Κυβέρνηση Καραμανλή ενώ μίλησε για “μοιραίο λάθος, για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, να παραδοθούν τα κλειδιά της διαχείρισης στο ΔΝΤ”, προδήλως φωτογραφίζοντας την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Ευχαρίστησε πάντως τους ευρωσοσιαλιστές, καθώς όπως τόνισε, σε πολύ κρίσιμες στιγμές που η Ελλάδα βρέθηκε σε μεγάλους εκβιασμούς, οι ευρωσοσιαλιστές πήραν τη σωστή θέση και βοήθησαν όχι την ελληνική κυβέρνηση αλλά τον ελληνικό λαό και οφείλω να πω ένα ευχαριστώ.

Προοδευτική συμμαχία

Σε συνέχεια του προσκλητηρίου που απηύθυνε χθες από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στις προοδευτικές δυνάμεις για εκλογική συμπόρευση, ο κ. Τσίπρας , δεν εξαίρεσε ούτε τους Κομμουνιστές από το κάλεσμά του εν όψει των ευρωεκλογών:

“Σοσιαλδημοκράτες και αριστεροί σοσιαλιστές, κομμουνιστές, αριστεροί και πράσινοι, έχουμε μεταξύ μας σημαντικές διαφορές.

Και ιστορικές αλλά και σε ότι αφορά τη τρέχουσα συγκυρία.

Οφείλουμε όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι η προτεραιότητα σήμερα είναι να φτιάξουμε κοινό ανάχωμα στην έφοδο της ακροδεξιάς και στην καταστροφική για τους λαούς μας ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, που άλλωστε είναι αυτός που τρέφει την ακροδεξιά.

Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας”.

Επ αυτού, πρόσθεσε: Χθες η Κεντρική μας Επιτροπή, έλαβε απόφαση να απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμπαράταξης σε όλες της προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, ενόψει των ευρωεκλογών, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ηγεμονισμούς.

Γνωρίζω ότι κάποιοι συνεχίζουν να βλέπουν με καχυποψία αυτή τη πρωτοβουλία.

 

Τομή η Συμφωνία των Πρεσπών

Απευθυνόμενος σε όσους έδωσαν το “παρών” στην εκδήλωση πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών, τον ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτο Κύρκο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών:

“Ήταν μια γροθιά στο μαχαίρι του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας.

Κάποιοι είπαν ότι δεν είχαμε κανένα λόγο να το αναλάβουμε αυτήν την ευθύνη αλλά και αυτό το πολιτικό κόστος.

Διακινδυνεύσαμε τη κυβερνητική πλειοψηφία.

Διακινδυνεύσαμε και μάλιστα λίγο πριν τις ευρωεκλογές, το όποιο πολιτικό κόστος.

Κάποιοι δεν τόλμησαν να διακινδυνεύσουν πολύ μικρότερο κόστος, κι ας αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί.

Εμείς το τολμήσαμε.

Γιατί ;

Γιατί ήμασταν βέβαιοι ότι λειτουργούμε με βάση τις αξίες μας και ήμασταν βέβαιοι ότι τοποθετούμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας”.

Ομιλητές και παρουσίες

Στην εκδήλωση πέραν του έλληνα Πρωθυπουργού, κεντρικός ομιλητής ήταν και ο “Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ούντο Μπούλμαν.

Παρόντες στο πάνελ των ομιλητών ήταν οι Λούκα Κατσέλη, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Δημήτρης Παπαδημούλης, Μίλτος Κύρκος και η Μαριλένα Κοππά.

Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν κομματικά και κυβερνητικά στελέχη αλλά και οι: Σπύρος Δανέλλης, Νίκος Μπίστης, Μαρία Ρεπούση, Ευάγγελος Αντώναρος,

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments