Μάτι – Μάνδρα: 125 νεκροί λόγω ανυπαρξίας του Κράτους;

Μάτι – Μάνδρα: 125 νεκροί λόγω ανυπαρξίας του Κράτους;

Δυο εθνικές τραγωδίες: 100 νεκροί στην πυρκαγιά στο Μάτι, 25 στην πλημμύρα στην Μάνδρα. Σε διάστημα λίγων μηνών οι δυο τραγωδίες αποτιμήθηκαν δικαστικά και ποινικά και αξιολογήθηκαν (όχι αβασάνιστα, όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τον όγκο δουλειάς τους) σε διώξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα. Οι εισαγγελείς έκαναν το καθήκον τους με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που διαθέτουν.

 

Με αυτό η αποτίμηση γίνεται σε βαθμό πλημμελήματος αλλά είναι ξεκάθαρο πως τα πορίσματα και των δυο καταστροφών ρίχνουν βαριά την ευθύνη στην “ανυπαρξία” του κράτους, τις πάγιες παθογένειες στην οργάνωσή του, τα χαμηλά αντανακλαστικά του. Οι εισαγγελείς που διερεύνησαν και τις δυο καταστροφές καταλήγουν (από διαφορετικές αφετηρίες, καθώς πρόκειται για διαφορετικά ζητήματα και φυσικά φαινόμενα) πως ουσιαστικά το πρόβλημα βρίσκεται στο ίδιο το κράτος.

Η διαφορά

Η διαφορά μεταξύ των υποθέσεων είναι μια και πολύ ουσιαστική. Πως στο Μάτι υπήρξε πέραν των πάγιων παθογενειών και κακή αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, έλλειψη συντονισμού κλπ, όπως καταγράφονται στην εισαγγελική διάταξη. Αντίθετα στη Μάνδρα, τα προβλήματα αφορούν περισσότερο όσα δεν έγιναν κατά το παρελθόν σε σχέση με την πρόληψη μέσω συγκεκριμένων έργων.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι εισαγγελείς για την περίπτωση της Μάνδρας, στο εισαγγελικό τους πόρισμα το οποίο αριθμεί 66 σελίδες, εντοπίζονται δυσλειτουργίες και παραλήψεις των αρμοδίων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών του ακραίου, όπως αναφέρει, καιρικού φαινομένου εξειδικεύοντας τις ενέργειες στις οποίες όφειλε να έχει προβεί η κάθε μία.

Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρεται σε έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας και έργων ορεινής υδρονομίας, πολεοδομικές παραβάσεις, έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων αλλά και έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων. “Στην υπόθεση το ενδιαφέρον των αρχών επικεντρώθηκε κυρίως στην πρόληψη, στο γιατί προκλήθηκαν αυτά τα αποτελέσματα, αφού η πλημμύρα είναι φυσικό φαινόμενο” ανέφεραν αρμόδιες πηγές. Αποτέλεσμα ήταν από την καταστροφική πλημμύρα να χαθούν 25 ανθρώπινες ζωές και να προκληθούν τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες της περιοχής.

Αδικήματα

Τις διώξεις άσκησε η εποπτεύουσα την έρευνα, εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, η οποία είχε καλέσει και τα συγκεκριμένα πρόσωπα ως υπόπτους για τη διάπραξη αδικημάτων στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τελικά μετά την παροχή έγγραφων εξηγήσεων θα κληθούν και ως κατηγορούμενοι.

Τα αδικήματα για τα οποία καλούνται να δώσουν απαντήσεις είναι:

*Πλημμύρα από αμέλεια

*Ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή

*Σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή

*Παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως

Ανακριτής

Η δικογραφία αποστέλλεται σε ανακριτή λόγω σπουδαιότητας με το χαρακτήρα του επείγοντος. Πάντως όπως και στην περίπτωση στο Μάτι ενώ με τις ισχύουσες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, η πολλαπλή ανθρωποκτονία εξ αμελείας οδηγούσε σε ποινή έως 10 χρόνια φυλάκιση, η διάταξη αυτή έχει απαλειφθεί στον υπό διαβούλευση Κώδικα. Πάντως σε αυτό το θέμα το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει διευκρινίσει πως η ποινή πράγματι θα είναι έως 5 χρόνια αλλά για πλημμελήματα από 3-5 χρόνια θα εκτίεται ένα μέρος της ποινής.

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments