Όχι στο αίτημα της Β. Θάνου για έξοδο στα 70. Σφοδρή κριτική Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και από ΝΔ.

Όχι στο αίτημα της Β. Θάνου για έξοδο στα 70. Σφοδρή κριτική Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και από ΝΔ.

Δεν έχουν τέλος οι αιτίες που δημιουργούν συνεχείς αναταραχές στο χώρο της Δικαιοσύνης, με κατηγορίες για πολιτικές και προσωπικές παρεμβάσεις και σκοπιμότητες. «Τρόμο προκαλεί, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, οποιαδήποτε σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο», σχολιάζοντας με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα το περιεχόμενο των συζητήσεων που η ίδια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου αποκάλυψε ότι έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου για παράταση, ουσιαστικά, της θητείας της ηγεσίας της δικαιοσύνης.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή τη δημοσιοποίηση χθες του θέματος που ετέθη προς συζήτηση από τους ανώτατους δικαστικούς κατά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, τονίζει ότι «Η συνταγματική διάταξη δεν αφήνει απολύτως κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Ετσι εφαρμόζεται από την ψήφισή της το 1975 χωρίς ποτέ κανείς να αμφισβητήσει το νόημά της».

Η Ένωση επικρίνει με σφοδρότητα εκείνους που έθεσαν το θέμα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «προκαλεί τρόμο κυρίως για την ευκολία και την ανεπίτρεπτη προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστούν ανυπέρβλητοι συνταγματικοί φραγμοί».

Οι δικαστές και οι εισαγγελείς, καλούν μέσω της Ένωσης τους ευθέως τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρωθυπουργό να πάρουν θέση για το θέμα που προέκυψε και έχει δημιουργήσει νέο κύκλο έντονων πολιτικών αντιδράσεων, καθώς όπως επισημαίνουν «σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα πλήξουν βαρύτατα τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου».

Η ΝΔ χαρακτηρίζει αδιανόητη τη συζήτηση για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών

Αδιανόητη χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία τη συζήτηση για μεταβολή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών που άνοιξε μετα τα όσα είπε σε δεκάδες εφέτες και προέδρους εφετών η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι όταν τέθηκε στον κ. Τσίπρα το θέμα η θέση του, όπως είπε η ίδια, «ήταν πολύ θετική».

Όπως επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση «το όριο ηλικίας για την αποχώρηση των δικαστικών λειτουργών είναι συνταγματικά προσδιορισμένο».

«Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια με τους θεσμούς, το Σύνταγμα, τη Δικαιοσύνη και εν τέλει την ίδια τη Δημοκρατία» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Πως δημιουργήθηκε το όλο θέμα από την Β.Θάνου.

Τις συζητήσεις για παράταση, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση, του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών και μετά το 67ο με αποτέλεσμα να παραμείνουν, αν τελικώς προχωρούσε με νόμο η ρύθμισή του, στη θέση τους τόσο η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, όσο και οι λοιποί κορυφαίοι δικαστικές παράγοντες, αποκάλυψε η ίδια η Πρόεδρος του ΑΠ μιλώντας σε εφέτες και προέδρους εφετών μετά τη συνάντηση της ηγεσίας της δικαιοσύνης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως ανέφερε στους δικαστές η κυρία Θάνου, το θέμα τέθηκε με πρωτοβουλία της ηγεσίας της δικαιοσύνης στον πρωθυπουργό, εκείνος υπήρξε «πολύ θετικός» και οι ανώτατοι δικαστικοί με επιχειρήματα προσπάθησαν να πείσουν ότι το σύνταγμα μπορεί να παρακαμφθεί.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ελέχθη στον πρωθυπουργό ότι παρά τη συνταγματική απαγόρευση που είναι ρητή, μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση καθώς το όριο των 67 ετών που θέτει το σύνταγμα, τίθεται για την προστασία των ίδιων των δικαστών, ενώ μεγαλύτερο όριο δεν σημαίνει και αντισυνταγματική πρόβλεψη.

Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για «εκτροπή» και για πρωτοφανή αντισυνταγματική μεθόδευση.

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments