Όλο και περισσότεροι βλέπουν πρόωρες εκλογές έως τον Ιούνιο 2017. Οικονομία και κρίση θα γονατίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όλο και περισσότεροι βλέπουν πρόωρες εκλογές έως τον Ιούνιο 2017. Οικονομία και κρίση θα γονατίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ΝΔ και στο περιβάλλον του Κ.Μητσοτάκη είναι βέβαιοι ότι μέσα στους επόμενους 6-8 μήνες θα έχουμε οδηγηθεί αναγκαστικά σε πρόωρες εκλογές. Το προεξόφλησε με δήλωσή του ο εκπρόσωπος κ.Κουμουτσάκος. Ωστόσο οι εκτιμήσεις αυτές συγκλίνουν με δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ ότι η διακυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει μεγάλο μέλλον και συγκεκριμένα ότι η οικονομική κρίση, η κακή πορεία των δημοσιονομικών και η αστοχία της Κυβέρνησης να παράξει σοβαρό έργο θα οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές μέσα στο 1917 και συγκεκριμένα έως το Ιούνιο. Με την συμπλήρωση δηλαδή “δύο και κάτι μηνών” όπως συνέβη ήδη με την δεύτερη διακυβέρνηση Κ.Καραμανλή, και με τις Κυβερνήσεις Γ.Παπανδρέου και Α.Σαμαρά.

Eurasia Group: Πρόωρες εκλογές στο α’ εξάμηνο του 2017 αν δεν λυθεί το θέμα του χρέους, όπως επιμένει ο Ελληνας Πρωθυπουργός αλλά αρνούνται όχι μόνο ο Γ. Σόιμπλε και πολλοί άλλοι στις Βρυξέλλες.
Πιθανές θεωρεί τις πρόωρες εκλογές στο πρώτο εξάμηνο του 2107 η Eurasia Group αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016.Κατι που δεν φαίνεται ορατό μετά τις νέα κατηγορηματική δήλωση, χθες πάλι, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών( και πολλών άλλων συναδέλφων του και παραγόντων στην Ε.Ε.) ότι το όλο θέμα θα συζητηθεί το 2018 ή πάντως μετά τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείεται να τραβήξει την πρίζα και να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το πρώτο εξάμηνο του 2017 αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος» αναφέρει ο, επικεφαλής της Eurasia Group, Mujtaba Rahman, σε δηλώσεις του, στον Guardian. Σύμφωνα με τον Rahman «οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, αποτελούν το «κλειδί» για τη β΄αξιολόγηση αλλά παράλληλα είναι «κόκκινη γραμμή» για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι παραδοσιακά υποστηρίζουν τα εργασιακά δικαιώματα και τα συνδικάτα».

Οπως υποστηρίζει, σε μεγάλο βαθμό οι εξελίξεις θα κριθούν σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον και όχι στην Αθήνα, δεδομένης της κόντρας για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το ελληνικό χρέος.
Πιθανό θεωρεί το ενδεχόμενο πρόσωρων εκλογών στην Ελλάδα στο α΄εξάμηνο του 2017, η Eurasia Group, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος έως τον Δεκέμβριο του 2016.

Μια τέτοια εξέλιξη θα προστεθεί στη μακρά λίστα των προκλήσεων με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι Ευρωπαίοι αυτό το διάστημα, τονίζει χαρακτηριστικά. Στο δημοσίευμα του Guardian γίνεται εκτενής αναφορά στη δεύτερη αξιολόγηση που αρχίζει αυτήν την εβδομάδα αλλά και στην εκτίμηση του Ινστιτούτου Bruegel ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές το 2018 και για το λόγο αυτό θα χρειαστεί και τέταρτο Μνημόνιο.

Ο Ποιοι άλλοι και γιατί βλέπουν πρόωρες εκλογές το 2017.

Ρευστότητα και αβεβαιότητα σ το πολιτικό σκηνικό στη χώρα για ακόμη μια φορά, με την οικονομία να βρίσκεται στο προσκήνιο και με τα σενάρια πρόωρων εκλογών να επανέρχονται όσο και αν η κυβέρνηση τα απορρίπτει μετ’ επιτάσεως. Ομιλεί για εκλογές το φθινόπωρο του 2019 αλλά δεν φαίνεται να πείθει. Η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η έστω και προκαταρκτική συζήτηση για το χρέος, αποτελούν τα κρίσιμα στοιχήματα για το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά με αυταπάτες ότι μπορεί να πιέσει τα πράγματα και θα προκαλέσει σύντομα αποφάσεις. Κάτι το οποίο όλες οι προβλέψεις αποκλείουν.
Αν όμως υπάρξουν προβλήματα και οι πιέσεις ενταθούν από τους δανειστές, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Κάτι που τονίζουν και οι αναλύσεις ξένων εφημερίδων και αναλυτών ενώ το «βλέπουν» και βουλευτές της αντιπολίτευσης.

El Pais

Ρεαλιστική πιθανότητα πρόωρων εκλογών βλέπει η ισπανική εφημερίδα El Pais, καθώς όπως λέει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα χάνει τη δημοτικότητά της, λόγω της αγανάκτησης του κόσμου για τη μη τήρηση των μη ρεαλιστικών υποσχέσεών της αλλά και λόγω της απουσίας γρήγορων κι εύκολων λύσεων σε σύνθετα προβλήματα που απαιτούν διάλογο κι όχι προκλητικές προτάσεις.
Αλλά, προσθέτει, πέραν των δυσκολιών με την οικονομική πολιτική -κάτι το οποίο, δυστυχώς, οι Έλληνες έχουν συνηθίσει- ο ΣΥΡΙΖΑ υποφέρει από την αποτυχία του να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση και τη διαμάχη που ξέσπασε γύρω από τον νέο νόμο για το τηλεοπτικό πεδίο, η συνταγματικότητα του οποίου αμφισβητείται.

Γ.Κουμουτσάκος: Σε 6-8 μήνες

«Η χώρα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος και χαρακτήρισε στάση ευθύνης το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσφυγή στις κάλπες.
Ο κ. Κουμουτσάκος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει εκλογές το επόμενο διάστημα, 6 έως 8 μηνών, καθώς ο κ. Τσίπρας με την ομιλία του προανήγγειλε πόλωση και διχασμό αλλά και σύγκρουση με τους δανειστές για το χρέος.
Εκτίμησε, δε, ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι δύσκολη, προσθέτοντας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κατά των μαζικών απολύσεων γιατί η κοινωνία δεν τις αντέχει.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να συμμετέχει στη συζήτηση για την συγκρότηση του ΕΣΡ γιατί θεωρεί ότι είναι κωμωδία, αφού οι ίδιοι άνθρωποι που μας καλούν είναι εκείνοι που του στέρησαν τη δυνατότητα να παίξει τον ρόλο του, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, για τις άδειες.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα «δραπετεύσει» με εκλογές το 2017 όπως ο Καραμανλής το 2009, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Free Sunday ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος.Ο κ. Θεοχαρόπουλος έκανε λόγο για αντιπαράθεση «καφενειακού τύπου», διχαστικό λόγο και τεχνητή πόλωση στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Οδ.Κωνσταντινόπουλος(ΠΑΣΟΚ):Βέβαιες οι πρόωρες εκλογές.

«Ο κ.Τσίπρας έχει δύο επιλογές: να κάνει “ηρωική έξοδο” με εκλογές χρησιμοποιώντας την υπόθεση του χρέους ή να κρατηθεί λίγο ακόμη στην εξουσία. Επειδή πάντα κάνει ό,τι του λέει ο κ.Σόιμπλε, αλλά και είναι γαντζωμένος στην εξουσία μαζί με τον κ.Καμμένο, πιστεύω πως οι εκλογές θα γίνουν μέσα στο 2017», τονίζει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Citigroup

Αν και η εφαρμογή του τρίτου προγράμματος έχει σημειώσει πρόοδο, οι καθυστερήσεις από την ελληνική κυβέρνηση καταδεικνύουν την πολύ χαμηλή ιδιοκτησία του προγράμματος. Αυτό τονίζει η Citigroup σε σχετικό report, υπογραμμίζοντας ότι το ρίσκο εφαρμογής του προγράμματος παραμένει υψηλό.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2017 είναι αρκετά απίθανη, επισημαίνει ωστόσο ότι οι πιθανότητες μιας πλήρους αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις έχουν υποχωρήσει.
Ομόνοια: το σημείο μηδέν της Ελλάδας

Εκτός οικονομικής ατζέντας, η Suddeutsche Zeitung του Μονάχου καταγράφει την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της Ομόνοιας, με την ξεχωριστή πένα της Κριστιάνε Σλέτσερ, που είχε διατελέσει για πολλά χρόνια ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα. Σε μία ιστορική αναδρομή η δημοσιογράφος επισημαίνει ότι στον πολεδομικό σχεδιασμό της Αθήνας «αυτή η πλατεία είχε εξ΄αρχής μία ιδιαίτερη νοηματοδότηση. Από εδώ αρχίζει η μέτρηση χιλιομετρικών αποστάσεων προς τις άλλες ελληνικές πόλεις. Η Ομόνοια είναι το ελληνικό σημείο μηδέν. Σκοπός της ήταν να αποδείξει ότι και η Αθήνα έχει τα φόντα να αναδειχθεί σε ευρωπαϊκή μητρόπολη. Έξι εμβληματικές οδικές αρτηρίες οδηγούν προς όλες τις κατευθύνσεις. Πρότυπο, ακόμη και για την ονομασία της πλατείας, αποτελεί η Place de la Concorde των Παρισίων(…)». Αυτά ως προς τον σχεδιασμό.

Η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη: «Υπάρχουν τόσες πολλές ιστορίες για την Ομόνοια. Για τους ανθρώπους που έκαναν το μακρύ ταξίδι με λεωφορείο από την επαρχία αναζητώντας την τύχη τους και εδώ πατούσαν για πρώτη φορά το πόδι τους στην Αθήνα. Για τα ζευγαράκια που έδιναν ραντεβού σε ένα φαρμακείο υπεράνω υποψίας στην πλατεία. Για τους διανοούμενους που είχαν τραπέζι στο ΝΕΟΝ, ένα κομψό καφενείο. Από το βράδυ του Σαββάτου στοιβάζονταν στα πολυάριθμα περίπτερα της πλατείας οι κυριακάτικες εφημερίδες. Και σήμερα; Η διάθεση των εφημερίδων δεν συμφέρει πια, η κρίση χτύπησε σκληρά και τα μέσα ενημέρωσης, το ΝΕΟΝ δεν αποτελεί παρά μία ανάμνηση. Η Ομόνοια είναι ένας τόπος με ένδοξο παρελθόν, αμφίβολο παρόν και αβέβαιο μέλλον. Δηλαδή ένας καθρέφτης της χώρας».

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments