Μέχρι και αυτόφωρο,σε όσους βασανίζουν οικόσιτα ζώα.

Μέχρι και αυτόφωρο,σε όσους βασανίζουν οικόσιτα ζώα.

Ακόμα και αυτόφωρο πλέον, σε όσους βασανίζουν και ακρωτηριάζουν ζώα (σκύλοι, γάτες, άλογα, πτηνά, γαϊδούρια, μουλάρια).

Αυστηρή εντολή του Αρείου Πάγου προς τους εισαγγελείς και τα αστυνομικά τμήματα.

Παρά τις καμπάνες ,που έχουν πέσει από δικαστήρια για τις θανατώσεις και την μεγάλη κακοποίηση πολλών ζώων, τα φαινόμενα αυτά δεν έχουν εκλείψει σε όλη την Ελλάδα και δυστυχώς συμβαίνουν, όπως καταγγέλλουν αρμόδιοι φορείς προστασίας, οι κακοποιήσεις ζώων είναι ιδιαίτερα αυξημένες και συμβαίνουν με την ανοχή κάθε τοπικής κοινωνίας.

Πρώτη αυστηρή ποινή που δεν έγινε διδακτική. Διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ για βασανισμό που επέφερε το θάνατο υποσιτισμένου αδέσποτου σκύλου επιβλήθηκε σε κάτοικο του Χαρωπού Σερρών.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών Ζωή Κοντού, «ο 69χρονος κάτοικος Χαρωπού συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία όταν στις 6 Ιουλίου το βράδυ έγινε αντιληπτός από άνδρες του αστυνομικού τμήματος Σιδηροκάστρου, να βασανίζει και να χτυπά ανελέητα με ένα παλούκι μέχρι θανάτου ένα υποσιτισμένο, αδέσποτο σκυλί».
Ο 69χρονος συνελήφθη και οδηγήθηκε στο δικαστήριο όπου του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης οχτώ μηνών με αναστολή και πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Δεύτερη και τρίτη καμπάνα. Δικαστική απόφαση – σταθμός για την κακοποίηση σκύλου επιβλήθηκε σε κάτοικο της Κάτω Καμήλας Σερρών, ο οποίος καταδικάστηκε από το Τριμελές Κακουργιοδικείο σε 1 χρόνο φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο, χωρίς αναστολή.
Η καταδίκη έρχεται στον απόηχο της άγριας θανάτωσης της Μάγκι, ενός κουταβιού στα Στύρα Ευβοίας. Ο κατηγορούμενος εντοπίστηκε να βασανίζει τον σκύλο, σέρνοντάς τον με τη μηχανή του, επί ώρες, μέχρι που κατάφεραν να τον σταματήσουν κάποιοι νεαροί. Παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη και καταδικάστηκε.

Όμως χρειάστηκε η Δικαιοσύνη να απειλήσει με σκληρότερες ποινές σε αυτές τις απάνθρωπες, βασανιστικές συμπεριφορές «κτηνανθρώπων» της κοινωνίας.
.ην αυστηρή τήρηση δύο παλαιότερων εγκυκλίων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (2013 και 2014) για την προστασία των ζώων, παρήγγειλε ο αντεισαγγελέας του ΑΠ, Βασίλης Πλιώτας, στους εισαγγελείς εφετών και εκείνοι με τη σειρά τους στους εισαγγελείς πρωτοδικών.

Ο κ. Πλιώτας ζητεί από τους συναδέλφους του να παρεμβαίνουν σε κάθε περίπτωση που γίνεται γνωστός βασανισμός ζώων και παράλληλα να ελέγχουν εάν τηρούνται οι διατάξεις για την υγεία και προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση, την κακοποίηση, τον βασανισμό, τη χρησιμοποίησή τους για κερδοσκοπία, κλπ.

Παράλληλα, στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρεται ότι δεν πρέπει να διαφεύγουν από την ποινική δίωξη και την τιμωρία τα παραβατικά άτομα και ειδικά εκείνα των οποίων οι πράξεις τους εμφανίζονται με επαναλαμβανόμενη ένταση. Και στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία της σύλληψης και του αυτοφώρου.

Οπως είναι γνωστό, το 2014, η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, είχε εκδώσει σχετική εγκύκλιό της και ζητούσε από τους εισαγγελείς Εφετών να εξετάζονται άμεσα και με προσοχή κάθε είδους πληροφορίες-καταγγελίες, απ’ όπου κι αν προέρχονται, αναφορικά με περιστατικά βασανισμού, κακοποίησης, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου ή πράξεων βίας κατ’ αυτού, όπως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμός, σύνθλιψη, ακρωτηριασμός κτλ.

Προγενέστερα, τον Απρίλιο του 2013, ο αποβιώσας Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης, τότε αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, είχε αποστείλει στις κατά τόπους εισαγγελίες της χώρας παρόμοια εγκύκλιο. Δυστυχώς χρειάστηκε να γίνει νέα υπόμνηση και αυστηρότερη προειδοποίηση των βασανιστών και ψυχικά άρρωστων.

Επίσης, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με αφορμή τις συνεχιζόμενες καταγγελίες για κακοποίηση ζώων, ζητεί από τους συναδέλφους του εισαγγελείς Εφετών να ασκήσουν την επιβαλλόμενη εποπτεία στη περιφέρεια ελέγχου τους.

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments