Deutsche Welle: Πλούσιοι Τούρκοι αγοράζουν όλο και περισσότερα ακίνητα στην Ελλάδα. Ποιες περιοχές προτιμούν. Τιμές.

Deutsche Welle: Πλούσιοι Τούρκοι αγοράζουν όλο και περισσότερα ακίνητα στην Ελλάδα. Ποιες περιοχές  προτιμούν. Τιμές.

Στόχος να να ξεφύγουν από τον Ερντογάν – Η Ελλάδα αποδεικνύεται μία διαφυγή- έκπληξη, αναφέρει το δημοσίευμα.

Την ώρα που οι εκκαθαρίσεις στην Τουρκία, στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, πλούσιοι Τούρκοι αγοράζουν ασταμάτητα ακίνητα στην Ελλάδα, όπως γράφει η Deutsche Welle.

Για τους εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους που ανησυχούν για την απομάκρυνση του Ταγίπ Ερντογάν από τη δημοκρατία, η Ελλάδα αποδεικνύεται μία διαφυγή- έκπληξη, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ποτέ δεν εμπιστεύτηκα αυτόν τον άνδρα. Ενας Θεός ξέρει τι είναι ικανός να κάνει. Πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος», είπε στην Deutsche Welle Τούρκος που βρισκόταν σε αναζήτηση ακινήτου στην Αθήνα.

Από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, τον περασμένο Ιούλιο, τα κτηματομεσιτικά γραφεία στην Αθήνα έχουν κατακλυστεί από Τούρκους πελάτες, αναφέρει το δημοσίευμα. Πολλοί από τους μεσίτες κάνουν λόγο ακόμη και για αύξηση της ζήτησης κατά 50% τον τελευταίο χρόνο. Ιδιαίτερα όμως από τον περασμένο Ιούλιο, το ενδιαφέρον εκτοξεύθηκε.

«Το τηλέφωνό μου δεν σταματά να χτυπά», είπε στην Deutsche Welle ο Κώστας Αρσάνογλου, μεσίτης, που λέει ότι δέχεται έως και 50 τηλέφωνα την ημέρα από Τούρκους, ενώ το γραφείο του δημιούργησε ιστοσελίδα και στα τουρκικά. «Οι Τούρκοι έχουν την ικανότητα να ανακάμπτουν και να ελίσσονται κατά τη διάρκεια κρίσεων. Οπότε, αυτό το νέο ενδιαφέρον δεν οφείλεται στο γεγονός ότι αποφάσισαν ξαφνικά να τα μαζέψουν και να μετακομίσουν στην Ελλάδα. Απλά οι πλούσιοι και μορφωμένοι Τούρκοι προετοιμάζονται για ένα plan b, αν τα πράγματα χειροτερέψουν στη χώρα τους», πρόσθεσε.

«Με την Ελλάδα να προσφέρει βίζα για επενδύσεις που ξεπερνούν τα 250.000 ευρώ, οι τουρκικές οικογένειες αγοράζουν ακίνητα για να εξασφαλίσουν το μέλλον των παιδιών τους», συνεχίζει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο έχουν δοθεί 21 βίζες σε Τούρκους στον πρώτο μήνα έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ πολλές ακόμη είναι υπό επεξεργασία. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να ρίξει το όριο των 250.000 σε επενδύσεις.

Μεταξουργείο, Κεραμεικός, ιστορικό κέντρο

Το πρώτο «κύμα» Τούρκων αγοραστών , έγραφε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τον περασμένο Απρίλιο, στράφηκε κυρίως στην αγορά κατοικίας των νοτίων προαστίων, κάτι που έπραξαν και αρκετοί Ρώσοι ή Λιβανέζοι επενδυτές, που επίσης κινούνται για την απόκτηση βίζας στην Ελλάδα. Ετσι, αρκετοί πωλητές με ακίνητα αξίας 200.000 ευρώ έσπευσαν να αυξήσουν το ζητούμενο τίμημα στις 250.000 ευρώ, προκειμένου να μπορέσουν να απευθυνθούν και στη συγκεκριμένη αγοραστική ομάδα. «Ουσιαστικά, οι τιμές αυξήθηκαν με τεχνητό τρόπο», τονίζει ο κ. Αρσλάνογλου. Παράλληλα δημιουργήθηκε και κορεσμός, καθώς πλέον είναι ελάχιστες οι διαθέσιμες προς πώληση κατοικίες στο συγκεκριμένο εύρος τιμών. Ετσι, οι Τούρκοι έχουν πλέον στραφεί στην αναζήτηση κατοικιών σε περιοχές του κέντρου, κυρίως του ιστορικού κέντρου, όπως το Μεταξουργείο και ο Κεραμεικός. Ασφαλώς σε αυτά τα σημεία τα πωλούμενα διαμερίσματα είναι αισθητά φθηνότερα από τις 250.000 ευρώ που είναι και το ελάχιστο όριο για την απόκτηση άδειας παραμονής. Ετσι, αρκετοί στρέφονται στην απόκτηση μικρότερων ακινήτων, προκειμένου να συγκεντρωθεί το σχετικό ποσό. Παράλληλα, τα μηνιαία ενοίκια πολλαπλασιάζονται, καθώς το συνολικό κόστος ενοικίασης 10 μικρών διαμερισμάτων των 25.000 ευρώ έκαστο μπορεί να ανέλθει σε περίπου 2.000 ευρώ μηνιαίως (από 200 ευρώ το κάθε ακίνητο). Στον αντίποδα, ένα μεγάλο διαμέρισμα είναι δυσκολότερο να μισθωθεί, το δε ενοίκιο κυμαίνεται από 800 έως 1.200 ευρώ μηνιαίως.

Και «χρυσές βίζες»

Από τα 57 σπίτια που έχουν πουληθεί με τη βοήθεια των τριών Τούρκων που μίλησαν στην «Κ», μόνο οι ιδιοκτήτες 12 εξ αυτών έχουν ήδη στα χέρια τους τη «χρυσή βίζα». Για τους υπόλοιπους η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως και την 1 Φεβρουαρίου είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία συνολικά για 49 ακίνητα που αντιστοιχούν σε 128 άδειες διαμονής στους Τούρκους ιδιοκτήτες και τις οικογένειές τους.

Οι περισσότεροι αγόρασαν ακίνητα αξίας 250.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Οπως εκείνοι που αγόρασαν για 850.000 ευρώ το ακίνητο που στεγάζει τη ΔΕΗ στη Μεσογείων, εκείνους που ψάχνουν ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας με ένα εκατ. ευρώ ή τον επιχειρηματία που ψάχνει μια αποθήκη 4.000 τ.μ. για να στεγάσει τη βιοτεχνία του, αφού οι ξένοι πελάτες του δεν επιθυμούν πλέον να ταξιδεύουν στην Τουρκία.

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments