Στη κομματική γραμμή Π. Σκουρλέτη, ο Αλ. Τσίπρας αποφασισμένος για σύγκρουση με Πατούλη – ΚΕΔΕ και τους δημάρχπυς.

Στη κομματική γραμμή  Π. Σκουρλέτη, ο  Αλ. Τσίπρας  αποφασισμένος για  σύγκρουση με Πατούλη – ΚΕΔΕ και τους δημάρχπυς.

Εξήγγειλε την απλή αναλογική, χωρίς κανένα μπόνους στους πρώτους.

Παράλληλα, αιχμηρή έκθεση κατά των ΟΤΕ. από τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης της διετίας ΣΡΙΖΑ. «Πρωταθλητές οι δήμοι στη διαφθορά»

«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 θα γίνουν με απλή αναλογική». Αυτό ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξη του, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι »η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει, επίσης, τον ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σύστημα εκλογής και τη θέσπιση κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου» και πρόσθεσε: «Μετά από επτά χρόνια κρίσης περνάμε σε μία νέα εποχή που τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως παλιά». Εξληγησε ότι το Φθινόποωρο, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών ειχε μιλήσει για τον Ιούνιο, θα κατατεθεί η σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή για τη καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές,( χωρίς κανένα μπόνους στους πρώτους συνδιασμούς και με αναγκαστική την πολυδιάσπαση και την πολυσυνεργασία στη διοίκηση του κάθε Δήμου).

Ο πρωθυπουργός επίσης σημείωσε ότι η απλή αναλογική θα ενισχύσει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και τη Δημοκρατία. «Θα εισάγει την αρχή της συνεννόησης και συνεργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ μίλησε για “ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά το εκλογικό σύστημα, το σύστημα εκλογής δημοτικών, περιφερειακών συμβουλίων και δημάρχων και περιφερειαρχών, το σύστημα διοίκησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη θέσπιση της κοινωνικής συμμετοχής και του ελέγχου των πολιτών απέναντι στον θεσμό”.

Γιώργος Πατούλης προειδοποιητικός από τον Απρίλιο: Η απλή αναλογική θα διαλύσει τους δήμους

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με τις θέσεις της για την διοικητική μεταρρύθμιση έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στις αρχές Απριλίου, μετά τις πρώτες εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών για την απλή αναλογική, προκειμένου να δώσει ρόλο κι επιρροή στις μικρές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε και στις δημοτικές εκλογές του 2015.

Στα πλαίσια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στις 3 Απριλίου,ο κ. Πατούλης ζήτησε παράλληλα να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και την ΚΕΔΕ ώστε να συζητηθεί αναλυτικά πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, η ανακατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων στους δήμους.

Όπως είπε, «η ΚΕΔΕ απαιτεί την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων με συγκεκριμένες πολιτικές όπως φορολογική αποκέντρωση, άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων, δημιουργία αναπτυξιακού προγράμματος, πρόσβαση των δήμων στο ΕΣΠΑ μέσω ειδικού προγράμματος δύο δισ. ευρώ κ.ά..

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο επισήμανε ότι η ΚΕΔΕ δεν συζητά καμία αλλαγή και πρόσθεσε ότι η απλή αναλογική δεν καλύπτει κανένα πρόβλημα, αντίθετα «θα οδηγήσει στη διάλυση των δήμων».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δ.σ. της ΚΕΔΕ, Απόστολος Κοιμίσης, τόνισε ότι «πρόκειται για έναν αγώνα διαρκείας απέναντι στην αντίληψη ότι η χώρα μπορεί να πορεύεται με το σημερινό διοικητικό μοντέλο». Εκοτε υπήραμν εκατοντάδες δήμαρχοι και στελέχη των ΟΤΑ διαμαρτυρόμενοι για τις μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτιζόμενλοι με τις θέσεις του Γιώργου Πατούλη.

Πρωταθλητισμό στη διαφθορά κάνουν οι δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης της διετίας του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση.

Η έκθεση που παρουσιάστηκε σε ημερίδα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας αφορά στη διετία 2015-2016 και σε 871 ελέγχους, που διενεργήθηκαν.

Από αυτούς, σε 216 περιπτώσεις διαπιστώθηκε παραβατικότητα, εκ των οποίων:

  • Οι 119 αφορούν σεΟΤΑ α΄ βαθμού και δημοτικές επιχειρήσεις,
  • Οι 39 σεΝομικά Πρόσωπα,
  • Οι 24 σευπουργεία,
  • Οι 19 σεΑποκεντρωμένες Διοικήσεις
  • Οι υπόλοιπες 15 σεΠεριφέρειες.

Οι έλεγχοι στους ΟΤΑ, αφορούσαν υποθέσεις δόμησης και χωροταξίας, ανάθεσης έργων, προμηθειών αγαθών και παροχής υπηρεσιών και στη διαδικασία χορήγησης αδειών ιδίως σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, αρκετοί από τους ελέγχους αφορούσαν στην οργάνωση και λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, σε υποθέσεις δημοσίων έργων-συμβάσεων, σε ζητήματα πολεοδομικής φύσης, στην εκπαίδευση και κατάρτιση, σε άλλα θέματα δήμων.

Από τις 413 εκθέσεις επιθεώρησης-ελέγχου του 2016, οι 133 από αυτές (ποσοστό 32,20%), αναζητήθηκαν ευθύνες υπαλλήλων ή οργάνων της διοίκησης για πειθαρχικά παραπτώματα ή ανέκυψαν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες, οπότε οι σχετικές εκθέσεις γνωστοποιήθηκαν στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την ποινική αξιολόγηση των σχετικών πράξεων και παραλείψεων.

Οι 85, από αυτές τις περιπτώσεις αφορούσαν υπαλλήλους σε δήμους και επιχειρήσεις τους, οι 23 σε Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου, οι 9 σε υπουργεία και από 8 περιπτώσεις σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Περιφέρειες.

Ποσοστό της τάξης του 58% των λειτουργών, για τους οποίους προτάθηκε η άσκηση πειθαρχικής δίωξης, προέρχεται από τους ΟΤΑ α’ βαθμού και επιχειρήσεις τους, ενώ για 9 δημάρχους προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Περίπου 6 στους 10 ελέγχους που διενεργήθηκαν από το Σώμα είχαν ως έναυσμα επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες, ενώ αυξημένο, για τρίτη συνεχή χρονιά, ήταν το ποσοστό ελέγχων που διενεργήθηκαν κατόπιν εντολών υπουργών, παραγγελιών δικαστικών ή εισαγγελικών Αρχών ή αιτημάτων του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, καθηγητής Δημοσθένης Κασσαβέτης τόνισε ότι από τα συμπεράσματα της έρευνας «προκύπτει το συμπέρασμα ότι εντός των κρατικών θεσμών υπάρχουν παγιωμένα δίκτυα, που παράγουν και αναπαράγουν φαινόμενα κακοδιοίκησης και διαφθοράς και τα οποία συνυφαίνονται με την παραβίαση από φορείς που ασκούν δημόσια εξουσία, των αρχών της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας».

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί άμεση προτεραιότητα στον περιορισμό και την πάταξη των φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς, που σύμφωνα με τον ίδιο «αποτελούν προϋπόθεση για ποιοτικές κρατικές λειτουργίες».

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments