Τσίπρας – Καμμένος: Πιθανό το διαζύγιο πριν από τον Μάιο

Τσίπρας – Καμμένος: Πιθανό το διαζύγιο πριν από τον Μάιο

Ούτε ένα, ούτε δυο, αλλά τρία ήταν τα ραπίσματα που κατάφερε ο Πάνος Καμμένος στον συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα, μόλις μέσα σε ένα 24ωρο, με το …μορατόριουμ μάλιστα των δύο να υποτίθεται πως είναι σε ισχύ, τουλάχιστον έως τον προσεχή Μάρτιο.

Αρχικά, ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ , Τοσουνίδης, το βράδυ της Τρίτης δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ, πως το κόμμα θα μπορούσε να συνταχθεί ακόμα και με τη Ν.Δ σε πρόταση μομφής που ενδεχομένως ασκήσει στην Κυβέρνηση εάν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, υπό τον όρο να δεσμευτεί η Ν.Δ ότι δεν θα παραχωρήσει τον όρο “Μακεδονία” στους γείτονες.

Το αμέσως επόμενο πρωί, ο Π. Καμμένος ευρισκόμενος ως υπουργός Εθνικής Αμύνης ( και όχι ως πρόεδρος κόμματος) στην Ουάσινγκτον “λάνσαρε” δυο δικές του ιδέες που δεν απηχούν τις θέσεις της κυβέρνησης:

1. Να “παρακαμφθεί” η Συμφωνία των Πρεσπών και να βρεθεί άλλος τρόπος για την είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ( και μάλιστα λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από τη “μητέρα των μαχών” που δίνει ο Ζάεφ στο κοινοβούλιό του προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός 80 και να ανοίξει η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης

2. Πρότεινε να “γεμίσει” αμερικανικές βάσεις η Ελλάδα, προσκαλώντας τις ΗΠΑ να πράξουν σχετικώς.

Και αν για την “παραφωνία” Τοσουνίδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα “λύθηκε” καθώς επικοινώνησαν μαζί του συνεργάτες του Α. Τσίπρα τους οποίους διαβεβαίωσε ότι δεν εννοούσε ακριβώς αυτό, δεν τα είπε έτσι και εν πάση περιπτώσει με αυτή του τη δήλωση αποσκοπούσε να αναδείξει την “υποκρισία της Ν.Δ”, πειστικές εξηγήσεις για τη στάση Καμμένου στις ΗΠΑ, δεν υπάρχουν.

“Πάγος” στο Μαξίμου

Στο άκουσμα των σχετικών δηλώσεων Καμμένου ( ο κ. Τσίπρας τις πληροφορήθηκε από την Ελούντα) , στο Μαξίμου, πάγωσαν.

Πέραν του προσωπικού τέμπο στο οποίο άρχισε να χτυπάει ο Π. Καμμένος σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, φέροντας μάλιστα την ιδιότητα του υπουργού Αμύνης της Κυβέρνησης, ενοχλήθηκαν σφόδρα και για το δια ταύτα της εναλλακτικής του πρότασης.

Ώρες μετά ( και ενώ τον είχε αδειάσει πρώτος ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος), από το Μαξίμου εκδόθηκε ένα λακωνικό, άτυπο σχόλιο που επικεντρωνόταν στην Συμφωνία των Πρεσπών:

“Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία”.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξάλλου, στην κυβέρνηση βρίσκουν εξαιρετικά άστοχη την παρέμβαση Καμμένου περί “εναλλακτικού σεναρίου” διότι παρέχει στα Σκόπια μια “δίοδο” διαφυγής από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την υλοποίηση της συμφωνίας, βάζοντας την πΓΔΜ στην ευρωατλαντική συμμαχία, από το παράθυρο.

Τζέφρι Πάιατ: Έχουμε τη Σούδα – Δε μας ενδιαφέρουν άλλες βάσεις

Ερωτήματα και έκπληξη προκαλεί και αυτή καθαυτή η “πρόσκληση” Καμμένου στις ΗΠΑ να δημιουργήσουν σειρά βάσεων στην Ελλάδα.

Δεδομένου μάλιστα, πως ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση “Δέλτα” ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Από στρατιωτικής πλευράς θα τόνιζα σε εσάς και τους τηλεθεατές σας ότι υπάρχει μόνο μία βάση, της Σούδας και αυτή βρίσκεται στα Χανιά και δε μας ενδιαφέρει να έχουμε ως επιδίωξη άλλες βάσεις σε άλλα μέρη της Ελλάδας”.

Μένεα Βούτση

Κι αν από τα “κεντρικά” της Κυβέρνησης απέφυγαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά , ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, άφησε ξεκάθαρες αιχμέςγια τη στάση Καμμένου:

“Δεν γνωρίζω πού κατατείνει. Όσα είπε ο κ. Καμμένος είναι πολύ πέρα από τη διατυπωμένη θέση των ΑΝΕΛ για τη διαφωνία τους. Δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι πρότεινε ο – καθ’ όλα συνεπής επί τρία χρόνια στη συνεργασία του με μας – Πάνος Καμμένος”, είπε μιλώντας στο Κόντρα, και πρόσθεσε:

“Εμείς έχουμε ανοικτή πολιτική στα Βαλκάνια, ενώ ο κ. Καμμένος έβαλε θέμα βάσεων και διαμόρφωσης μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. Η δική μας πολιτική είναι αντίθετη με τη διαμόρφωση αξόνων για την αποτροπή των εθνικιστικών δογμάτων και στερεοτύπων που εκφράζονται είτε από εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας, είτε της Τουρκίας”.

Εν κατακλείδι, ο Ν. Βούτσης είπε ότι “Δεν είναι εύκολο να κατανοηθούν σε βάθος τα όσα είπε. Αναμένω και στις δύο βάσεις των θεμάτων που έθεσε να δώσει ερμηνείες. Με βάση αυτό που έχω κατανοήσει, είναι λάθος σε κάθε κατεύθυνση”.

Πλησιάζει το διαζύγιο

Τα χθεσινά, φαινομενικά “αψυχολόγητα” χτυπήματα του Π. Καμμένου στην Κυβέρνηση, καταρχήν σηματοδοτούν εν πολλοίς το τέλος του μορατόριουμ που είχαν συνομολογήσει Τσίπρας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ έως τον Μάρτιο.

Η εξαέρωση του κόμματος του Π. Καμμένου είναι πιθανό να τον οδηγήσει σε “εξτρεμιστικές” κινήσεις τόσο σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες του εντός αλλά και …εκτός συνόρων , με απρόβλεπτη κατάληξη και προφανή στόχο την πολιτική του επιβίωση.

Πιθανότατα δε, ο βίος της συγκυβέρνησης να έχει πάρει ήδη την αντίστροφη μέτρηση με το τέλος να είναι εγγύτερα απ ό,τι το υπολόγιζε ο κ. Τσίπρας.

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments