Η Αγορά του Γιάννη Βακιρτζή

Η Αγορά του Γιάννη Βακιρτζή

H Gallerie Artower Agora (Αρμοδίου 10, Βαρβάκειος Πλατεία) εγκαινιάζει την έκθεση του ζωγράφου Γιάννη Βακιρτζή, Αγορά, την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 20:00 – 23:00.

Την έκθεση επιμελείται η Αγγελική Γρατσία.

Αγορά

Ετυμολογία: αρχαία ελληνική ἀγοράἀγείρω

αγορά θηλυκό (ουσιαστικό)

  1. (σπάνιο, λόγιο) η συγκέντρωση (αγορά) θεών
  2. (ιστορία) ο χώρος στο κέντρο μιας πόλης, όπου συγκεντρώνονταν οι πολίτες για να συζητήσουν τα τρέχοντα προβλήματα και να αγοράσουν προϊόντα
  3. (χώρος) το μέρος μιας πόλης όπου είναι συγκεντρωμένα εμπορικά καταστήματα
  4. (χώρος) κτήριο που στεγάζει πολλά εμπορικά καταστήματα

ένα από τα αξιοθέατα των Χανίων είναι και η Παλιά Αγορά της πόλης

5. (έννοια) το σύνολο των ανθρώπων που ασχολούνται με τις αγορές και τις πωλήσεις

η αγορά δείχνει ανήσυχη απέναντι στις εξελίξεις

6. (ενέργεια, πράξη) η απόκτηση ενός αγαθού έναντι κάποιου χρηματικού ποσού ή άλλου τιμήματος, η ενέργεια με την οποία κάποιος γίνεται ιδιοκτήτης υλικού ή πνευματικού αντικειμένου δίνοντας χρήματα ή άλλο οικονομικό αντάλλαγμα

 

Ο ζωγράφος Γιάννης Βακιρτζής εμπνέεται από την πόλη, τη ζωή και τους ανθρώπους, την κίνηση και την αλληλεπίδραση ανθρώπων και περιβάλλοντος και αποτυπώνει στους πίνακές του στιγμές από τη ζωή στην πόλη γεμάτες χρώμα και συναισθήματα. Η περιπλάνηση στην πόλη, σε εμβληματικά σημεία της, όπως ο Πειραιάς, τόπος γέννησης του ζωγράφου, η παρατήρηση και η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους της, γενούν την Αγορά. Εικόνες της πόλης μέσα από τα μάτια του ζωγράφου. Ρεαλισμός, συμβολισμός και προσωπικό στυλ συνδυάζονται στους ονειρικούς πίνακές του όπου οι φόρμες αλληλεπιδρούν με το χρώμα και το παιχνίδι του φωτός γίνεται παιχνίδι του μυαλού. Η έκθεση ξεκινάει με νυχτερινές σκηνές της πόλης, λίγο πριν ξυπνήσει, λούζεται στο Αττικό φως και κλείνει αργά τη νύχτα, τις στιγμές που κυριαρχούν τα πάθη μας!

Ο Γιάννης Βακιρτζής σημειώνει για τα έργα του:

«…Αυτό που παρουσιάζω στην ενότητα έργων με γενικό τίτλο “Αγορά” είναι οι εικόνες από το περιβάλλον που επηρεάζουν καθημερινά την διάθεσή μου. Τις βλέπετε όπως μετουσιώνονται μέσα στη δική μου νόηση, αλλαγμένες από την ψυχολογία μου, την ηθική μου, κτλ. Το θέμα είναι πως δέχεται ο κάθε ένας την ίδια εικόνα. Υπάρχει μία ρεαλιστική πραγματικότητα: το ότι ενώ είμαστε μέρος του περιβάλλοντός μας, αισθανόμαστε ότι ξεχωρίζουμε απ’ αυτό και το εξετάζουμε σαν θεατές. Κοίταξα να δω τα πράγματα διαφορετικά! Είμαι μέσα στη συνολική εικόνα και την αισθάνομαι, την ζωγραφίζω, όχι στεκόμενος απέναντι αλλά μέσα στο περιβαλλοντικό σύνολο. Έτσι υπάρχουν συχνά δύο όψεις της πραγματικότητας. Ακόμα και τις δικές σας απόψεις έχω δει σε αυτή την ενότητα όχι σαν ακροατής αλλά ως εμείς και ακριβώς αυτό είναι η άλλη όψη του εσείς ή αυτοί. Βρίσκεται λοιπόν στο τώρα, στο χρονικό διάστημα που δημιουργήθηκε το κάθε έργο, είναι και η σύγχρονη στιγμή που το καθορίζει. Δεν παρουσίασα την εικόνα ούτε του παρελθόντος χρόνου ούτε του μελλοντικού.»

Ο Γιάννης Βακιρτζής, εκτός από τα έργα του, επιμελήθηκε μια εγκατάσταση διαμόρφωσης του χώρου για να αισθάνεται ο επισκέπτης ότι βρίσκεται στο σπίτι του.

Μέρος των εσόδων, θα διατεθεί για την ενίσχυση της Μονάδας Ανακουφιστικής Αγωγής «Τζένη Καρέζη». (Κορινθίας 27, Αμπελόκηποι) www.monadaanakoufisis.gr

Πως προέκυψε ο τίτλος “Αγορά”;

Σε άλλα έργα από αυτή την ενότητα εικονίζεται η αγορά και σε άλλα κάτι άλλο. Και στις δύο περιπτώσεις όμως αγορεύουν τα συναισθήματά μου! Η αληθινή επιστήμη της τέχνης είναι να μπορείς να ανοίξεις με μια εικόνα την ψυχή σου στον θεατή.

Η προοπτική στους πίνακές σου είναι σαν να είσαι μέρος της σκηνής και όχι θεατής!

Από τη φύση μου πάντα έβλεπα τον εαυτό μου ως μέλος του περιβάλλοντος και ήθελα να δίνω σε αυτό, στη ζωγραφική και στη ζωή, χωρίς ποτέ να μπω σε αγώνα αμοιβής, είτε υλικής είτε ηθικής. Προσποιόμουν μάλιστα τον ευχαριστημένο, ακόμη και αν δεν ήμουν. Αν βρεθείς απέναντι απ’ αυτό, θέλεις να παίρνεις όπως ένας μύκητας που απλώνεται πάνω σε ένα δέντρο αποροφόντας τους χυμούς του χωρίς να σκέφτεται πως αν το ξεράνει, η μοίρα του θα είναι ίδια. Υπάρχουν άνθρωποι που στέκονται απέναντι, δεν είναι κάτι ανώμαλο και μια διεστρέβλωση του φυσικού. Το βλέπω σαν τον μύκητα ή το ζιζάνιο της γης, που ολοένα ζητάει περσσότερο χώρο και χυμούς, χωρίς να δίνει και τίποτα σημαντικό.

Αποφεύγεις να κάνεις “φασαρία” αναίτια, αν και καταξιωμένος!

Ταπεινός δεν υπήρξα ποτέ! Γνωρίζω την μοναδικότητά μου, την αξία μου, αλλά δεν υποτιμώ και κανέναν. Δεν εκμεταλλεύομαι την αξία μου για να στενοχωρήσω κάποιον άλλο. Αν δόλια κοιτάξουν να με υποτιμήσουν, επαναστατώ στο άδικο.

Απέχεις και από τη δημοσιότητα αν δεν έχεις κάτι να πεις με τη δουλειά σου

Τον ανταγωνισμό μεταξύ των καλλιτεχνών τον βρίσκω ανόητο πράγμα. Ο καθένας αντιμετοπίζει την τέχνη με διαφορετικό σκεπτικό. Το να καυχιέται κάποιος ότι έκανε τα μέγιστα τάχα, δεν είναι και κάτι δύσκολο! Το δύσκολο είναι να τα κάνει στ’ αλήθεια.

Επέλεξες την Artower agora gallery για τη συγκεκριμένη έκθεση

Διάλεξα τον συγκεκριμένο χώρο της Αrtower agora gallery γιατί το θέμα μου είναι η αγορά. Πολυσύχναστη, πολύχρωμη, ζωντανή! Λάμπει η φυσική ανάγκη για το φαγητό, μυρωδιές από μπαχαρικά, φρούτα, άνθρωποι που κινούνται γρήγορα. Λίγο πιο κει το Μοναστηράκι, απ την άλλη η Ομόνοια. Είναι τάχα η αγορά το αντίθετο του πνευματικού; Ή μέσα σε αυτό συνυπάρχει ο Ερμής ο Αγοραίος και η Αθηνά; Αν δεν υπάρχει τροφή για το σώμα, που θα έχει την καλύβην του το πνεύμα;

Η αγορά έχει ανθρώπους και στα έργα σου τους βλέπουμε σε όλες τις εκδοχές

Πάντοτε η τέχνη μου ήταν ανθρωποκεντρική! Έχω φτιάξει ανθρώπους με χρώματα, από πηλό ,από πέτρα. Μου έμεινε να φτιάξω και από καρπούς όπως είναι τώρα οι χαρουπάνθρωποι. Ένα υλικό απο την φύση ζωντανό, περικλείει μέσα του τους σπόρους που έχουν την δύναμη να αναπαραχθούν. Συνδέονται με σπάγκο από βαμβάκι, όπως είναι και οι δεσμοί που ενώνουν μια ομάδα ανθρώπων.

Εγκαίνια: Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 στις 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 12 Νοεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2018

Facebook link: https://www.facebook.com/events/2261275364085809/

Επιμέλεια – Επικοινωνία: Αγγελική Γρατσία

email: a_gratsia@therapist.net, Τηλ: 6945 805160

Artower Agora

Αρμοδίου 10, Βαρβάκειος Πλατεία, 10552

email: artower@otenet.gr, Τηλ: 210 – 3246100

www.artower.gr

Ώρες λειτουργίας: Επισκέψεις κατόπιν ραντεβού

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Γράφει η Αγγελική Γρατσία

 

 

 

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments