Ασφαλιστικό και νέα μέτρα απειλούν την κυβερνητική συνοχή

Ypourgiko SymvoulioΠληθαίνουν τα σενάρια για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης εντός του 2016, παρά τις διαψεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου, ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Το ασφαλιστικό αλλά και τα πιθανά νέα επώδυνα μέτρα, που είναι προ των πυλών εκτιμάται ότι είναι κομβικής σημασίας για τη συνοχή της κυβέρνησης.
Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην οικονομία από τη συνεχιζόμενη ύφεση, η αυξανόμενη δυσαρέσκεια στην κοινωνία, η άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να δώσουν ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση και οι ισχυρές διαφωνίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ σε νομοσχέδια της κυβέρνησης(Σύμφωνο Συμβίωσης), προκαλούν μεγάλη ανησυχία στο Μαξίμου.
Ειδικά στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί έντονος εκνευρισμός, που αποτυπώνεται και στις συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πιέζονται από την κομματική τους βάση και μεταφέρουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια στα κεντρικά κλιμάκια της κυβέρνησης. Το κλίμα στις συνελεύσεις της βάσης του κόμματος είναι ιδιαίτερα τεταμένο.
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταψηφιστούν καίρια νομοσχέδια και να χαθεί η δεδηλωμένη για την κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό προσπαθούν να αποφορτίσουν το κλίμα, με τη λήψη μέτρων όπως το περίφημο παράλληλο πρόγραμμα που αποσύρθηκε κακήν-κακώς, λόγω απαίτησης της τρόικας. Γεγονός που επέτεινε ακόμη περισσότερο τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Το Μαξίμου ανησυχεί και αυτό φαίνεται από το «μασάζ» που έχει ήδη αρχίσει να γίνεται σε όλο το φάσμα της Κ.Ο, από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, φιλικά προσκείμενα στον Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτές τις συναντήσεις υπόσχονται ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας θα θεσπιστούν μέτρα κοινωνικής ελάφρυνσης, ειδικά των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων. Κυρίως, όμως θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θα είναι αμιγώς αριστερής φιλοσοφίας και κατεύθυνσης.
Υποψήφιοι προς «αυτομόληση» για το Μαξίμου είναι οι βουλευτές που μετέχουν στην «ομάδα των 53». Την μεγαλύτερη και ισχυρότερη τάση εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Στις συσκέψεις γίνονται αναφορές σε συγκεκριμένα ονόματα, όπως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδ. Δρίτσας, η Αναπληρωτής υπουργός για Θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η Βασιλική Κατριβάνου, ο Χρ. Καραγιαννίδης, ο Χρ. Παπαδόπουλος, η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Σε ανεξάρτητους βουλευτές, όπως ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Οι προαναφερθέντες δεν βρίσκονται στη λεγόμενη διακεκαυμένη ζώνη αλλά στο παρελθόν έχουν δώσει το πολιτικό στίγμα τους, με τροχιοδεικτικές βολές προς την «κόκκινη» ζώνη.
Στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι οι διαφωνούντες δεν θα ανατρέψουν την κυβέρνηση, αλλά θα ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης οποίος παραιτήθηκε της βουλευτικής ιδιότητας. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι αυτό είναι ένα αισιόδοξο σενάριο.
Άγνωστη παράμετρος και συνάμα επικίνδυνη είναι και η στάση που θα κρατήσουν οι λεγόμενοι «σιωπηλοί» μέχρι σήμερα βουλευτές αλλά και οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ οι οποίοι φέρονται να συζητούν ήδη με άλλα κόμματα.
Η κυβέρνηση προκειμένου να μην υπάρξει πολιτικό «ατύχημα»,είτε απο την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, είτε απο την πλευρά των ΑΝΕΛ, “φλερτάρει” πολιτικά με ορισμένους βουλευτές από τα λεγόμενα μικρά κόμματα της Βουλής, όπως το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Λέγεται μάλιστα ότι οι συζητήσεις αυτές είναι προχωρημένες, ωστόσο είναι άγνωστο αν το συγκεκριμένο «φλέρτ» καταλήξει σε «γάμο» καθώς η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγελα Μέρκελ αλλά και ισχυρά εγχώρια κέντρα εξουσίας επιθυμούν τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments