Αγρότες: Πολίτες πρώτης κατηγορίας;

Αγρότες: Πολίτες πρώτης κατηγορίας;

Γιατί ένας αγρότης είναι ταξικά ανώτερος επαγγελματίας από έναν εργολάβο οικοδομών ή από έναν έμπορο;

Από τον Αντώνη Παπανικολάου

Προσπαθεί με κάθε καλή διάθεση ο Ξένος Παρατηρητής να δεχτεί με συμπόνια και κατανόηση το θέμα της εξέγερσης των αγροτών αλλά η λογική του δεν του το επιτρέπει. Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν οι επαγγελματίες που παράγουν έργο και είναι η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας της, οι δημόσιοι λειτουργοί που φροντίζουν την διαχείριση του συνόλου, οι παλαίμαχοι της ζωής που δεν μπορούν ή δεν χρειάζεται πλέον να προσφέρουν και τα παιδιά που εκκολάπτονται προς την κατεύθυνση της μελλοντικής τους συμμετοχής.

Αν ασχοληθεί λοιπόν κάποιος με τους επαγγελματίες θα είναι σε θέση να ταξινομήσει κάποιους εξ’ αυτών σε απαραίτητους, σε λιγότερο σημαντικούς ή σε ασήμαντους; Ποιός θα είναι αυτός ο σοφός που θα καθορίζει τι είναι και τι όχι σημαντικό σε μια κοινωνία.

Κάποτε ένας συνταξιούχος καπετάνιος είχε πει στον Ξένο Παρατηρητή πως το σημαντικότερο μέλος του πληρώματος ενός πλοίου ήταν ο λαδάς. Ενας ανθυπομούτσος που η αρμοδιότητα του είναι μόνο μία. Να λαδώνει τους μεντεσέδες στις πόρτες του καραβιού. Και του το εξήγησε απλά και εύστοχα λέγοντας πως ούτε ο ίδιος ούτε ο αρχιμηχανικός θα είχαν πρόσβαση στις θέσεις τους αν δεν άνοιγαν οι πόρτες λόγω σκουριάς.

Μήπως αυτή η λογική θα έπρεπε να διέπει και την διακυβέρνηση ενός κράτους; Γιατί δηλαδή ένας αγρότης είναι ανώτερος επαγγελματίας από έναν εργολάβο οικοδομών ή από έναν έμπορο και πληρώνει μόνο 946 ευρώ το χρόνο για ασφαλιστικές εισφορές όταν οι άλλοι δύο πληρώνουν το λιγότερο 2400 ευρώ; Γιατί οι αγρότες έχουν έκπτωση στα καύσιμά τους και οι υπόλοιποι όχι; Γιατί οι αγρότες φορολογούνται με άλλα πολύ πιο ήπια κριτήρια από τους υπόλοιπους πολίτες; Γιατί οι αγρότες αποζημιώνονται για τις ζημιές που έχουν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών; Είναι πιο σημαντικοί επαγγελματίες από τους υπόλοιπους;

Μια και έθιξε ο Ξένος Παρατηρητής τις ταξικές διαφορές μεταξύ των αγροτών και όλων των υπολοίπων επαγγελματιών, η σκέψη του έτρεξε και στο νέο μισθολόγιο των στελεχών των δημοσίων υπαλλήλων. Μεταξύ διαφόρων κατηγοριών διάβασε ο Ξένος Παρατηρητής πως οι αμοιβές κάποιων ειδικών συμβούλων και συνεργατών ορίστηκαν σε ποσά που κυμαίνονται από 1000-1200 ευρώ. Τελικά σε τι έχουν φταίξει, τι κακό έχουν κάνει στην κοινωνία οι εμπορουπάλληλοι που προσλαμβάνονται με 360 ευρώ το μήνα; Και τελικά πως επιβιώνουν αυτοί οι επαγγελματίες με τόσο λίγα χρήματα; Πως η αριστερή κυβέρνηση της ισότητας και της διαφάνειας δεν ντρέπεται να εξαγγείλει τους μεν και τους δε μισθούς;

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments