Πως ζουν σήμερα τα νοικοκυριά

Πως ζουν σήμερα τα νοικοκυριά

΄Οταν ένα στα τρία νοικοκυριά έχει μείνει με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ και το 51,8% στηρίζεται στη σύνταξη του παππού, δεν είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και δεν δείχνει περαιτέρω φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας; Ποιος θα πληρώσει τους φόρους;

money-euroΗ έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος), αποκαλύπτει ανάγλυφα πως η κρίση έχει διαλύσει τη χώρα και γονατίσει τους Ελληνες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα στα δύο νοικοκυριά (το 51,8%) στηρίζεται στη σύνταξη (από 42,3% το 2012). Το 37,3% συντηρείται από τον μισθό και μόνο το 6,1% από τα κέρδη της επιχείρησης (από 12,6% το 2012).

Πάνω από ένα στα τρία νοικοκυριά δηλώνουν ότι διαβιούν με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που βρίσκεται στην κατώτερη εισοδηματική κλίμακα (36,3% δηλώνουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ).

Το 15,2% δηλώνει ότι τα εισοδήματα δεν επαρκούν για τις βασικές ανάγκες. Το 94,2% των νοικοκυριών παρουσίασε σημαντική μείωση των εισοδημάτων μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ενώ μείωση εισοδημάτων καταγράφηκε και μέσα στο 2015 για το 77,9% των νοικοκυριών.

Το 64,1% αναγκάζεται να κάνει περικοπές για να εξασφαλίσει τα αναγκαία προς το ζην, ενώ πάνω από τα μισά νοικοκυριά (56,5%) αδυνατούν να καλύψουν επαρκώς τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό επίπεδο θέρμανσης.

Το 33,9% των νοικοκυριών, δηλαδή πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία.

Ενα στα πέντε νοικοκυριά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, το 12,5% στις τράπεζες. Μάλιστα, το 29,2% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις και το 33,7% στις δανειακές υποχρεώσεις.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών είτε χρησιμοποιεί χρήματα από αποταμιεύσεις, είτε απευθύνεται σε συγγενείς και φίλους για δανεικά.

Το 2015 καταγράφεται, πάντως, μείωση στη χρήση αποταμιεύσεων κατά 6,2%, καθώς σταδιακά εξαντλούνται οι αποταμιεύσεις, ενώ αύξηση υπάρχει στη χρήση του πλαστικού χρήματος (από το 15,8% το 2012, στο 31% το 2015).

Επίσης, οι αυξημένες υποχρεώσεις, η ανεργία και επομένως, η μείωση του εισοδήματος οδηγούν πολλά νοικοκυριά να αναγκάζονται να ρευστοποιούν περιουσιακά στοιχεία. Και το σχετικό ποσοστό ανέρχεται σε 12,2%, κάτι που σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ αντιστοιχεί σε 400.000 νοικοκυριά.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments