ΑΔΕΔΥ: Ποιες είναι οι μειώσεις με παραδείγματα στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων

ΑΔΕΔΥ: Ποιες είναι οι μειώσεις με παραδείγματα στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων

Εν όψει της γενικής απεργίας της 4ης Φεβρουαρίου τα συνδικάτα κλιμακώνουν την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η ΑΔΕΔΥ με θέμα την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουμπέλης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
«Απ’ ότι φαίνεται η αποστολή της κυβέρνησης είναι να αποτελειώσει ότι έχει απομείνει από τα δύο προηγούμενα μνημόνια, με μια αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που οδηγεί σε νέες μειώσεις στις συντάξεις και διαλύει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης στη χώρα, δήλωσε ο κ. Κουτσιουμπέλης δίνοντας παραδείγματα που αποκαλύπτουν ότι οι νέες συντάξεις -κυρίως για πολλά χρόνια ασφάλισης- θα είναι μειωμένες κατά 15-30% σε σχέση με τις σημερινές.
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, το νέο σχέδιο αλλάζει προς το χειρότερο τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης για όλους τους εργαζόμενους και στο Δημόσιο, χωρίς καμιά διάκριση σε «παλιούς» και «νέους» ασφαλισμένους. Διατηρεί δε (κατ’ αναλογία του προηγούμενου αντιασφαλιστικού νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, ν. 3865/2010, που αφορούσε τους Δημόσιους Υπαλλήλους) το «σπάσιμο» της σύνταξης σε «εθνική» και «ανταποδοτική».

Η εθνική υπολογίζεται σήμερα στα 384 ευρώ και θα δίνεται σε όποιον έχει τουλάχιστον 15 έτη εργασίας. «Από εκεί και πέρα χειροτερεύει τον τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης που στο άθροισμά της με την εθνική καταλήγει σε ψίχουλα, πολύ λιγότερα και από αυτά που έδιναν οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι», αναφέρει η ΑΔΕΔΥ.

Ειδικότερα σύμφωνα με παραδείγματα με το νέο προσχέδιο νόμου οι συντάξεις που θα δίνονται θα είναι μειωμένες κατά 15%-30% σε σχέση με τις σημερινές.

Αυτό, όπως επισημάνθηκε θα συμβεί για δύο λόγους: Επειδή τα ποσοστά αναπλήρωσης στην κυβερνητική πρόταση «βυθίζονται» στο 37,5% για τα 35χρόνια ασφάλισης, όταν στο ισχύον σύστημα φτάνουν το 80%, και επειδή τα ποσοστά αυτά θα υπολογίζονται και σε πολύ μικρότερο συντάξιμο μισθό, αφού αυτός θα είναι πλέον ο μέσος μισθός ολόκληρου του εργάσιμου βίου και όχι της τελευταίας πενταετίας όπως ισχύει σήμερα.

Με το παλαιό σύστημα ένας μισθωτός με 35 χρόνια υπηρεσίας και μισθό την τελευταία 5ετία γύρω στα 1.500 ευρώ και ποσοστό αναπλήρωσης 70% έπαιρνε σύνταξη 1.040 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα ο συντάξιμος μισθός θα είναι 1.026 ευρώ.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Κουτσιουμπέλη, το προσχέδιο έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα και προβλέπει περικοπές 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ως βασικό στοιχείο την άμεση κατάργηση του μεταβατικού χαρακτήρα της εφαρμογής σε βάθος 35ετίας του Ν.3863/2010 (Λοβέρδου-Κουτρουμάνη).

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments