Νέα μέτρα από την Ελλάδα ζητά η Κομισιόν

Νέα μέτρα από την Ελλάδα ζητά η Κομισιόν

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για τις χειμερινές προβλέψεις της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Από την ανάλυση της έκθεσης προκύπτει ότι για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2016 και την επόμενη χρονιά, απαιτούνται νέα μέτρα.
Στην ίδια γραμμή κινείται και το ΔΝΤ, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη με τους δανειστές.
Οι διαρροές περί λήψης πρόσθετων μέτρων προκάλεσαν την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος απαντώντας σε σχετική ερώτηση προσπάθησε να μετριάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι πως προς το παρόν δεν του έχει ζητήσει κανείς νέα μέτρα, αναφερόμενος στις έως τώρα συναντήσεις.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι το 2015 κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα που ενδεχομένως να ξεπερνά ελαφρώς και το 0,4% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ και πως δεν απαιτούνται νέα μέτρα για να επιτευχθεί ο φετινός στόχος.
Παρουσιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, Π. Μοσκοβισί, δήλωσε πεπεισμένος ότι η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες να αναπτυχθεί, εφόσον υπάρχει σταθερότητα και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Πρόσθεσε, δε, ότι «η νέα κυβέρνηση», με την «εντολή» με την οποία εξελέγη είναι πιο σταθερή και έχει ήδη προσχωρήσει σε «γενναίες» αλλά «αναγκαίες» μεταρρυθμίσεις. «Αυτή η σταθερότητα που ξαναβρήκαμε μας επιτρέπει να πιστεύουμε πως αυτή τη φορά οι προβλέψεις μας θα είναι σωστές. Αλλά το κλειδί όλων είναι οι μεταρρυθμίσεις και η καλή συνέχεια του προγράμματος» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας ως περισσότερο «αναγκαία» τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Πέραν αυτών, η Κομισιόν στην έκθεσή της προβλέπει: • Βελτίωση των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας. Αναφέρει ότι η οικονομία ήταν ιδιαιτέρως ανθεκτική και γι’ αυτό πέρυσι εκτιμά ότι έμεινε στάσιμη (0%), ενώ για φέτος «βλέπει» ύφεση 0,7% αντί προηγούμενης πρόβλεψης για 1,3%. • Πτώση της ανεργίας στο 24% φέτος από 25,1% πέρυσι και περαιτέρω αποκλιμάκωση στο 22,8% το 2017. • Ανοδο του χρέους στο 185% του ΑΕΠ το 2016, έναντι 179% του ΑΕΠ το 2015. Το 2017 θα υποχωρήσει στο 181,8% του ΑΕΠ.
Λαγκάρντ για Χρέος
Σαφές μήνυμα ότι θα πρέπει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, έστειλε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Αν και δήλωσε πως αν δεν προχωρήσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, όπως πρέπει, τότε θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση του χρέους, συνδέοντας τα δύο θέματα, αμέσως μετά πρόσθεσε ότι όσο μεγάλη και να είναι, τελικά, η μείωση του χρέους, το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν θα καταστεί βιώσιμο αν δεν αλλάξει. Και αυτό γιατί κάθε χρόνο ο ελληνικός προϋπολογισμός πληρώνει 10% του ΑΕΠ της χώρας, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 2,5% του ΑΕΠ.

«Το σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο μεσομακροπρόθεσμα, οπότε πρέπει να πάρουν μέτρα τώρα», ξεκαθάρισε. Αναφορικά με τη στάση που τηρεί το ΔΝΤ, κι αν αυτή είναι «σκληρή», η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι «δεν μου αρέσει να μας παρουσιάζουν σαν το δρακόντεια αυστηρό ΔΝΤ. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλές θυσίες, έχουμε πει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν πρέπει να είναι υπερβολική, πρέπει να βελτιωθεί η συλλογή φόρων, να παταχθεί η φοροδιαφυγή και πρέπει να υπάρξει μείωση χρέους από άλλους Ευρωπαίους». Αλλά σημείωσε ότι επιδίωξη είναι να πετύχει η Ελλάδα στην πραγματική ζωή και όχι στα χαρτιά.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments