Μέρκελ: Αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά η ανέγερση φράχτη στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Μέρκελ: Αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά η ανέγερση φράχτη στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Η ανέγερση ενός φράχτη στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, όχι μόνο θα αποτελούσε αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά, αλλά δεν θα έλυνε και το πρόβλημα, είπε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας παράλληλα για τη χώρα μας ότι «είναι αλήθεια ότι ως τώρα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της».

«Το να δημιουργήσουμε απλώς στην ΠΓΔΜ, η οποία δεν είναι καν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναν προστατευτικό φράχτη, χωρίς να λάβουμε υπόψιν μας σε ποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έφερνε αυτό την Ελλάδα, δεν θα ήταν απλώς μια αντι-ευρωπαϊκή συμπεριφορά, αλλά δεν θα έλυνε και τα προβλήματά μας», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung.

Η Ανγκελα Μέρκελ εμφανίζεται αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση της συνθήκης Σένγκεν.

«Τα αποφασιστικής σημασίας εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν για τη ροή των προσφύγων βρίσκονται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας», απάντησε η Γερμανίδα καγκελάριος, όταν ρωτήθηκε αν, σε περίπτωση που δεν μειωθεί το προσφυγικό κύμα, η ταμπέλα «STOP» θα έπρεπε να βρίσκεται στα τουρκικά παραλία του Αιγαίου ή στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα επισήμανε πως «είναι αλήθεια ότι ως τώρα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της, αλλά ποτέ δεν είπε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να το βελτιώσει αυτό».

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο μιας μικρότερης ζώνης Σένγκεν, ανέφερε ότι πως θα επρόκειτο για οπισθοδρόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επανέλαβε ότι θέλει την διατήρηση της Σένγκεν, καθώς καμία χώρα δεν έχει ωφεληθεί από αυτήν τόσο όσο η Γερμανία.

«Κάποιοι υποτιμούν πόσο σημαντική είναι για όλους μας η Σένγκεν, πόσο εξαρτάται η ευημερία μας από την ελευθερία της κίνησης προσώπων και αγαθών. Σίγουρα αξίζει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ασφάλεια των συνόρων της Ε.Ε.», επισήμανε.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «τα πράγματα προχωρούν μόνο εφόσον ασκηθεί πίεση, προκειμένου να ετοιμαστούν επιτέλους τα hotspots στην Ελλάδα και στην Ιταλία και πίεση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των διακινητών προσφύγων».

Σχετικά με την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε πως θα γίνει ένας «ενδιάμεσος απολογισμός για το πού βρισκόμαστε στην εφαρμογή των μέτρων μας για την διασφάλιση των εξωτερικών μας συνόρων και σε ευρύτερο πλαίσιο στην συνεργασία μας με την Τουρκία, ενώ θα δρομολογηθούν συγκεκριμένα επόμενα βήματα».

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments