Θερμός χειμώνας: Ρεκόρ ζέστης καταγράφηκε τον Γενάρη

Θερμός χειμώνας: Ρεκόρ ζέστης καταγράφηκε τον Γενάρη

Ο Ιανουάριος του 2016 ήταν ο θερμότερος από το 1880, όταν και ξεκίνησαν να καταγράφονται οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του βρέθηκε στους 13 βαθμοί Κελσίου, ξεπερνώντας άνετα το προηγούμενο ρεκόρ του Ιανουαρίου του 2007.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), ο Γενάρης του 2016 είναι ο ένατος μήνας στη σειρά κατά τον οποίο σημειώνεται ρεκόρ ζέστης, με την ανησυχητική τάση να μη δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Επίσης, ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο τέταρτος μήνας στη σειρά που η θερμοκρασία της Γης βρέθηκε πάνω από ένα βαθμό Κελσίου από την κανονική για την εποχή. Προφανώς, πρόκειται για έναν ασυνήθιστα ζεστό χειμώνα ειδικότερα για το βόρειο ημισφαίριο.

Οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό ότι όλο το 2016 θα αποδειχθεί έτος-ρεκόρ από άποψη θερμοκρασίας.

Κάποια μέρη της Ασίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ σημείωσαν χαμηλότερες θερμοκρασίες από το μέσο όρο, αλλά οι μετρήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε περιοχές όπως η Αλάσκα, η Σιβηρία και ο βορειοδυτικός Καναδάς.

Αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο προκάλεσε το θαλάσσιο πάγο να φτάσει το χαμηλότερο σημείο στην ιστορία τον περασμένο Ιανουάριο για το συγκεκριμένο μήνα, αν και κανονικά πρόκειται για περίοδο κατά την οποία αυξάνει την επιφάνειά του.

Συγκεκριμένα ο θαλάσσιος πάγος είχε επιφάνεια 13,47 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Ιανουάριο, 233.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2011. Η τιμή αυτή είναι μάλιστα ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από το μέσο όρο της τελευταίας τριακονταετίας, απώλεια ισοδύναμη με την επιφάνεια της Γαλλίας και της Ισπανίας μαζί, ή με σχεδόν οκτώ φορές την επιφάνεια της Ελλάδας.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments