Προ των πυλών είναι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, για το προσφυγικό που ανάγεται σε μείζον εθνικό θέμα, μετά τις μονομερείς ενέργειες των χωρών των χωρών του Βίσεγκραντ οι οποίες δεν δέχονται άλλους πρόσφυγες.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ Φώφη Γεννηματά κατά τη συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να διαμορφωθεί μια εθνική γραμμή αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, αλλά και υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
«Είμαι στη διάθεσή σας και στη διάθεση του Πρωθυπουργού, για τη σύγκληση μιας τέτοιας σύσκεψης» τόνισε, από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι κανόνες με βάση τους οποίους συγκαλείται η σύσκεψη είναι γνωστή και σημείωσε: Θεωρώ ότι και ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων του τόπου θα συνεννοηθείτε. Και εφόσον το κρίνει σκόπιμο και εκείνος και εσείς, είμαι στη διάθεση σας για τη χάραξη μιας ενιαίας γραμμής υπεράσπισης και του τόπου και της ίδιας της Ευρώπης.
Επισημαίνεται ότι υπερ της σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τάσσεται και ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Γεγονός που διευκολύνει την πραγματοποίηση της συνάντησης.
Το μεταναστευτικό όσο περνάει ο χρόνος όλο και χειρότερη τροπή παίρνει για τη χώρα μας καθώς αυξάνονται οι ροές από την Τουρκία. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα και αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα μπορεί να δεχτεί ακόμα 50.000 πρόσφυγες.
Μετά θα πρέπει να εξετάσει και η ίδια τον έλεγχο των ροών στα σύνορά της καθώς ο αυξανόμενος αριθμός εγκλωβισμένων προσφύγων καθιστά τις τοπικές κοινωνίες «καζάνι που βράζει».
Σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας
Επίσης για το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας. Αποφασίστηκε η δημιουργία τριών-τεσσάρων νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, ο υφυπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και η στρατιωτική ηγεσία.
Σημειώνεται ότι λόγω της κατάστασης που ξεφεύγει κάθε ελέγχου, κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής τελεί υπο παραίτηση. Μια φήμη που διέψευσε πάντως ο κ. Μουζάλας.
Διάβημα κατά της Αυστρίας.
Διάβημα διαμαρτυρίας για τη μονομερή ενέργεια της Αυστρίας να προχωρήσει στη σύγκληση Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για θέματα που αφορούν την Ελλάδα, χωρίς όμως τη συμμετοχή της χώρας μας, επέδωσε στην πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα, κ. Andrea Ikić-Böhm ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Πέτρος Μαυροειδής με εντολή του υπουργείου Εξωτερικών.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην Πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα. Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Aντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία μας στη Βιέννη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα σκληρύνει τη στάση της προς τις γειτονικές χώρες που δεν δέχονται τους πρόσφυγες επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα αυξήσει τις διπλωματικές της πιέσεις.