Το αισθητό προβάδισμα για το χρίσμα των Δημοκρατικών από τη Χίλαρι Κλίντον

Το αισθητό προβάδισμα για το χρίσμα των Δημοκρατικών από τη Χίλαρι Κλίντον
  • Ισχυρή υποψήφια για πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο μέντοράς της Χένρι Κίσσιγκερ. Η υποστήριξη, η καθοδήγηση και οι στενές σχέσεις των δύο οικογενειών.

Του Νίκου Αθηναίου

Και τώρα η Νότια Καρολίνα μετά από τη Νεβάδα όπου η κ. Χίλαρι Κλίντον κέρδισε τον αντίπαλό της για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Μπέρνι Σάντερς με 53-47 τα εκατό. Η κ. Κλίντον φαίνεται ότι έχει την προτίμηση των μαύρων ψηφοφόρων, των ισπανόφωνων, και βεβαίως της ένωσης LGBT. Όσο για τις γυναίκες, «σας περιμένει ειδική θέση στην κόλαση» αν δεν ψηφίσετε Χίλαρι, όπως τις προειδοποίησε η γνωστή μας πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Μαντλίν Όλμπράιτ αρχές του μήνα.

Έως σήμερα η κ. Κλίντον έχει εξασφαλίσει την ψήφο 502 συνέδρων του Δημοκρατικού Κόμματος έναντι 70 του αντιπάλου της κ. Σάντερς. Η Σούπερ Τρίτη στις 1 Μαρτίου όπου θα εκλεγούν 880 εκπρόσωποι από 11 πολιτείες θα είναι αποφασιστική για την τελική ευθεία της απονομής του χρίσματος. Στο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος που θα γίνει εφέτος στη Φιλαδέλφεια στις 25 Ιουλίου, το Δημοκρατικό Κόμμα θα στείλει 4.763 συνέδρους και για να πάρει το χρίσμα για την προεδρία Κλίντον ή Σάντερς θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη 2.382 από αυτούς.

Τον τελευταίο καιρό η Χίλαρι Κλίντον κτυπά τον Δημοκρατικό της αντίπαλο Μπέρνι Σάντερς στο θεωρητικά συγκριτικό του πλεονέκτημα που είναι η συνέπεια. Συγκεκριμένα, ο κ. Σάντερς επικεντρώνει την κριτική του σχεδόν αποκλειστικά σε οικονομικά θέματα και αναφέρεται συχνά στους δεσμούς της Χίλαρι με τη Γουόλ Στριτ και το μεγάλο κεφάλαιο, και ταυτόχρονα υπογραμμίζει τη σημασία της εισοδηματικής πολιτικής για την ευημερία των πολιτών. Η κ. Χίλαρι αντιτάσσει ότι δεν είναι «μονοθεματική υποψηφία» γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι «μονοθεματική χώρα».

Τα κυρίαρχα μέσα στις ΗΠΑ – μεταξύ αυτών το CNN, USA TODAY, DAILY BEAST και άλλα – έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι η κ. Χίλαρι θα πάρει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Ούτως ή αλλιώς είναι γνωστό ότι τα κυρίαρχα μέσα στις ΗΠΑ είναι στο πλευρό του Δημοκρατικού Κόμματος σε μόνιμη βάση.
Και ενώ η προεκλογική περίοδος εντείνεται συνεχίζονται και διάφορα δημοσιεύματα για την κ. Κλίντον.

Σε προχθεσινή του συνέντευξη στην Ουάσινγκτον Ποστ, ένας πρώην πράκτορας της CIA ο κ. Τζέφρι Στέρλινγκ – οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 3.5 ετών επειδή έδωσε σε δημοσιογράφο των NY TIMES απόρρητες πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 2006 – κατήγγειλε ότι η κ. Κλίντον «είχε το ελεύθερο» από κρατικές υπηρεσίες να χρησιμοποιεί απόρρητη ηλεκτρονική αλληλογραφία του υπουργείου Εξωτερικών στον προσωπικό της υπολογιστή πράγμα ανήκουστο για τους απλούς υπαλλήλους του υπουργείου.

Όπως είναι γνωστό, το θέμα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της κ. Κλίντον είναι στο μικροσκόπιο του FBI που διερευνά αν η Χίλαρι παραβίασε κρατικά μυστικά, αν έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή μυστικών πρακτόρων των ΗΠΑ που ενεργούν στο εξωτερικό και αν επωφελήθηκε υλικά από τη θητεία της στο υπουργείο βοηθώντας διάφορες βιομηχανίες – συμπεριλαμβανόμενων των πολεμικών – οι οποίες στη συνέχεια εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους με δωρεές προς το Ίδρυμα Κλίντον.

Πριν από λίγες ημέρες, το Judicial Watch, ένα συντηρητικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που ειδικεύεται σε θέματα παραβίασης των νόμων στην Αμερική έγραψε ότι σύμφωνα με έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που περιήλθαν στην κατοχή του υπηρεσίες της Κυβέρνησης Ομπάμα ζήτησαν τον Ιούλιο του 2014 από την κ. Κλίντον να επιστρέψει στο Στέιτ ηλεκτρονική αλληλογραφία που κατείχε. Τα έγγραφα αυτά διαψεύδουν τον ισχυρισμό των συνηγόρων της κ. Κλίντον που έγινε ενώπιον της έδρας του δικαστηρίου ότι τα συγκεκριμένα έγγραφα ζητήθηκαν τον Νοέμβριο του ιδίου έτους.

Αριστεροί επικριτές της μέσω του Crunchpunch θυμίζουν το φιλορεπουμπλικανικό παρελθόν όταν δούλευε για τον Μπάρι Γκόλντγουότερ και το Ίδρυμα Ροκφέλερ στην αρχή της πολιτικής της καριέρας αρκετά πριν ο σύζυγός της υιοθετήσει έξυπνα φιλορεπουμπλικανική πολιτική με μανδύα Δημοκρατικών και εκλεγεί Πρόεδρος για πρώτη φορά το 1992.

Επί προεδρίας Τζωρτζ Μπους, μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ στο έδαφός τους την 11 Σεπτεμβρίου 2001, η κ. Κλίντον στην αρχή ψήφισε υπέρ της επέμβασης στο Αφγανιστάν και επιδοκίμασε επίσης την πολιτική Τζωρτζ Μπους όταν έγινε η στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ το 2003. Λίγο μετά άλλαξε θέση.

Στις αρχές του μήνα ο άλλος Δημοκρατικός υποψήφιος κ. Σάντερς την επέκρινε γιατί είχε υμνήσει λίγο ενωρίτερα στην Ουάσιγκτον Ποστ το πρόσφατο βιβλίο του πρώην υπουργού Εξωτερικών κ. Χένρι Κίσινγκερ. Η κ. Κλίντον απάντησε, «ακούω τη γνώμη πολλών ανθρώπων που έχουν πείρα σε διάφορους τομείς». Από την πλευρά του ο Κίσινγκερ είχε δημόσια πει για την Χίλαρι τον Σεπτέμβριο του 2009, «τη γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια και θαυμάζω τη δύναμη του μυαλού της». Ο κ. Κίσινγκερ πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε ότι ως υπουργός Εξωτερικών ήταν καλύτερη από εκείνον, αφού αυτός ήταν «πιο χαοτικός». [USA TODAY].

Τα πολύ καλά λόγια του Κίσινγκερ η Χίλαρι τα έκανε σημαία στην προεκλογική της εκστρατεία. Το ίδιο έκανε και ο σύζυγός της άλλοτε Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπιλ Κλίντον, όταν μιλώντας σε συνάντηση του Δημοκρατικού Κόμματος λίγο πριν από τις προκριματικές εκλογές του Νιου Χάμσαϊρ εφέτος αναφέρθηκε στον θαυμασμό του κ. Κίσινγκερ για τη σύζυγό του και στην παρατήρησή του ότι το προσωπικό του Στέιτ είχε δεκαετίες να δει μια τόσο καλή υπουργό όσο η Χίλαρι. Το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Το προοδευτικό περιοδικό Motherjones έγραψε λίγες ημέρες μετά ότι αυτό που παρέλειψε να πει στον κ. Σάντερς η κ. Κλίντον ήταν ότι οι οικογένειες Κίσινγκερ και Κλίντον κάνουν παρέα και, μεταξύ άλλων, το ζεύγος Κλίντον πέρναγε συχνά τις χειμερινές του διακοπές με τον Κίσινγκερ και τη σύζυγο του Νάνσι, φιλοξενούμενοι από τον διάσημο σχεδιαστή μόδας Όσκαρ ντε λα Ρέντα – που πέθανε το 2014 – και τη σύζυγό του Ανέτ, στην παραθαλάσσια βίλα του στον Άγιο Δομίνικο.

Μεγάλη χώρα η Αμερική αλλά γνωρίζονται καλά μεταξύ τους. Τι να πούμε και εμείς.

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments